Kadınlar: Gülistan Doku’dan vazgeçmiyoruz

Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin 1. yılında kadınlar Kadıköy’den haykırdı: “Sizi iyi tanıyoruz; Gülistan Doku’dan vazgeçmiyoruz.”

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları, Gülistan Doku’nun kaybedilmesinin birinci yılı dolayısıyla ülkenin dört bir yanında eylemler düzenledi. İstanbul’da Kadıköy Süreyya Operası önünde gerçekleştirilen eyleme, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşat Cansız Kaya, HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut yanı sıra çok sayıda kadın örgütü katıldı.

Gülistan Doku’nun fotoğraflarının taşındığı eylemde, “1 yıldır Gülistan Doku’yu nerede arıyorsunuz?” yazılı pankart taşındı. Sık sık, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Jin, jiyan, azadî”, “Gülistan Doku’dan vazgeçmiyoruz”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarının attığı eylemde, ilk konuşmayı HDP Milletvekili Züleyha Gülüm yaptı.

‘ERKEK DEVLET ŞİDDETİNİZE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Tam 1 yıldır Gülistan Doku’nun akıbetini sorup, faillerin yargılanmasını istediklerini hatırlatarak sözlerine başlayan Gülüm, “Bu iktidar biliyoruz erkek egemen bir iktidar. Bu iktidar erkekleri koruyor; erkekleri cezasızlıkla ödüllendiriyor ve bütün politikalarıyla da aslında erkek egemen devleti besleyen bir siyaset izliyor. Ama buna karşı kadınlar olarak diyoruz ki; bir aradayız, gülüyüz ve sizin erkek egemenliğinize, erkek devlet şiddetinize izin vermeyeceğiz” dedi.

Özellikle failler kamu görevlileri olduğu zaman korumanın iki kat daha fazla arttığını da bildiklerini kaydeden Gülüm, sistematik hale gelen bu cezasızlığa karşı sokaklarda, meydanlarda mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı. Gülüm, Gülistan Doku bulunana ve failler cezalandırılana kadar bu mücadeleyi bırakmayacaklarının altını çizdi.

‘BU İKTİDARI İYİ TANIYORUZ’

HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, 1 yıldır bütün zor koşullara rağmen Gülistan Doku’nun akıbetini sormaya devam ettiklerini hatırlatarak, “Biz bu iktidarı iyi tanıyoruz. Yaşamımızın her alanını işgal etmek istemesi anlayışını çok iyi biliyoruz. Bu erkek zihniyetini de çok iyi biliyoruz. Bizi adım adım takip eden, gözaltılarla bıktırmaya çalışan, şu anda olduğu gibi çevremize barikatlar kurmaya çalışan bu iktidar ve kolluk kuvvetlerini iyi tanıyoruz” dedi.

İktidara yakın olanların işledikleri cinayetleri iyi bildiklerini ifade eden Uğurlu, bunların hesabının sorulmayacaklarını sananların yanıldığını; hakikati aramaya ve gerçeği ortaya çıkartmak için bütün güçleriyle mücadele edeceklerini vurguladı. “Uykularınızı kaçırmaya devam edeceğiz” diyen Uğurlu, Gülistan Doku ve kaybedilen diğer kadınlar bulununcaya kadar bu soruları sormaya devam edeceklerini kaydetti.

Kadın örgütlerinin temsilcilerinin teker teker söz aldığı eylemde, Ankara’da Gülistan Doku’nun akıbetini soran kadınların gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Havin Özcan ve Yıldız İdil Şen’e gözaltında yaşatılan işkencenin de protesto edildiği eylemde, Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları adına açıklamayı Merve Bayır okudu.

‘BAŞ ŞÜPHELİ VE BABASI AÇIKÇA KORUNUYOR’

Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 yılında kaybedildiğini hatırlatan Bayır, “Biz kadınlar Gülistan’ı 1 yıldır soruyoruz. 1 yıldır Zaynal Abakarov yargılansın, yalnızca barajda değil Dersim ve çevresinde etkin arama yapılsın taleplerini haykırıyoruz. Zaynal yargılansın istiyoruz çünkü kaybedildiği günden yalnızca 1 gün önce Zaynal Abakarov, Gülistan’ı zorla arabasına bindirmeye çalışmış, çevredekilerin çağırmasıyla gelen polisler ve Zaynal’ın polis babası bu kaçırma girişiminin üstünü kapatmıştı” dedi.

Dersim’de erkek devlet genç bir Kürt kadınının kaybedilişinin üstünü kapatmak istediğini kaydeden Bayır, baş şüpheli Zaynal ve şüpheli hareketleri olan Zaynal’ın polis babasını açıkça koruduğunu; sahte deliller üreterek, delil karartıldığını kaydetti.

‘GÜCÜMÜZ VE ÖFKEMİZLE GÜLİSTAN’I BULACAĞIZ’

“Gülistan ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıyoruz” vurgusunda bulunan Bayır, şunları kaydetti: “Biz sizi Özgecan’dan, Şule Çet’ten tanıyoruz. İntihar etti dediğiniz Nadira’nın katili Şirin Ünal’ı nasıl koruduğunuzu biliyoruz, Gülistan Doku’yu kaybeden Zaynal ile işbirliğinizi biliyoruz, İpek Er’e tecavüz eden asker Musa Orhan ve tecavüzcüyü salarak İpek’i öldüren hakimlerinizi biliyoruz. Siz tüm kuvvetinizle, kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal’ı koruyorsunuz, tecavüzcü asker Musa Orhan’ı koruyorsunuz, bu yüzden İstanbul Sözleşmesi’ne saldırıyorsunuz, bu yüzden Kadın Üniversitesi projesi ile itaatkar genç kadınlar yaratmak istiyorsunuz. Ancak biz kadınlar birbirimizi iyi tanıyoruz. Biz kadınlar birlikte güçlüyüz biliyoruz. Bu sebeple bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne yaptınız? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Zaynal ve babasına hangi devlet yetkilisi, nasıl yardım etti? Gülistan neden sadece suda arandı? Kadın dayanışmasının gücü ile kadınların öfkesinin gücü ile Gülistan Doku’yu bulacağız, Gülistan için adaleti kazanacağız.”

Eylem sloganlarla sona erdi.