'Kadınlar, derin erkek kuşatmasına karşı sporda rekabet etmeli'

Kadınların spordaki görünürlüğü artırmak için okullarında örgütleme yapan kadınlardan Berfin Yeşilırmak, “Bu açık ayrımcılığa ve derin erkek kuşatmasına meydan okumanın tek yolu sporda rekabet etmektir” dedi.

Kadınlar Türkiye’de yaşamın her alanında ikinci planda. Kadına yönelik şiddetin de sürekli artış gösterdi bu günlerde İstanbul’da bulunan özel bir üniversitede bir grup kadın, kadınlar üzerindeki baskılara dikkat çekmek için kadınları sporda görünür kılmayı hedefliyor. Kadınların diğer tüm alanlarda olduğu gibi sporda da sürekli ikinci planda olduklarını yorumlayan kadınlar, bunun önüne geçmek için kadınları spor yapmaya teşvik ediyor. Okullarında bulunan spor salonunda kadınlarla bir araya gelen gurup kadınlara spor yapmanın öneminden söz ederek var olan spor kulüplerine yönlendiriyor. Öğrencilerden Yeşilırmak ve Döner, ayrımcılığa ve erkek egemen sisteme karşı düşüncelerini ANF’ye anlattı.

‘KADINLAR HİÇBİR SPOR DALINDA ERKEKLER YÜZÜNDEN AKTİF OLAMADI’

Türkiye’de genç bireyler arasında popüler olmaya başlayan Frizbi oyuncusu Berfin Yeşilırmak üç aydır Frizbi oynuyor. Yeşilırmak, Frizbi’de seksen kadın oyuncuya karşı yüzlerce erkek oyuncunun bulunduğunu kaydetti. Kadınların spordaki eksikliğini Yeşilırmak, “Basketbol ve futbol gibi sokakta oynanan sporlar her zaman küçük kızlara erkekler tarafından sert sporlarmış gibi algılandırıldı. Çoğu kadın bu kalıcı algı yüzünden asla bir takım oyunu içinde yer alamadı. Hiçbir spor dalında aktif olamadılar” dedi.

‘DERİN ERKEK KUŞATMASINA MEYDAN OKUMAK İÇİN KADINLAR SPORA REKABET ETMELİ’

Kadınların her seviyede sporda cinsiyet ayrımcılığına karşı mücadele etmesi gerektiğini belirten Yeşilırmak, oyuncusu olduğu Frizbi’nin kadın oyunlara eşit fırsatlar sunan bir spor dalı olduğunu söyledi. Yeşilırmak son olarak, “Bu açık ayrımcılığa ve derin erkek kuşatmasına meydan okumanın tek yolu sporda rekabet etmektir. Biz genç kadınlar olarak bulunduğumuz her alanda kadınları ayrımcılığa karşı örgütleyerek, onları spor yapmaya teşvik etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

‘FUTBOL, BASKET BOL ERKEK DALI, VOLEYBOL İSE KADIN DALI OLARAK GÖRÜLÜYOR’

Sarıyer Belediyesi’nde profesyonel voleybolcu olan Başak Döner ise, on yıldır voleybol oynuyor. Döner, futbol ve basketbolun sürekli erkeklerin oynadıkları spor dalı, voleybolun ise sadece kadınların oynadıkları spor dalı olarak algılanmasının altında Türkiye’de yaşanan cinsiyet ayrımcılığından geldiğini yorumladı. Kadınların spordaki yerinin öneminden de söz eden Döner, kadın sporcuların çok kez dünya çapınca ödül aldıklarını, buna rağmen haberlerde kadınların başarılarından çok fiziksel güzelliklerinin ön plana çıktığını kaydetti.

‘KADINLARIN SPORDAKİ EKSİKLİĞİ TÜRKİYE’DEKİ NORMLARDAN KAYNAKLIDIR’

Eğitim aldıkları okulda kadınları spora teşvik etme fikrinin nereden geldiğini anlatan Döner, şunları söyledi: “Ben yılladır sporla ilgileniyorum. Etrafımda çok sayıda kadın, sporla ilgilenmek istediklerini ama çekimser olduklarını söylüyorlardı. Zamanla bu çekimserliğin Türkiye’deki toplumsal normların kadınlar üzerindeki politikalarından kaynaklı olduğunu anladım. Bunu kırmanın yolu da kadınların bir arada olması. Şimdilik sayımız az ancak zamanla kadınlara spor yapmanın yaşamın bir parçası olduğunu anlatmayı başaracağız.”