KJK: Besta şehitleri zaferin talimatı olmuşlardır

Komutan Delal Amed ve Besta şehitlerini anan KJK Koordinasyonnu, ‘mücadeleyi zafere taşıma’ sözünü yineledi.

Koma Jinên Kurdistanê (KJK) Koordinasyonu, aralarında Delal Amed ve Azê Malazgirt’in de olduğu Besta şehitlerini anısına yazılı bir açıklama yayımladı.

Şehitlerin direnişine dikkat çekilen açıklamada, ‘’Delal Amed düşmanın ‘’bitirdik, bitireceğiz’’ dediği yerde zafer talimatı olmuş, faşizme ve soykırımcı sisteme karşı başarmanın kararlaşması olmuştur’’ denildi.

KJK açıklamasında, ‘’Faşist TC devletinin 03 Kasım tarihinde, Besta’da gerilla güçlerimize karşı gerçekleştirdiği operasyonda, öncü komutanımız DELAL AMED ve on iki gerilla yoldaşımız şehit düşmüştür. Tüm örgüt yapımızı, yurtsever halkımızı, mücadeleci kadınları ve dost demokrat çevreleri çok derinden etkileyen bu saldırıyı hiç bir zaman unutmayacağımızı ve hesabını mutlaka soracağımızı belirtiyoruz. Bu değerli yoldaşlarımızın şahadetleriyle büyük bir acı yaşasak da, bu acı daha büyük bir mücadele ve zafer kararlılığını ortaya çıkarmaktadır’’ denildi.

‘DELAL AMED KADIN ÖZGÜRLÜK KOMUTANLIĞININ SEÇKİN BİR ÖRNEĞİDİR’

KJK açıklamasında, Komutan Delal Amed’in mücadele yaşamına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

PKK’nin ve Kadın Özgürlük Hareketimizin öncü kadrolarından olan Delal Amed yoldaş, ilk katıldığı süreçlerde uzun yıllar Amed’de gerillacılık yapmış, daha sonra Önderlik sahasında eğitim görmüş, komplo sonrası Şehit Zilan çizgisinde fedai çalışmalarında komuta düzeyinde yer almış, PKK-PAJK, HPG ve YJA/STAR çalışmalarında Medya Savunma Alanlarında, Dersim’de, Botan’da üst düzeyde görevler yürütmüş bir yoldaşımızdı. Gerek genel ve gerekse de özgün çalışmalarımızda oldukça iddialı, bilinçli, inisiyatifli, emekçi, sadelikle donanmış asaleti ve görkemiyle mücadele süreçlerine damgasını vurmuştur. Bu yönleriyle savaşarak güzelleşen güzelleşerek özgürleşen kadın özgürlük komutanlığının seçkin bir örneğidir. Tüm bu zamanlarda, Önder APO paradigması ile geliştirdiği bilinç birikimini gerillacılığın muazzam tecrübesi ile kişiliğinde bütünleştirmiş, bu düşünce ve pratik bütünlüğünü cesaret, kararlılık, inatçı özellikleriyle de besleyerek büyük özgür kadın komutan duruşunu açığa çıkarmıştır.

‘DELAL AMED KÜRDİSTAN’DAN TÜRKİYE’YE AKAN DEVRİMİN KÖPRÜSÜ OLMUŞTUR’

Amed’in yiğit kızı Delal arkadaş, Amed Zindan direniş çizgisinin güncel ve gerilladaki ifadesidir. Amed direniş çizgisi O’nda çok güçlü bir bedenleşmeye kavuşmuş, kadın komuta çizgisi olmuştur. Bu nedenle kadın savunma alanında, YJA/STAR’da her zaman cesaretli, iddialı, kendisi gibi kadın ve erkek tüm yoldaşlarını eğitmeyi, geliştirmeyi esas alan bir katılım biçiminin sahibi olmuştur. Gerilla kimliğini, PKK kimliğini ve PAJK kimliğini bütünleştirerek pratikleri belirleyecek adımların, eylemlerin öncüsü haline gelmiştir. Birçok eyleme öncülük ederken, yüzlerce-binlerce yoldaşı da eğitmiş, özgürleşmesinde pay sahibi olmuştur. O’nun bu zeka dolu, örgütleyici, emekçi, özgürlüğe tutkulu ve ısrarcı tutumu, her zaman önde olmasını getirmiştir. Özellikle de YJA/STAR ve HPG Merkez Karargah Komutanlığı döneminde, kadın gerillacılığı büyük bir açılım yaşamış, Kürt kadın gerillacılığından Ortadoğu’ya açılan, şehirlere yayılan bir boyut kazanılmıştır. Delal arkadaşın öncülüğünün güncel ve tarihsel bir de böyle bir anlamı vardır, ki bu çok önemlidir. Delal arkadaşın önemli rol oynadığı bir alan da HBDH alanı olmuştur. Türkiyeli devrimci örgütlerle ortaklaşma ve faşizme karşı birleşik mücadele örgütünü oluşturma çalışmalarında aktif rol oynamıştır. Gerek HBDH ve gerekse de daha sonrasında oluşturulan KBDH çalışmalarının zeminini geliştirmedeki rolü tartışılmazdır. Birleşik devrimin de büyük bir komutanı, Kürdistan’dan Türkiye’ye akan devrimin köprüsü olmuştur.’’

‘ZAFERİN TALİMATI OLMUŞTUR’

Yine son olarak Botan gibi gerilla mücadelemizin kalbi olan, Egidlerin diyarı bir mekana gidişi, başta Önderliğimize karşı olmak üzere halka ve gerillaya karşı düşman yönelimlerinin en yoğun olduğu bir dönemde, hem özgün ve hem de genel sorumluluklar yüklenerek Botan’a yürüyüşü çok anlamlıdır, tarihseldir. Büyük ve zorlu görevlerden kaçınmayarak, büyük-küçük hiçbir engel tanımayarak tarihi Botan yürüyüşünü gerçekleştirmiştir. Egidlerin diyarında Egidçe katılmış, Zilanca savaşmış, Amed Zindan direniş çizgisini güncelleştirerek bir köprü olmuştur. Bu yönüyle Delal arkadaş Amed’den Botan’a bir köprü, direniş ve zafer köprüsü olmuştur. Düşmanın “bitirdik, bitireceğiz” dediği yerde zafer talimatı olmuş, faşizme, soykırımcı, sömürgeci sisteme karşı direnmenin ve başarmanın kararlaşması olmuştur.

Bu anlamda cesaretli ve coşkulu duruşuyla Delal Amed yoldaş, PKK’nin kırk yıllık mücadele tarihinin, özgürlüğün ve zaferin büyük komutanıdır, kararlılığıdır, çizgisidir. Önderliğe olan bilinçli bağlılığı, sevgisi, Önderliğin özgürlüğü için fedaice her şeyiyle kendini adaması, zorluk tanımayan dürüst, coşkulu kişiliği, Kürdistan dağlarına, topraklarına olan aşk düzeyindeki tutkusu, başta Amed halkı olmak üzere tüm Kürt halkı için, Kürt kadınları, özellikle de genç kadınları için, gençler için bir çizgidir. Faşizme ve erkek egemenliğine karşı savaşın, mücadeleyi yükseltmenin kadın komuta çizgisidir.’’

SEMA YÜCE’NİN YOLDAŞI: AZÊ MALAZGİRT

KJK açıklamasının devamında YJA-STAR Komutanlarından Azê Malazgirt ve diğer Besta şehitlerine ilişkin şu hususlar yer aldı:

‘’Delal yoldaş ile birlikte şehit düşen diğer komutanımız Azê Malazgirt yoldaş da, Türkiye metropollerinde Kürt kimliğinden uzak büyümüş, asimilasyon çemberinden geçmiş, Türkiye’nin en batısındaki Çanakkale Üniversitesinde PKK’yi, Sema Yüce yoldaşı tanıyarak bu çemberi kırmış ve katılım sağlamıştır. Azê arkadaş da Önderliğimizin eğitiminden geçmiş, başından beri gerillacılıkta, ülke toprakları ile buluşmada ve komutanlıkta çok istekli, iddialı olmuş, bu temelde hızla ülke toprakları ile, gerillacılıkla buluşmuş, yirmi yıldır dağlarda büyük bir coşku, aşk, neşe ile katılım göstermiştir. Medya Savunma alanlarında, Botan’da, eğitim çalışmalarında çok önemli roller oynamış, katılımındaki bilinç, nitelik, kendine güven, inisiyatifli ve hamleci duruşu ile erkek ve kadın tüm yoldaşlarının yüreğinde büyük bir yer edinmiştir. Her an her çalışmaya hazır bir ruh hali ve donanımına sahiptir. Canlı, her zaman kendini ve yoldaşlarını eğiten, yaşam enerjisi en yüksek düzeyde, doğal sorumlu, zorlukları gülerek aşan ve takılmayan bir yoldaşımızdı. Çanakkale’den Kürdistan dağlarına uzanan zorlu devrim yolunda, soluksuz yürümüş ve ardında bizlere çok onurlu, büyük bir miras bırakmıştır.  

Yine Delal ve Azê arkadaşlarla aynı operasyonda şehit düşen Zozan Herekol, Dicle Erdem, Viyan Mazlum, Viyan Ruken, Ferhat Mamxuri, Doktor Şoreş, Ronahi Amed, Egid, Özgür Roni, Fırat Tolhıldan, Hozan Mizgin ve Zozan Cudi arkadaşlarımız değişik yerlerden mücadeleye katılan daha genç ve yeni arkadaşlarımızdır. Her bir arkadaşımız mücadele duruşları, kişilikleri, direnişleri ve şahadetleri ile PKK’nin kırkıncı yıldönümüne damgalarını vurmuşlardır. Her bir arkadaşımız, sömürgeciliğe karşı savaş kararlılığıdır, faşizme karşı mücadeleyi büyütme çağrısıdır.

Kadın Özgürlük Hareketi olarak; özgürlük mücadelemizin bu büyük değerlerine, yoldaşlarımızın anılarına sahip çıkarak mücadeleye daha fazla yükleneceğiz. Ve mücadelemizi kat be kat yükselteceğiz. Bu büyük acıyı ancak ve ancak çok görkemli ve tarihi başarılar azaltabilir. Bu temelde tüm halkımızı, kadınları, gençleri ve Türkiyeli dostları, yoldaşları DELAL AMED VE AZÊ yoldaşların direniş ve mücadele çizgisinde buluşmaya, direnişi daha da yükseltmeye, özgürlük yürüyüşünü kesin bir biçimde zafere ulaştırmaya; yine direnişi ve mücadeleyi yükselterek ÖNDER APO ile ÖZGÜR YAŞAMAYA çağırıyoruz.’’