KNK’den Zeynep Celaliyan çağrısı

KNK Kadın Komisyonu, İran’da 13 yıldır cezaevinde tutulan Kürt kadın aktivist Zeynep Celaliyan’ın koronavirüs hastalığına yakalandığını belirterek, sessizliğe son verilmesini istedi.

Siyasi tutsak Zeynep Celaliyan’ın babası Eli Celaliyan, kızının Covid-19 hastalığına yakalandığını ve bunun sorumlusunun İranlı yetkililer olduğunu belirtti. Babanın aktardığına göre, yetkililer Celaliyan’ın cezaevi dışında tedavi edilmesini reddediyor.

KNK Kadın Komisyonu yazılı bir açıklama yaparak, İran rejiminin kadının özgürlük iradesini kırmak için baskılarını arttırdığına dikkat çekti.

Bu siyasetin ağırlıklı olarak siyasi tutsaklar üzerinde yürütüldüğüne işaret eden KNK Kadın Komisyonu, “Siyasi tutsaklar üzerindeki koronavirüs tehlikesi arttı. Özellikle Kürt siyasi tutsak Zeynep Celaliyan, koronavirüse yakalandı” dedi.

Tüm insan hakları ve kadın örgütlerinin İran rejiminin siyasi tutsaklara yönelik politikalarına karşı duyarlı olmaya çağıran KNK Kadın Komisyonu, “Özellikle Zeynep Celaliyan’ın durumu karşısında sessiz kalmayın” dedi.

Sessizlik nedeniyle Celaliyan ve onlarca tutsağın yaşamı üzerinde tehlikenin büyük olduğunu kaydeden KNK Kadın Komisyonu, “Kadınların yaşamının korunması için, başta Zeynep Celaliyan olmak üzere tüm siyasi kadın tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz” çağrısında bulundu.

38 yaşındaki Makolu aktivist Celaliyan, 2008 yılında Kirmaşan kentinde tutuklandı. Önce idam cezasına çarptırıldı, sonra da “Allah’a düşmanlık” ve bir Kürt partisine üyelik suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edildi. Celaliyan’ın cezaevinde uzun zamandır ağır sağlık sorunları da var. Özellikle ptergium (gözde kuşkanadı) hastalığı, ağızda pamukçuk ve ağır enfeksiyonlarının olduğu belirtiliyor.