Kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerinin bilançosu

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle dört aylık ihlal raporunu açıkladı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Türkiye’de her geçen gün basın özgürlüğü üzerindeki baskıların arttığını belirterek, “Tekelleşen ve biat etmesi üzerinden oluşturulan medya organlarına her gün yenisi eklenmektedir” dedi.

2016’daki OHAL ilanından buyana 173 medya kuruluşunun kapatıldığını, binlerce basın emekçisinin işsiz kaldığını hatırlatan Platform, bu kara tablonun giderilmesi için tek bir adım atılmadığını kaydetti.

Platform, “Geçirmiş olduğumuz seçim sürecinde iktidar yanlısı basın kuruluşları yaptıkları haberlerle gazetecilik ilkelerini alt üst etti. Medya baskı altına alınarak her türden özgürlük hakkı, çalışma, kendini ifade etme, yargının bağımsızlığı gibi pek çok toplumsal alan etkisiz hale getirildi. Böylesi bir atmosferde basın gerçekleri halka taşıma vasfını yitirdi” diye belirtti.

HAVUZ MEDYASI YAŞANANLARDAN SORUMLU

Raporda şunlar belirtildi: “Gazeteci bilinmeyenleri açığa çıkarmakla hükümlüyken, günümüzde ise bilinenleri dahi olduğu gibi yazmak büyük bir cesaret örneği oluşturmaktadır. PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması Türkiye'de kalıcı barış ve demokrasinin önünün açılması talebiyle DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven başlatmış olduğu açlık grevi eylemi 177'nci gününde devam ediyorken, 5 kadın tutsağın içerisinde yer aldığı farklı cezaevlerinden 15 tutsağın başlattığı açlık grevi ise 4 'üncü gününde ve 7 tutsak tecride karşı yaşamına son verdi. Tamamen var olan hukukun işletilmesi üzerinden başlatılmış olan eylemi görmezden gelen havuz medyası bedenini açlığa ve ölüme yatırmış insanların yaşadıklarından ve olabilecek olumsuzluklar karşısında oluşacak toplumsal infialden sorumludur.”

SESSİZLİK İNSANLIĞI ÖLDÜRÜR

3 Mayıs 2019'a Türkiye’nin karanlık bir tablo ile girdiğine dikkat çeken Platform, “Şuan içerde tutuklu bulunan gazetecilerden 12'si açlık grevinde ve Kibriye Evren 139'uncu gününde devam ediyor. Sessizlik sadece eylemde yer alanları değil, insanlığı öldürür” dedi.

Gazeteciliğin artık bir mücadele alanına dönüştüğü zamanlardan geçildiğine vurgu yapan Platform, “Bu sessizliği cesaretimizle kıralım. Mesleğimizi ve yaşam hakkını yaşadığımız coğrafyanın demokrasi ve barışını savunalım” diye belirtti.

Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutlayan ve basın özgürlüğü için sesi yükseltmeye çağıran Platform, Ocak ayında yaşanan hak ihlallerini açıkladı.

DÖRT AYDA 9 GAZETECİ TUTUKLANDI

Onlarca gazeteci hakkında açılan soruşturmalar, devam eden davalar, hukuksuzluklar ve engellemeleri sıralayan Platform’a göre Ocak başı, Nisan sonu arasındaki dört aylık dönemde 9 gazeteci tutuklandı, 5 gazeteci tahliye edildi, 19 gazeteci yargılandı, 2 gazeteci beraat etti, 2 gazeteci darp edildi, 2 gazeteci katledildi, 3 gazetecinin telefonu dinlendi.

14 KADIN GAZETECİ TUTUKLU

Raporda kadın gazetecilerin yaşadığı hak ihlalleri de sıralandı. Buna göre dört ay içerisinde bir kadın gazeteci tutuklandı. Toplamda 14 kadın gazeteci tutuklu. 5 gazeteci tahliye edildi, 30’u yargılandı.

AÇLIK GREVİNDEKİ GAZETECİLER

Açlık grevindeki 12 gazeteci şöyle sıralandı:

*Kibriye Evren (139. Gün)

*Gülistan İke (138. Gün)

*Dilbirin Turgut (Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi'nde 15 Ocak'tan bu yana açlık grevinde)

*Reyhan Hacıoğlu (Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde)

*Özlem Seyhan (Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde)

*Nedim Türfent, (Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde)

*Uğur Akgül (Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde

*Ziya Ataman (Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde)

*Abdulkadir Turay (Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde)

*Çetin Kurşun (Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde)

*Mehmet Güleş (Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 5 Mart'tan bu yana açlık grevinde)

*İdris Yılmaz (Elazığ 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde 1 Mart'an bu yana açlık grevinde)

*İdris Sayılğan (Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nden 1 Mart'an bu yana açlık grevinde)