Kadın gazeteciler 2017 raporunu açıkladı

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 2017 yılında kadın gazetecilere ve basına yönelik yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı.  

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu 2017 yılında kadın gazetecilere ve basına yönelik yaşanan hak ihlalleri raporunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şube binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Basın açıklamasını Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney okudu. Olağanüstü Hal (OHAL) ilanından sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'lerin (KHK) adeta yeni bir yönetim mekanizması gibi işletildiğini söyleyen Ayşe Güney, bunun toplumun bir kesimine cezalandırma yöntemi olarak kullanıldığını belirtti.

Raporda, 2017 yılında kadın gazetecilerin yaşadığı hak ihlallerinden tespit edilenler şöyle sıralandı:

"*Baskı politikalarının yaşamın her alanına sirayet ettiği 2017 Türkiye'sinde toplam 52 kadın gazeteci haber takibi sırasında ya da evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı.

*9 kadın gazeteci tutuklandı.

*Aralarında Nujiyan Erhan'ın da bulunduğu 6 kadın gazeteci farklı tarihlerde haber takibi yaptıkları sırada katledildi.

*26 kadın hakkında gazeteci oldukları veya gazetecilerle dayanıştıkları için dava açıldı.

*6 kadın gazeteciye yargılandıkları davalarda 1 yıl 3 ay ile 7 yıl arasında değişen hapis cezası verildi.

*Yine OHAL gerekçe gösterilerek 2 kadın gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi.

*10 kadın gazeteci gözaltına alındıkları sırada ya da emniyette polisin darp ve tehdidine maruz bırakıldı.

*Yine kadın gazeteciler kadın haberlerinin takibi sırasında erkekler tarafından tehdit ve saldırıya maruz kaldı.

*Türkiye'nin tek kadın internet gazetesi Gazete Şûjin'in da aralarında yer aldığı 35 basın kuruluşu 2017 yılı içinde farklı tarihlerde çıkarılan KHK'lerle kapatıldı.

*Toplam 25 gazetecinin işine son verilirken, birçok kadın gazeteci de çalıştıkları basın kurumunda mobbinge maruz bırakıldı.

*Basın ve ifade özgürlüğünün ayaklar altına alındığı Türkiye'de hükümet politikaları karşısında toplumsal gerçekliğe sırtını dönen medya kuruluşlarında çalışan kadınlar, yayınlarına yapılan müdahale sonucunda istifa etmek zorunda bırakıldı."