'Kürt kadın konferansı çalışması stratejiktir'

3'üncü Ulusal Kadın Konferansı'nın hazırlık çalışmaları toplantısının açılış konuşmasını yapan KJK üyesi Evîn Zîlan, "Kürt kadın konferansı çalışması stratejiktir" dedi.

Kürdistan'ın dört parçası ve Avrupa’dan Kürt kadınlarının 3'üncü Ulusal Kadın Konferansı’nın hazırlıkları için Süleymaniye'de yaptığı toplantı açılış konuşması ve faaliyet raporlarının okunmasıyla başladı. Kürdistan Kadınlar Topluluğu (KJK) öncülüğünde yapılan toplantının açılış konuşması, bir dakikalık saygı duruşunun ardından KJK üyesi Evîn Zîlan tarafından okundu.

Kürt tarihinde simgeleşen Qedemxêr, Keça Nexedeyî, Mîne Xatûn, Hapsexane Neqîp, Leyla Qasim, Margrat, Dayîka Gulnaz, Rindexan, Zarîfe, Besê, Zeynep Kınacı, Sakine Cansız, Arîn Mîrkan ve Şirîn Elemhulî'yi anarak konuşmasına başlayan Evîn Zilan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın zindan direnişini selamladı.

KÜRT KADINLARI ÖNCÜ ROL SAHİBİ OLDULAR

Kürt halkının Kürdistan'ın dört parçasında işgalcilere karşı yürüttüğü özgürlük mücadelelerinde Kürt kadının da her zaman direniş saflarında yer aldığını hatırlatan Evîn Zilan, "Kürdistan'ın tüm isyan ve serhildanlarında Kürt kadınlar, öncü ve fedai bir ruhla yerlerini almışlardır. Halkımızın özgürlük mücadelelerinde rol sahibi olan Kürt kadınlar, barış ve çözüm süreçlerinde de rollerini oynamışlardır. Ama erkek egemen zihniyetin egemen olmasıyla Kürt kadınları tarihi eksik yazılmıştır" dedi.

'ORTAK MÜCADELE ZEMİNİ YARATABİLİRİZ'

Kürt kadınlarının özgürlük ve demokrasi mücadelesinde öncü olduğu gibi ulusal birlik için de öncü olmayı hedeflediğini ve bunun için çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Evîn Zîlan, "Bizler Kürt kadınlar olarak özgür bir Kürdistan'ın zeminini yaratabiliriz. Bugün Kürdistan'ın dört parçasından burada toplanmamız bunun göstergesidir. Daha önce Amed ve Hewlêr'de yaptığımız toplantılarda önemli kararlar alınmıştı. Tarihi konferanslardı. Bugün de bu toplantıların üçüncüsünün hazırlık çalışmaları için buradayız" diye kaydetti.

'BU ÇALIŞMAYI STRATEJİK OLARAK GÖRÜYORUZ'

Açıklamanın sonunda şu ifadelere yer verildi: "Bizler KJK olarak Kürt kadınlarına ortak tartışma zeminini sürdürme ve rollerini oynamaları için bir karar mekanizmasının kurulmasını öneriyoruz. Bu mekanizma, hem sorunların çözümü için hem de Kürt kadınlarının birliği, özgürlük ile demokrasi mücadelesi için büyük bir rol oynayacaktır. Kürt kadın konferansı çalışması stratejiktir. Bizler KJK olarak bu şekilde yaklaşıyoruz. Özgür yaşam ancak özgür kadınların ortak çalışması ve eylemiyle sağlanabilir."

Açılış konuşmasından sonra toplantıya katılan kadınlar tek tek kendilerini tanıttı ve Kürdistan'ın dört parçasındaki heyetlerin sunumlarına geçildi.