HPG şehit düşen dört kadın gerillayı andı

Halk Savunma Güçleri (HPG) Botan ve Medya Savunma Alanları'nda şehit düşen dört kadın gerillayı andı.

HPG tarafından yapılan açıklamaya göre 30 Nisan günü Şırnak’ın Cudi alanında Türk ordusuyla yaşanan çatışmalar ve bombardımanlar sonucunda Hediye Telhayi (Ekin Çaldıran), Elif Baran (Jinda Jin) ve Şirvan Dere (Roza Eylem) adlı gerillalar şehit düştü.

Açıklamada ayrıca 31 Mayıs günü Medya Savunma Alanlarında Serpil Tunç (Arjin Amara Şemse) adlı bir gerillanın da bir hastalık sonucu şehit düştüğü ifade edildi.

HPG açıklamasında, Botan’da şehit düşen üç kadın gerilla hakkında şu bilgiler verildi: “Ekin Çaldıran yoldaşımız, Rojhılat Kurdistan’ının Xoy şehrinde dünyaya gelmiştir. Derin kültürel ve ahlaki değerlerin içinde büyüyen Ekin yoldaş, genç yaşta Kürt halkına uygulanan baskı ve asimilasyon politikalarına yakından tanıklık etmiştir. Kürt halkına uygulanan insanlık dışı politikalara karşı Ekin yoldaşımız hakikat arayışına girmiş ve Kürt Özgürlük Hareketi ile tanışmıştır. 2010 yılında özgürlük saflarındaki yerini alan Ekin yoldaş, katıldığı ilk günden itibaren kendini tüm benliği ile Kürt halkının özgürlük mücadelesine adamıştır. Yaşam içerisindeki fedakâr, emekçi ve temiz duruşu ile yanında bulunan yoldaşlara büyük güç vermiştir. Şehit düştüğü son ana kadar da Kürdistan’ın özgürlüğü için canını vermekten çekinmemiş ve fedai militan kişiliğin bir timsali olmuştur.

Jinda Jin yoldaşımız, 1994 yılında Şırnak’ın Silopi ilçesinde yurtsever bir çevrede dünyaya gelmiştir. Nice yiğit kadın ve erkeği bağrında yetiştiren Botan topraklarında büyüyen Jinda yoldaş, bölgenin yurtseverlik duyguları ile yetişmiş ve özgürlük mücadelesi ile tanışmıştır. Kürt halkının özgürlüğünü düşmana karşı aktif mücadele etmekte gören Jinda yoldaş, 2011 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Doğup büyüdüğü toprakları düşman işgalinden kurtarmak için, onurlu bir yolda yürümeyi esas alan Jinda yoldaş, Önderlik ideolojisi ile kendisini eğiterek örnek bir militan haline gelmiştir. Hareket içerisinde üstlendiği tüm görevleri üstün bir başarı ile yerine getiren Jinda yoldaş, fedai bir militan tarzı ile düşmana karşı bir savaşın içinde olmuştur. Şehitler gerçekliği ile kendisini bütünleştiren Jinda yoldaş, doğduğu topraklarda işgalciye geçit vermeyerek fedaileşmiştir.

Hakkari’de yurtsever bir çevrede dünyaya gelen Roza Eylem yoldaşımız, işgalci TC devletinin Kürt halkı üzerindeki baskısını yakından yaşamıştır. Kürt halkına karşı gaddarca saldıran bu faşist zihniyete karşı aktif katılım kararı alan Roza yoldaş, 2010 yılında Kürdistan dağlarının yolunu tutarak gerilla saflarına katılmıştır. Gerillaya geldiği ilk andan itibaren pratikçi bir gerilla olan Roza yoldaş, Kürt halkının özgürlüğü için üstlendiği dönem görevlerine devrimci bir ahlak ve kültürle yaklaşmıştır. Saflığı, gülüşü ve içten olan katılımı ile çevresindeki yoldaşlara birer örnek olan Roza yoldaş, dönemin örnek bir militanı olmuştur. Düşman birliklerini Kürdistan’dan söküp atmak için yolunu tuttuğu Botan’da düşmana karşı fedaice savaşarak şehit düşmüştür.”

Açıklamanın devamında ise geçirdiği hastalık sonucu şehir düşen Serpil Tunç hakkında da şunlar ifade edildi: “Arjin yoldaş, 1985 yılında Siirt’te yurtsever bir çevrede dünyaya gelmiştir. Şekillendiği yurtsever ortamdan edindiği tecrübe, birikim ve kültür ile ideolojik olarak kendisini yetkinleştiren Arjin yoldaş, düşmanın baskı, asimilasyon ve yok etme politikalarına karşı 2010 yılında gerilla saflarına katılmıştır. Gerilla saflarına katıldığı andan itibaren emekçiliği ile kısa süre içerisinde yetkin bir gerilla olan Arjin yoldaş, her zaman Önder APO’nun özgür yaşam felsefesi temelinde kendini eğitmiştir. Özgür Kadın Çizgisi’nde derinleşerek önemli görevler üstlenen Arjin yoldaş, Medya Savunma Alanları’nda düşmana karşı aktif mücadele içerisinde olmuştur. Şehadete ulaştığı son ana kadar da “Özgür Önderlik – Özgür Kürdistan” şiarı ile yaşayan Arjin yoldaş, her zaman fedai bir duruşun sahibi olmuştur.

Yaşamları, duruşları ve Kürt özgürlük davasının zaferine olan inançlarıyla hepimiz için örnek olan Ekin Çaldıran, Jinda Jin, Roza Eylem ve Arjin Amara Şemse yoldaşlarımızın değerli aileleri şahsında, yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyor, şehitlerimizin an be an yürüttüğü özgürlük savaşını zaferle taçlandırarak, şehitlerimizin anılarını yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.”

Kod Adı: Ekin Çaldıran
Adı Soyadı: Hediye Telhayi
Doğum Yeri: Xoy
Anne - Baba Adı: Halime - Nesim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Nisan 2019 / Cudi

Kod Adı: Jinda Jin
Adı Soyadı: Elif Baran
Doğum Yeri: Şırnak
Anne - Baba Adı: Ayşe - Hasan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Nisan 2019 / Cudi

Kod Adı: Roza Eylem
Adı Soyadı: Şirvan Dere
Doğum Yeri: Hakkari
Anne - Baba Adı: Şükriye - Tahir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 30 Nisan 2019 / Cudi

Kod Adı: Arjin Amara Şemse
Adı Soyadı: Serpil Tunç
Doğum Yeri: Siirt
Anne - Baba Adı: Tenzile – Necmettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 31 Mayıs 2019 / Medya Savunma Alanları