Kadın katliamları Bern'de protesto edildi

Son bir hafta içerisinde erkekler tarafından katledilen Aylin Sözen, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Yasemin Çetindağ şahsında kadın katliamlarına karşı İsviçre'nin başkenti Bern'de bir eylem düzenlendi.

Mizgin Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Bahnhofplatz'ta “Kadın katliamları politiktir”, “Yasta değil, isyandayız!” sloganıyla bir araya gelen kadınlar sessiz bir eylem düzenledi. 

Katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı eylemde İsviçre Kürt Kadın Hareketi adına Hediye Munzur bir konuşma yaptı.

“Kadınların canlarına kasteden bu katliamların esasında gerek Türk devletinin gerekse Yasemin Çetindağ örneğinde olduğu gibi Avrupa devletlerinin erkek egemen sisteme yönelik verdiği destek yatmaktadır” diyen Munzur, şöyle konuştu: “Gün be gün bizler devlet güvencesi altında erk zihniyet tarafından katlediliyoruz. Türkiye'de 1 hafta içerisinde katledilen bu kadınların katledilişlerinin asıl sorunlusu Erdoğan diktatörlüğünün kendisidir. Bizler bu katliamlara dur demek için 25 Kasım'dan bu yana Kürt kadınları olarak kadın ve çocuk katili Erdoğan'ın yargılanması talebiyle 'Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden ve 100 bin imza' kampanyamızı sürdürmekteyiz. Bizler bu katliamlara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”

‘KADIN KATLİAMLARINA KARŞI VE PARİS’İN HESABINI SORMAK İÇİN ALANLARDA OLACAĞIZ’

ANF'ye konuşan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) aktivisti Dilan Zaza “Bizler kadın katliamlarının politik olduğunu bulunduğumuz her yerde haykırmayı sürdüreceğiz. 

Bu katliamların esasında kadın katliamlarını normalleştirerek önümüze koyan kirli ve yanlış devlet politikaları vardır. 

Devlet güvencesi altında gerek Ortadoğu ve Türkiye olsun gerek Fransa yahut Avrupa'nın başka bir ülkesi olsun Kadın kırımını meşru gören bu politikalara karşı kadın mücadelesini sürdüreceğiz” diye konuştu.

Türk devleti tarafından 9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen 3 kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in katledilişlerinin yıldönümüne değinen Zaza, Bizzat Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleşen bu katliama karşı katliamın hesabını sormak için 9 Ocak'ta alanlarda olmayı sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Eylem Erdoğan diktatörlüğüne karşı kadın mücadelesini yükseltme çağrılarının ardından “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla sonlandırıldı.