Kürt kadınları Brüksel’de şiddete karşı yürüdü

Avrupa’nın bir çok ülkesinden gelen Kürt kadınları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Türk işgali ve kadın kırımına karşı yürüdü. Kadınlar AP önünde "Tecavüzcü sensin" koreografi dansını sergilediler.

Merkez tren garında (Gare Central) öğleden önce bir araya gelen yüzlerce kadın, YPG ve YPJ bayrakları ile Avrupa Parlamentosu yakınındaki Lüxembourg meydanına doğru yürüyüşe geçti

Yürüyüşün en önünde Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) tarafından hazırlanan “Şiddet faşizmin bir biçimidir, öz savunma hakkımızdır” yazılı pankart dikkat çekti.

TECAVÜZCÜ SENSİN!

Kadın eylemciler Şilili kadınların erkek şiddetine karşı, gözleri bantlı bir şekilde feminist şarkı “Un violador en tu camino” (Tecavüzcü sensin) ile birlikte yaptığı eylemlerle de dayanışmalarını gösterdi. Bu şarkı küresel bir eylem haline gelirken, Kürt kadınları da yürüyüşte gözlerini siyah bantla kapattı.

TALEPLER

Kadınlar Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgalini protesto ederken, uluslararası kurumları işgale karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı. Eylemci kadınlar ayrıca, Rojava hava sahasının Türk uçaklarına kapatılmasını talep etti.

Luxembourg meydanında düzenlenen mitingde, TJK-E'nin Rojava'daki işgale ve kadına yönelik şiddete ilişkin açıklaması okundu.  

Eyleme öncülük eden TJK-E taleplerini şöyle sıraladı:

"Rojava’daki vahşi işgal ve soykırım saldırısının son bulması için uluslararası kurumlar hemen harekete geçmelidir,

Özellikle son iki ay içinde başta kadın ve çocuklar olmak üzere Rojava halkına dönük korkunç suçlar işlenmiştir. Bu suçların baş sorumlusu Erdoğan’dır. Erdoğan bir kadın düşmanıdır. Öldürülen her kadın, her çocuk Erdoğan’ın talimatlarıyla katledilmiştir. Bunun için başta Erdoğan olmak üzere tüm suçlular uluslar arası bir mahkemede yargılanmalıdır,

Rojava hava sahası uçuşa kapatılmalıdır.

21. yüzyılda tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu soykırım ve işgal saldırıları hemen durdurulmalıdır.”

Avrupa Parlamentosu önündeki miting, Şilili feminist bir kolektifin oluşturduğu "Tecavüzcü sensin!" koreografi dansının Kürtçe versiyonu ile saat 14.00'e doğru son buldu.