Kadınlar: Saldırılara boyun eğmeyeceğiz

Kadın kurum ve örgütleri: Saldırılara boyun eğmeyeceğiz, her türlü erkek- devlet şiddetine ve saldırıya karşı da alanlarda olacağız.

HDP-HDK İstanbul Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde kadın kurum ve örgütleri Amed’de Rosa Kadın Derneği ve TJA aktivistlerine yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonu protesto etti.

Süreyya Operası önünde gerçekleşen kitlesel eyleme, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDK İstanbul Eşsözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut katıldı. “Kadın mücadelemiz yargılanamaz” yazılı pankart ile “Kadını değil şiddeti yargıla”, “Vardık, varız, var olacağız” dövizleri taşıyan kadınlar hep bir ağızdan, “Jin jiyan azadî”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları attı.

‘TECAVÜZ YASALARINIZI GEÇİRMYECEĞİZ’

Eylemde ilk konuşmayı yapan HDK İstanbul Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Rosa Kadın Derneği'nin yerel bir dernek olarak kurulmasına rağmen, yürüttüğü çalışmalarla uluslararası arenada kadın özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğunu kaydetti. Kadınların tüm baskılara rağmen susmadığını vurgulayan Uğurlu, "Bütün baskılarınıza rağmen tecavüz yasalarınızı geçiremeyeceksiniz, kadınların özgürlük mücadelesinden bir adım dahi geri adım atmayacağız” dedi.

'KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ SÜRECEK'

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise kadın kazanımlarına yönelik saldırı dalgasının sürdüğünü hatırlatarak, salgın günlerinde kadına yönelik şiddet artarken iktidarın bunu önlemek yerine cesaretlendirdiğinin altını çizdi. Gülüm, tutuklamalara, baskılara rağmen kadın özgürlük mücadelesi yürüteceklerini vurguladı.

‘KRİMİNALİZE EDİLMEK İSTENİLEN KADIN MÜCADELESİ’

Konuşmalarının ardından kadınlar adına ortak basın açıklamasını Suna Kaymaz okudu. Yıllardır kadın mücadelesi veren Rosa Kadın Derneği yöneticilerinin ve TJA aktivistlerinin yönelik hukuksuz gözaltı ve tutuklanmalarına değinen Kaymaz, Rosa ve TJA’nın kadın mücadelesi için yaptığı tüm açıklamalar illegalize ve kriminalize edilmek istendiğini vurguladı. Kadınların bağımsız örgütlenme hakkının özgürlüğünün bir suç olarak ele alınmak istendiğini belirten Kaymaz, bu anlamda ifade özgürlüğü hakkının kadın özgürlüğünden yana kullanılması da suç haline geldiğine işaret etti. Kaymaz, gelinen noktada iktidarın, devletlerin taraf olduğu ve uluslararası hukuk ilkelerine göre güvence altına alınan örgütlenme ve ifade özgürlüğü haklarının kadın mücadelesinin kadınların tutuklanmasının gerekçesi haline getirdiğini belirtti.

‘ASLA HAKLARIMIZI KORUMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Hiçbir baskı ve tutuklamanın kadınların geri adım atmasına yetmeyeceğinin altını çizen Kaymaz, şunları kaydetti: “İnatla eve kararlılıkla tekrar haykırıyoruz; biz kadınlar asla ama asla haklarımızı korumaktan ve eşitsizliğe karşı mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Kazanımlarımızdan taviz vermiyoruz. Arkadaşlarımızın gözaltı ve tutuklanmasına dair itirazlarımızı bir kez daha buradan yükseltiyoruz. Barış eşitlik ve özgürlük talebimizi hiçbir saldırıya boyun eğmeyerek en yüksek sesle dile getireceğimizi ifade ediyoruz. Siyasetin erkekleşmesine karşı eşit temsiliyeti, eşbaşkanlığı mor çizgimiz olarak savunacağımızı ve koruyacağımızı tekrar dile getiriyoruz. Her türlü erkek- devlet şiddetine ve saldırıya karşı bizler alanlarda olacağız.”

Eyleme katılan kadın örgüt ve kurumları: HDK ve HDP Kadın Meclisleri TJA, SKM, SYKP’li Kadınlar, Özgür Genç Kadınlar, Kadınlar Birlikte Güçlü, Kadın Savunma Ağı ve feministler.