Kanserli tutsak Seyran Demir ölümle burun buruna

Baba Nadir Demir, tutsak olan ilik kanseri kızı Seyran Demir’in ölümle burun buruna olduğunu söyledi ve dayanışma çağrısı yaptı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 2006 yılında ilik kanserine yakalanan Seyran Demir, 2009 yılında Ankara'da tedavi altındayken ve durumunda ciddi bir şekilde iyileşme görülürken 2013 yılında tutuklanarak Muş E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Demir'in cezaevi koşullarında sağlığı hızla bozuldu; 40 gün içinde 56 kilodan 30 kiloya düştü. Ağustos 2014'te yapılan duruşmada tahliye edilen Demir, 25 Kasım 2015'te Urfa'da yeniden gözaltına alındı. Gözaltındayken polisin cinsel işkencesine maruz kalan Demir'in ruhsal ve bedensel sağlığı da bozuldu. Tutuklanarak Urfa E Tipi Cezaevi’ne gönderilen Demir, 26 gün boyunca, tek kişilik hücrede tutuldu. Daha sonra Adana Karataş Kadın Cezaevi'ne sevk edilen Demir’in hastalığı yeniden nüksetti.

SEVK SIRASINDA İŞKENCE

Tarsus C Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen Demir, 13 Aralık'ta ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yaşadıklarını anlattı. Baba Nadir Demir, ölüm döşeğinde olan kızının kendilerine, şunu söylediğini aktardı: "Bu hapishaneye, hasta olmama rağmen ring aracıyla getirildim. Sevk sırasında baskı, işkence gördüm, darp edildim. Geldiğim günden itibaren de gardiyan ve askerler tarafından sürekli hakaret, küfür ve psikolojik baskı uygulandı."

'AĞZINDA İKİ DİŞ KALMIŞ!'

Baba Demir, kızının hastaneye götürüldüğünde "siyasi tutuklu" denilerek tedavi edilmediğini belirterek, "Boyun fıtığı, solunum yetmezliği, dişlerinde kist oluşumu var. Şu anda ağzında iki diş tek kalmış. Bu nedenle mamayla beslenmek zorunda” dedi.

'ÖLÜMLE PENÇELEŞİYOR'

Gizli tanık ifadeleri sonucu kanser tedavisi gördüğü esnada tutuklanan kızının yargılama sürecine de dikkat çekerek, "Ortada herhangi bir delil yokken kızımı tutukladılar. Gizli tanık dedikleri kişiyi herkes tanıyor. Kızım, daha önce bu kişinin kendisine zarar vereceği yönünde bize bilgi verdi. Onun ifadeleriyle kızım tutuklandı ve 4 yıldır hasta bir şekilde cezaevinde tutuluyor" diye konuştu.

Kanser hastası olan birinin cezaevi koşullarına dayanamayacağını, kızının da ölümle burun buruna olduğunu dile getiren Baba Demir, şöyle dedi: "Kızımın 4 yıllık cezaevi süresi boyunca uğramadığı hakaret, işkence, zulüm kalmadı. Nasıl bir ülkede yaşıyoruz? Ölümle pençeleşen bir insana yapmadıkları şey kalmadı. Yeter artık bıraksınlar, dışarıda tedavisine devam etsin."

ÇAĞRI

Baba Nadir Demir, hasta tutsaklar için dayanışma çağrısında bulunarak, "Hasta tutsaklar için geç olmadan hareket geçelim. İçeride yaşamlarını yitirmesinler" diye belirtti.