Kadın örgütleri Leyla Güven için alanlardaydı

DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in vekilliğinin düşürülüp, rehin alınmasını protesto eden kadın örgütleri iktidara, “Mücadele arkadaşımız Leyla Güven’e yapılan bu saldırıyla kadının iradesini ve gücünü teslim alamayacaksınız” mesajını verdi.

Kadın örgütleri, DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in vekilliğinin düşürülüp, rehin alınmasını Beşiktaş İskele Meydanı’nda protesto etti. Polis ablukası gerçekleştirilen eylemde, Leyla Güven’in fotoğrafları yanı sıra, “Berxwedan jiyane”, “Darbe var” yazılı dövizler taşındı.

Kadınların sık sık, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Jin, jiyan, azadî”, “Berxwedana jiyane, Leyla jiyane” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşma HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu tarafından yapıldı. Bugün buraya AKP-MHP iktidarının milletvekillerine yaptığı darbesini protesto etmek için geldiklerini hatırlatan Uğurlu, bu kadar siyasetçi arasından Leyla Güven’in hedef alınmasının bilinçli bir seçim olduğuna işaret etti.

‘LEYLA GÜVEN İLE MİYONLARCA KADINI TUTUKLANIDIZ’

Uğurlu, Leyla Güven 30 yıla aşın bir süredir kesintisiz bir biçimde kadın mücadelesi yürüten sembol bir isim olduğunu vurguladı. Leyla Güven’i dört duvar arasına, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin işaretiyle konulmuş olabileceğine dikkat çeken Uğurlu, “Leyla Güven’i dört duvar arasında olabilir ama zihni bir çoğumuzdan daha açık ve bugün zindanlardan bile bize direniş mesajları yolluyor” dedi. Leyla Güven’in gözaltına alınırken de gereken mesajı verdiğini hatırlatan Uğurlu, Güven’in berxwedan jiyane diyerek kendi özgürlük mücadelesini özetlediğini kaydetti. Leyla Güven’in rehin alınmasının kadın mücadelesine darbe olduğunu ifade eden Uğurlu, şöyle konuştu: “Biz bu zihniyeti biliyoruz; 12 Eylül’den biliyoruz, 1990’lı yıllardan biliyoruz. Şu an Leyla Güven şahsında milyonlarca kadını tutukladınız. Şu anda kadın mücadelesine örnek olacak bir mücadele yürütülüyor. Kadın mücadelesi, kadın yaşamı nasıl kurulur, Kürt kadınları ve mücadele yürüten tüm kadınlar gösterecekler. Berxwedan jiyane, jin jiyan azadî bu mücadeleye asla engel olunamayacak.”

‘BU SALDIRIYA CEVABIMIZ MÜCADELEYİ DAHA DA YÜKSELTMEK OLACAK’

Sosyalist Kadın Meclisleri Genel Sözcüsü Deniz Akkaş, “Onlar haksızlıklarından güçlerini alırken, biz ise haklılığımızdan gücümüzü alıyoruz ve her gün daha da güçlenerek kadın isyanımızla bir araya geliyoruz” dedi. Faşist iktidarın salgın sürecinde kadınları, ezilenlere hedef almayı sürdürdüğünü hatırlatan Akkuş, iktidarın salgın sürecinde halkları korumak yerine bu süreçte savaş ve sömürü politikalarına hız kesmeden devam ettiğini kaydetti. Leyla Güven’in halkların, ezilenlerin yanında olan ve her haksızlığa sesini yükselten direnişin simgesi olduğunu vurgulayan Akkuş, bu saldırılara cevaplarının mücadeleyi daha da yükseltmek olacağının altını çizdi.

Feminist adına söz alan Firdevs Hoşar ise, AKP’nin Leyla Güven şahsına kadınlara yönelik şiddetini kınadığını vurguladı. Kadınların ne kadar direngen olduğunu bilen iktidarın saldırılarını arttırdığına işaret eden Hoşar, kadınlar olarak mücadeleyi yükselteceklerini ve dayanışmayı büyüteceklerinin altını çizdi.

‘KARARI TANIMIYORUZ’

Konuşmaların ardından kadın örgütleri adına ortak açıklamayı okuyan Arzu Fırat, kadınlar olarak Leyla Güven’in milletvekilliğinin düşürülmesi ve tutuklanmasına ilişkin AKP-MHP iktidarının irade gaspını kabul etmediklerini vurguladı. Bütün kadınları ve demokratik güçleri demokrasi mücadelesini büyütmeye çağıran Fırat şunları kaydetti: “Leyla Güven kadınların iradesidir. AKP-MHP başta kadınlar ve Kürt halkının iradesine saldırmıştır. Bir yandan kadın katillerini serbest bırakırken, diğer yandan kadınların iradesine saldırmıştır. Kadınlar kazanımlarına ve iradelerine karşı yapılan bu saldırılara asla boyun eğmeyeceklerdir. Leyla Güven yaşamını; kadın ve Kürt halkın özgürlüğüne feda etmiş biridir. Bir kez daha dile getiriyoruz; mücadele arkadaşımız olan Leyla Güvene yapılan bu saldırılar ile ne kadının iradesini ne de gücünü teslim alamayacaksınız. Bizler parlamenterimizin milletvekilliğinin düşürülmesi kararını tanımıyoruz.”

Eylemi HDP, HDK, TJA, Feministler, SKM’li kadınlar organize etti.