Kadın tutsaklara 'kamera' işkencesi

Tutsak Helin Yapıcı, Elazığ Cezaevinden mektup göndererek uğradıkları hak ihlali ve işkenceyi anlattı. Yapıcı, koğuşlarına takılan kameraları kırdıklarını, bunun üzerine arkadaşlarının 'süngerli oda'ya götürüldüğünü aktardı.

AKP rejiminin cezaevlerinde siyasi tutsaklara dönük hak ihlali ve saldırıları sürüyor.

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hukuksuz uygulamalara her gün bir yenisi ekleniyor. Tutsak Helin Yapıcı, gönderdiği mektubunda kadın tutsaklara yönelik baskı ve hak ihlallerini anlattı. 

Kadın koğuşlarının kamera ile gözetildiğini belirten Yapıcı, tutukluların koğuşlara takılan kameraları kırarak tepki gösterdiğini ifade etti. Yapıcı "Koğuşumuzun kamera ile gözetilmesi başlı başına bir baskı unsurudur. Bu kadına yönelik onur kırıcı bir yaklaşımdır” diyerek, özel yaşamlarının gizliliğinin ihlal edildiğini vurguladı. 

HASTA TUTSAĞA YATAK VERİLMEDİ

Bütün cezaevlerinin aynı Adalet Bakanlığı'na bağlı olduğunu ifade eden Yapıcı, şunları kaydetti:

"Örneğin; Sincan F Tipi, Diyarbakır D Tipi, Bayburt M Tipi, Yüksek Güvenlikli. Ancak buralarda kadın koğuşlarında kamera olmamasına rağmen güvenlik sağlanabilmektedir. Bu durumda buralarda kamera bulunmaması bir suç mudur? Koğuşlarda kapasite sorunu var. Banyoda özel ihtiyaçlarımızı karşılayamayacak duruma geldik. Çünkü sayımız çok fazla. Bir de koğuşta hasta ve bacağından sakat arkadaşımız var ancak idare bunu bilmesine rağmen ona ayrıca bir yatak vermedi ve ranzanın üst katına çıkmakta zorlanıyor.” 

'SÜNGERLİ ODA' İŞKENCESİ

Kameraların kaldırılması için verdikleri dilekçeye yanıt verilmediğini, ardından kameraları kırdıklarını aktaran Yapıcı, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine ise arkadaşlarımıza haberleşme ve iletişim cezası verildi. Bu iki arkadaş yaka paça dışarı çıkartıldı ve süngerli odaya götürüldüler. Bu esnada başgardiyan bize bağırarak tehditler savurdu. 12 saat boyunca yemek ve su verilmeyen arkadaşlarımız, özel günleri olması nedeniyle zor anlar geçirirken, erkek gardiyanlar ‘çok zordalarsa atletlerini kullansınlar’ gibi utanç verici ve cinsiyetçi sözler sarf etti.” 

Yapıcı, arkadaşları süngerli odaya alındıktan sonra başgardiyanın kendilerini havalandırmaya topladığını belirterek "Arkadaşlarımızı hiçbir şekilde göremeyeceğimizi bundan sonra kamerayı kıran kırmayan herkesin ceza alacağını, ayrıca kırılan kameraların hukuksuz bir şekilde ailelerimiz tarafından gönderilen paralardan kesileceğini beyan etti” diye konuştu.