Jineoloji'nin 6. sayısı çıktı

Bilim kuram dergisi Jineoloji, 6. sayısıyla okuyucuları ile buluşmaya devam ediyor.

Jineoloji'nin 6. sayısı, ‘Kadın Doğasına Bakış’ başlığıyla çıktı. Dergi, doğayı sınırlamayan, kötülemeyen ve kutsamayan bir dil ile kadının doğayla ilişkisini ele alıyor.

Yayın hayatına 8 Mart 2016'da başlayan Jineoloji, bugüne kadar Sosyal Bilimlerin Krizi ve Jineoloji, Kadın Devrimi ve Jineoloji, Öz Savunma Olarak Jineoloji, Ortadoğu Krizine Çözüm Arayışları ve son olarak da Kadın Doğasına Bakış konularını işleyerek okuyucularıyla buluşmayı sürdürüyor.

BÜTÜN YÖNLERİYLE KADIN DOĞASI

Jineoloji editörlerinden Hevi Nimet Gatar, derginin son dosya konusu içerisinde 'Kadın Doğası'na ilişkin birçok yaklaşımı ele aldıklarını söyledi. Ontolojik, epistemolojik ve aynı zamanda sosyolojik olarak nasıl yaklaşılabileceğini tartıştırdıklarını kaydeden Gatar, şunları aktardı: "Patriarkal ideolojiye dair eleştirel bir yazı kaleme alan Emilia Rojo - Heide Göttner-Abendronth iktidarın ve onun toplumsal cinsiyet kodlarının kendimizi görme biçimlerini, bilgi yapılanmalarımızı nasıl etkilediği üzerinde dururken, ataerkil olmayan toplum biçimlenmesi ve düşüncesinin araştırılması, anlaşılması yönünde önemli belirlemelerde bulunuyor.”

Aynı zamanda sanat tarihinde ilk defa 'Kadın Doğası'nın nasıl el alındığını ve sanat tarihinde kadın doğasına yaklaşımlara dair Feryan Saygılıgil’in bir yazısına yer verdiklerini belirten Hevi Nimet Gatar, “Zaten doğa kavramı kendini ekolojiyle de tanımladığı için eko-feminist bakış açısıyla 'Kadın Doğası'nı anlatan ve kadın doğasına yaklaşım geliştiren bir yazıyla Ecehan Balta da bu sayıya katkı sunanlardan” dedi.

İKİ ATÖLYE ÇALIŞMASI DA

2 atölyenin de çalışmalarını derleme olarak yayına aldıklarını dile getiren Hevi Nimet Gatar, şunları paylaştı: Bunlardan birisi Diyarbakır Eğitim Sen Şubesi’nin yazmış olduğu Annelik dosyası. Diğeri de Dicle Üniversitesi öğrencileri ile birlikte düzenlemiş olduğumuz Beden-Beden Estetiği-Beden Politikası üzerinden 'Kadın Doğası'ydı. Bu iki dosya konusu hem atölyeleri nasıl hayata geçirdiğimizi hem de atölyedeki işleyişimizi anlatan iki hoş yazı oldu. Dolayısıyla dosya konuları geniş kapsamlı. Okurlarımıza keyifle okumalarını öneririz.”