Kürt, Rus ve Kırgız kadınlar, Moskova’da buluştu

Kürt, Rus ve Kırgız kadın örgütleri, 25 Kasım vesilesiyle Moskova'daki konferansta buluştu.

Rusya Kürt Kadın Hareketi, Rusya Güç Hareketi'nden kadınlar, Global Dalda, Rus Kadın Hareketi ile Aruuzat Ayal Kırgız kadın Organizasyonu, ortak konferans düzenledi.

Moskova'da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle düzenlenen konferansta dayanışma mesajları öne çıktı.

'KÜRT KADINLARIN KATILIMIYLA DAHA ANLAMLI OLDU'

Otel Kosmos'un konferans salonundaki konferansta,  Şengal Kadın Hareketi'nin mesajı da okundu.   

Konferans, Rusya Güç Hareketi'nden kadınlar adına Svetlena Nikolaevna’nın konuşmasıyla başladı. Nikolaevna, "Farklı haklardan kadın hareketlerinin aramızda bulunmasıyla, özellikle de Kürt kadınlarının katılımıyla konferansımız daha da anlamlı olmuştur” dedi.

Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Culyeta Aram, Kürt kadınların DAİŞ çetelerine karşı mücadelesine dikkat çekti. 

TAJE’NİN MESAJI OKUNDU

Konfernsta Tevgera Azadîya Jinên Êzidî'nin (TAJE) mesajı da Rusya Êzidî Kongresi Eşbaşkanı Manana Bakoeva tarafından okundu. 

Mesajda şunlar ifade edildi:

“Bölgede devam eden üçüncü dünya savaşında kadının rolü çok önemlidir. Mirabal kardeşler şahsında kadınların diktatör sistemlere karşı ortaya koyduğu mücadele çok önemlidir. Günümüzde Şengal ve Kuzey-Doğu Suriye’de kadın iradesiyle yürütülen mücadele ve direniş önemli bir aşamaya gelmiştir. Kürt Kadınları DAIŞ ve onun temsil ettiği zihniyete karşı elde ettiği zaferle Özgür Kadının gücünü ve iradesini ortaya çıkarmıştır. Bu başarı sadece bölgede değil tüm dünyada kadınlar için ilham kaynağı olmuştur. 
Demokratik Konfederalizm kadın özgürlüğünün ön planda olduğu bir sistemdir. Toplumun kendi öz dinamikleriyle kendini örgütlediği bir sistem ve bu istemin öncülüğünü kadınlar yapıyor. Dolayısıyla kadınların eşit ve özgür iradeleriyle temsilini bulduğu bu sistem dünya kaos yaşayan ulus devlet sisteme alternatif olarak görüyoruz.”