Kadınlar Almanya, Danimarka ve Rusya'da eylemde

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü vesilesiyle dünyanın pek çok merkezinde sokağa çıktı.

Almanya'nın Ulm kentinde, Halkların Demokratik Kongresi – Avrupa (HDK-A) Ulm Kadın Meclisi Girişimi, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Kadın Meclisi, Marksist Leninist Parti Almanya (MLPD), Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH) ve  Yeni Kadın tarafından oluşturulan Kadın Platformu tarafından etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Partizan da destek verdi.

Ağırlıklı Almanca yapılan konuşmalarda, Avrupa’da ve Türkiye’deki kadınların durumuna değinilirken, özellikle Avrupa’daki Türkiyeli ve Kürdistanlı kadınların, göçmen ve azınlık olmaktan dolayı daha ağır koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı anlatıldı. Tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da artan kadın cinayetleri de konuşmalarda geniş yer aldı. Ayrıca, Türkiye’de tutuklu bulunan Gazeteci Meşale Tolu’nun da evi basıldığında, çocuğunun gözü önünde polis tarafından fiziksel şiddete uğradığı da belirtildi.

KÖLN

Köln, Bonn ve Düsseldorf'ta yaşayan Kürt kadınları Köln Wallraf Platz'da düzenlenen mitingde bir araya geldi.

Kadına karşı şiddeti kınayan ve kadınları ortak mücadeleye çağıran çok sayıda pankart açıldı. Avrupa Kürt Kadın Hareketi bayrakları ve dövizler taşındı. Günün anlamına ilişkin hazırlanan bildirinin okunmasından sonra Düsseldorf Erbane kursiyerleri bir ritim gösterisi yaptı. 

Aynı yerde MLPD'li Alman kadınları, SGB'li kadınlar, Yaşanacak Dünya'dan kadınlar, Kürt kadınlarıyla buluştu ve miting ortak şekilde devam etti. 

Buradan ayrılan Kürt, Türkiyeli ve Alman kadınlar, yağmura rağmen yürüyüşe geçerek Bahnhof Vorplatz'da miting yapan Lila Kadın Hareketi ile birleşti. 

Yürüyüş Friesenplatz'a kadar sürdü ve burada da bir miting yapıldı. Miting alanında mumlarla kadın sembolü yapıldı.

Koma Dengê Xwezayî miting alanında müzik programı sundu ve Kürtçe ile İngilizce şarkılar söyledi. Grubun şarkıları eşliğinde alanda bulunan kadınlar halay çekti. Dengê Xwezayî'nin dinletisinden sonra miting sona erdi.

CELLE

Almanya’nın Celle kentinde kadınlar 25 Kasım için yürüdü.

Yeni belediye önünde saygı duruşuyla başlayan yürüyüşte mor flamalar ve pankartlar açıldı. Yürüyüşü Hêvî- Frauen in Not, Feminist Kadın Komitesi, Êzidîlerin Kadın Meclisi Federasyonu, Ronahi Kadın Meclisi Hannover, Meryem kadın Komünü Hildesheim ve Feminist İnisiyatifi Wendland organize etti.

Kadınların eylemine polisin tutumu ise tepki çekti. Çok sayıda polisin bulunduğu yürüyüşte, henüz açılmamış bir bayrağa da el konuldu ve bir kişi gözaltına alındı.

Meryem Kadın Komünü'nden Hediye Deniz, şöyle konuştu: "Kadının en temelde yaşamını tehdit eden ve toplumsal hayata katılımını engel olan kadına yönelik şiddet, kadının yaşam hakkının, güvenliğinin, onurunun, özgürlüğünün, ve bedensel bütünlük hakkının sırf kadın olması nedeniyle her türlü ihlalidir. Demokratik bir çözüm olmadan, kadınların özgürlüğe kavuşması söz konusu bile değildir. Biz bu bilinçle Başkan Apo’nun bize gösterdiği paradigmaya uygun olarak kadına şiddete hayır, diyoruz."

Tevgera Azadîya Jinên Ezidî (TAJÊ) Üyesi Besê Kesbir ise eylemde yerli kadınların az olmasını eleştirerek, kadınların kendilerine ve kurumlarına sahip çıkmaları gerektiğini belirtti. 

Kesbir, "Delal Amed kadınlar için bir örnektir ve örnek görmeliyiz. Burada Avrupa’da kadınlar rahatlığına bakıyorlar, ama Avrupa’da rahatlık bize çözüm getiremez çünkü öyle olsa yılda onlarca kadın intihar etmedi. Avrupa kadına çözüm getiremez, kendi başını kaldır ve Önderliğine sahip çık" dedi.

Şehit kardeşi Êzidî yurtsever Fedile Ekinci de Sakine Cansız'ı anarak, "Kadın şiddetini ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınıyorum” dedi.

Kürdistanlı yurtsever Seliha Yılmaz da, "PKK en çok kadınlar için mücadele ediyor" vurgusunda bulundu.

Eylem halaylarla ve Bunte Haus üyelerinden şarkılarla sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nin başkenti Kopenhag'da Sêve Kadın Meclisi öncülüğünde 25 Kasım için stant açıldı ve miting düzenlendi. 

Danimarka Demokratik Kürt Toplum Meclisi Eş Başkanı Saime Bilen, katliamlara ve özgürlük mücadelesine, Sêvê Kadın Meclisi adına Figen Fener de gelişmiş ülkelerdeki kadın katliamlarına değindi.

TJKE Aktivisti Beritan Nisebin ve KCDK-E adına Kenan Ayaz, özgürlük hareketi içinde kadının verdiği mücadeleyi, PKK'nin neden kadın hareketi olduğunu anlattı. 

RUSYA

Rusya’daki Kürt kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir dizi etkinlik düzenledi.

MOSKOVA

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu 25 Kasım vesilesiyle bir basın açıklaması düzenleyerek kadınları dayanışmaya çağırdı. 

Kürt Evi’nde bir araya gelen kadınlar adına konuşan Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan Yönetim Üyesi Julyeta Aram, şöyle dedi: "Kadınlar birleşerek mücadelelerini yükseltmelidir. Kadın dayanışması günümüzde en çok ihtiyaç duyulan birliğin sağlanması için önemli bir önayaktır. Kadına yönelik artan şiddet ve baskı olaylarının önüne ancak bu şekilde geçebiliriz. Kadınların siyasi ve ekonomik anlamda da kendini geliştirmesi gerek. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan kadının kendi gücünün bilincine varması ve bunun için kendinde mücadele azmini yaratması için yıllarca büyük emekler verdi. Bu bakımdan Önderliğimizin bize verdiği emeğin de bilincinde olarak daha güçlü bir mücadeleyle kadınları bu inkâr politikalarından kurtarmak ve Önderliğimizi özgürleştirmek temel görevimizdir."

KRASNODAR

Krasnodar kentinde faaliyet yürüten Krasnodar Kürt Kadın Organizasyonu-Beritan, düzenlediği bir açıklamayla kadınların birliğine dikkat çekti. 

Açıklamayı okuyan Aida Babayeva, şunları kaydetti: “21. yüzyılda kadın dayanışmanın daha da önem kazandığı bir yüzyıldır. Kürt kadınlarının örgütlenme ve mücadele azmin dünya kadınlarına moral kaynağı olmaya devam ediyor. Öncülük misyonu üstlenen Kürt kadınları, ezilen ve şiddete maruz bırakılan tüm kadınların yanında saf alarak örgütlülüğünü geliştirmelidir. Kürt kadınları sadece toplumsal anlamda değil, askeri anlamda da çok önemli başarılara imza atmıştır. Özellikle insanlık düşmanı DAİŞ’e karşı YPJ ve YBJ kadınlarının mücadele azmi bir çok kadın hareketi için moral kaynağı olmuştur. Biz kadınlar birlik olursak bize dayatılan ikinci sınıf muameleleri de boşa çıkarırız."

ADIGEY

Rusya Federasyonu'na bağlı Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde Rusya Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde 25 Kasım vesilesiyle kadınlar bir toplantıda bir araya geldi. 

Adıgey Kürt Kültür Otonomisi-Agirî binasında yapılan toplantıda, Rusya Kürt Kadın Hareketi yöneticilerinden Mizgin Jinda bir konuşma yaptı.  

Jinda, şunları söyledi: "Kadınların birbiriyle dayanışmasını sade bir güne sığdırmak ve kadınları bununla ifade etmek kadınlar için çok üzücü bir olaydır. Kadınların yılın her günün birbiriyle dayanışma içinde olması gerekir. Kadın dayanışmasıyla toplum daha rahat ve çocuklar daha güvende olacaktır. Erkek egemenlikli sistemin toplumda yarattığı tahribatlar görülüyor. Her geçen gün başta kadınlar olmak üzere toplumun farklı kesimleri ötekileştirildikleri gibi toplum dışına itiliyorlar. Kürt Kadın Hareketi üstüne düşen görevlerini yerine getirerek bu konuda belli bir yol kat etmiştir. Dünyanın dört bir yanında farklı dallarda faaliyet yürüten tüm kadın hareketlerinin bir araya gelerek kadınların sorununa çözüm araması gerek." 

Yapılan konuşmanın ardından toplantıya katılan kadınlar da günün anlam ve önemine ilişkin görüşlerini dile getiren değerlendirmeler yaptılar. 

MİÇURİNSK

Tambov kentine bağlı Miçurinsk ilçesinde yaşayan Kürt kadınlar bir araya gelerek 25 Kasım vesilesiyle bir açıklama yaptılar. 

Kürt Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamayı Kadın Komitesi yöneticilerinden Camila Kasimova yaptı. 

Kasımova, "Günümüzde kadına karşı yürütülen şiddet ve baskı salt aile içinde yürütülenle kalmayıp, sokaklara, yaşamın her alanına taşınmıştır. Bu sadece Kürt toplumunda değil, diğer toplumlarda da öyledir. Kadın dayanışmasını yükselterek bu sorunları aşmalıyız” dedi.