Kadınlar ‘evlilik affı’nı protesto etti

HDP Van Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Türk hükümetinin “evlilik yoluyla af” düzenlemesine karşı mor zincir eylemi gerçekleştirdi.

HDP Van Kadın Meclisi ve TJA, AKP-MHP iktidarının yeniden gündeme getirdiği 'Evlilik yoluyla af' düzenlemesi ile kadına yönelik artan şiddeti protesto etti.

HDP İpekyolu ilçe binası önünde yapılan “mor zincir” eylemine HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, TJA aktivistleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Eylemde “6284 İstanbul Sözleşmesini uygula” ve “Erk zihniyet coronadan daha tehlikeli" dövizler dikkat çekti.

HDP’li vekil Muazzez Orhan, çıkarılmak istenen yasaya izin vermeyeceklerini belirtti.

Çocuk istismarının, çocuk hakları yasasına aykırı olduğunu kaydeden Orhan, “Çıkartılmak istenen yasada 13 yaşındaki bir çocuğun istismara maruz bırakılmasından sonra istismarcısıyla evlendirilerek, istismarcının aklanması hedeflenmektedir. Kız çocuklarının evlilikle birlikte sistematik istismarın önü açılıyor" dedi.

Türkiye'de son 10 yılda çocuk istismarının üç kat arttığını belirten Orhan, Adalet Bakanlığı’nın verilerini hatırlattı.

Buna göre bir yılda 8 bin çocuk istismara maruz kaldı. Gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Orhan, “2002'den bugüne kadar 18 yaş altı, 440 bin çocuk doğum yapmıştır. 15 yaş altı, 15 bin 937 çocuk doğum yapmıştır. Toplumda yaratılmak istenen algı, çocuk istismarını meşrulaştırmaktır” diye tepki gösterdi.

“Biz kadınlar hiçbir zaman çocuk istismarına ve kadın cinayetlerine karşı sessiz kalmadık, bundan sonra da sessiz kalmayacağız" diyen Orhan, kadın cinayetlerinin ideolojik ve politik olduğunu vurguladı.

Orhan, "Ülkeyi yönetenler çocuk istismarlarını ve kadın cinayetlerini meşrulaştırarak, kendilerini yaşatmak istiyorlar. Hiçbir şekilde bu yasaların çıkmasına izin vermeyeceğiz. Televizyon kanallarına çıkıp, örf ve adeti örnek göstererek, çocuk istismarlarını aklamalarına izin vermeyeceğiz. Kirli ellerinizi ve kirli zihniyetinizi çocukların bedeninden kadın yaşamından çekin” şeklinde konuştu.