Kadına yönelik şiddet İstanbul’da protesto edildi

Kadına yönelik şiddet, katliam, cinsel saldırı Şişli’de Kadınlar Birlikte Güçlü tarafından protesto edildi.

Kadınlar Birlikte Güçlü, kadına yönelik şiddet, katliam, cinsel saldırı ve LGBTİ+’lara dönük nefret diline karşı Şişli Pangaltı Metro çıkışında eylem düzenledi. “Pınar Gültekin isyanımızdır. İstanbul Sözleşmesi uygulansın” pankartının açıldığı, “6284’u uygula”, “İstanbul Sözleşmesini değil, cinayetleri engelle”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” dövizlerinin taşındığı eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu ile çok sayıda kadın katıldı. Eylemde kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çeken sloganlar attı.

Eylemde açıklamayı okuyan Handan Özcan, Pınar Gültekin’in katledilmesiyle bir kez daha kadını erkek şiddetinden koruyan yasa ve sözleşmelerin kağıt üstünde kaldığını belirtirken, kadınları ve çocukları koruması gereken yetkililerin ve kolluk kuvvetlerinin yaşananlara seyirci kaldığını kaydetti. Cinsiyetçiliğin açıktan savunulan bir devlet politikası haline geldiğine dikkat çeken Özcan, Pınar Gültekin’in katledilmesinin hemen ardından İstanbul’da Bahar, Amed’de Mücella’nın erkekler tarafından katledildiği ve Şişli’de, Hrant Dink Caddesi’nde bulunan Namlı Market’te çalışan bir erkeğin, kadın ve LGBT+’lara nefret saldırısında bulunduğunu ve polisin seyirci kaldığını hatırlattı.

2016 yılından beri gündemde tutulan ve en son infaz yasası ile tekrar gündeme getirilen çocuk cinsel istismarını düzenleyen Türk Ceza Yasası’nın (TCK) 103’üncü maddesiyle ilgili af girişimlerinde ısrar edildiğini belirten Özcan, kadın sığınaklarının sayıca yetersiz olması ve sığınaklarda yapılan çalışmanın da kadınları güçlendirmekten uzak olduğunun görüldüğünü ifade etti. Özcan, “Özellikle kadınları şiddet uygulayan ile bir araya getirme, uzlaştırma ve barıştırma çabaları kadınların hayatlarına mal oluyor. ‘Aile birliği bozulmasın’ anlayışını kadınların can güvenliğinin ve yaşam hakkının önüne koymak suçtur, izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesinin geçmişte yaşanan ihlaller ve ihmallerden alınan tecrübeler ile kadınların büyük mücadelesi sonucunda ortaya çıktığını ve yazıldığını söyleyen Handan, İstanbul Sözleşmesi’nin maddelerini okuyarak, önemine dikkat çekerek, “Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesinin iptaline izin vermeyeceğiz” dedi.

Eylem sloganlar eşliğinde son buldu.