Kadınlar 6. Sara Festivali’nde buluşuyor: Direniş özgürleştirir

İsviçre’de yaşayan kadınlar, “Kadın direnişi özgürleştirir” sloganıyla 6. Sakine Cansız Kadın Festivali’nde buluşmaya hazırlanıyor.

9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketinin ve PKK’nin öncü kadrolarından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez anısına İsviçre’de geleneksel olarak düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali’nin 6’cısı, 16 Haziran Pazar günü Zürih’te gerçekleştirilecek.

İsviçre Kürt Kadın Birliği öncülüğünde, “Kadın direnişi özgürleştirir” sloganıyla İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleştirilecek olan festivalin organizasyonunda çok sayıda Türkiyeli, İsviçreli ve göçmen kadın örgütü yer alıyor.

Her yıl biraz daha evrensel bir boyut kazanarak gerçekleştirilen Sakine Cansız Kadın Festivali’nin hazırlıkları şimdiden tamamlanmış durumda. İsviçre’de 14 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek olan Ulusal Kadın Grevi, festivali diğer yıllara oranla daha önemli kılıyor. Festivalin organizasyonunda yer alan onlarca kadın örgütünün temel amaçlarından birisi de İsviçre özelinde dünyada kadının rengiyle yükselen direnişin festivale yansıması.

ZENGİN BİR PROGRAM

16 Haziran saat 11.00’de Zürih Kasernenareal’de başlayacak olan festivalin hazırlık programları tamamlanmış durumda. Festivalde gün boyunca bir taraftan Jineoloji başta olmak üzere kadın konulu birçok panel ve seminer, bir taraftan da kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılacak. Yine Festival boyunca kurulacak otantik Kürt çadırı içerisinde hem Kürt Kültürü tanıtılacak hem de Dengbejler stranlarını seslendirecek. Festivalin önemli programlarından birisi ise çocuklara yönelik düzenlenecek özel programlar olacak. Festival’de ayrıca Rojava’da inşa edilen JINWAR projesinin tanıtımı da yapılacak. Festival’de yine gün içerisinde Sanatçılar Pınar Aydınlar, Nuarin, Zhala Shar, Kimbo Sasa, sahne alırken, yanı sıra farklı kültürlere ait dans ve folklor ekipleri gösteriler yapacak.

MEDYA BOTAN: BİR YILLIK KADIN DİRENİŞİ FESTİVALE YANSIYACAK

Dünya kadın mücadelesinin zirveye çıktığı bir dönemde gerçekleştirilecek olan bu yıl ki, festivalin anlam ve önemine ilişkin görüştüğümüz Kürt Kadın Hareketi Temsilcilerinden Medya Botan, Sakine Cansız Kadın Festivali’nin gündemdeki kadın mücadelesinin zirveye taşınması acısından önemli olduğunu söyledi. Botan, “Bir yıl içerisindeki kadın emeği, mücadelesi ve direnişinin ortaklaştığı yerdir aynı zamanda Sakine Cansız Festivali” dedi.

Bu yılki Festivalin anlamının kendileri acısından önemli olduğunun altınız çizen Botan, “Biz Kürt kadınları acısından geçen yıl başlayıp bu yıl kadın direnişiyle sonuçlanan bir zaferle karşı karşıyayız. Leyla Güven arkadaşımızın öncülüğünde başlayan bir açlık grevi vardı. Bu direniş bütün dünyanın 4 bir tarafına yayıldı ve sonucunda da faşizme geri adım attırtan bir direniş boyutuna ulaştı. Bu temelde diyebilir ki, kadınlar hep direniş içerisindeydi. Bizler bu yıl ahlaki ve politik olduğu kadar aynı zamanda düşünsel, ruhsal ve fiziksel olarak yürütülen bir kadın direnişi ile karşı karşıyaydık. Böyle bir ruha bürünen Kürt kadın direnişi, toplumsallaştı ve evrensel bir boyut kazandı. Bu anlamda bu direniş ruhu 16 Haziran’da yapılacak festivale damgasını vuracak” şeklinde konuştu.

‘BİZ KADINLAR İYİ BİLİYORUZ Kİ, DİRENİŞ ÖZGÜRLEŞTİRİR’

“Kürt kadın direnişinin yanı sıra diğer taraftan da dünyada büyüyen bir kadın mücadelesi vardı” diyen Botan, devamla şunları ekledi: “Örneğin İsviçre’de 14 Haziran’da ulusal kadın grevi var. Bu grevin temel amacı kadınların birçok alanda karşı karşıya kaldıkları eşitsizliklere karşı bir isyandır. Toplumsal anlamda kadının uğradığı adaletsizliklere karşı bir mücadeleyi simgeliyor bu grev. Bu grevin organizasyonunda biz Kürt kadınları olarak da yer alıyoruz. Bu grevin organizasyonunda yer alan birçok kadın kurumu da bugün Sakine Cansız Festivali’nin organizasyonunda yer alıyor. Bu anlamda açıkça diyebiliriz ki, bütün kadınların ortak talebi bir bütündür. Kimlik, cins, toplumsal anlamda yani bütün olarak ötekileştirilen sadece bir kesim kadın değil, bütün kadınlardır. Bu anlamda bizler diyoruz ki, rengimiz, dilimiz, kimliğimiz farklı olsa da mücadelemiz ortaktır, ortak olmalı. Festivalimize, bu ruh ve dayanışma ruhu da yansıyacak. Özetle bir kadınlar iyi biliyoruz ve diyoruz ki; kadın direnişi özgürleştirir. Kadın direnişi toplumsal değişimin temel noktasıdır.”

KATILIM ÇAĞRISI

Botan’ın yanı sıra kameralarımıza konuşan Festival tertip komitesi üyesi kadınlar, İsviçre’de yaşayan bütün kadınlara festivale katılım çağrısında bulundu.

Festivalin organizasyonunda yer alan kurumlar şu şekilde:

İsviçre Kürt Kadın Birliği, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Yeni Kadın, Mor Verein, Frauen lesben kasama, Basta, SP, AL, Aufbau, Mor Kızıl Kolektif, Fraunbündnis, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, TEV-ÇAND, KONGRE-STAR, Frauenbündnis, Frauengruppe Medico İnternational, Solifonds Zürich, Kampüs Cadıları, FİST, GRÜNE, Revolionares, Queer Feministisches Bündnis Basel, Labyrinthplatz, Frauencafe, FEDA, Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü, Weltrauenkonferenz.