HDP'den hükûmete 'Silopi Katliamı' soruları

HDP Milletvekili Aycan İrmez, Silopi Katliamı'nı Meclis'e taşıdı. İrmez, "3 kadın siyasetçinin yaralanmadan sonraki saldırılarda hayatlarını kaybettikleri"ni vurguladı.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Kürt kadın siyasetçiler Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın katledilmesine ilişkin bugün bir soru önergesi verdi.

İrmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, şunları kaydetti:

"Şırnak Valiliği tarafından Silopi ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş yaklaşık 100.000 nüfuslu Silopi ilçe merkezinde 37 gün boyunca kesintisiz devam etmiştir. 

Yasağın 22’inci günü olan 4 Ocak 2015 tarihinde 3 Kürt kadın siyasetçi, Demokratik Bölgeler Partisi PM Üyesi ve KJA İcra Kurulu Üyesi Sêvê Demir, Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayir ve KJA üyesi Fatma Uyar mahalleyi boşaltma anonsundan sonra bulundukları Karşıyaka Mahallesi’nden başka bir yere geçmeye çalışırlarken bulundukları yerin taranması sonucu yaralanmışlardır. 

Bize ulaşan tanıklar 3 kadın siyasetçinin yaralı olduğunu ve ambulans ihtiyacı olduğunu belirtmiştir. Benim mülki amirlerle, partimiz yöneticilerin de İçişleri Bakanlığı ve Kamu Güvenliği Müsteşarı ile yaptıkları görüşmelerde yetkililer ambulansların yaralıların olduğu bölgeye yöneltileceğini ifade etmiş fakat yaralılara saatlerce hiçbir yardım gitmemiştir. Tanık beyanları ve basına yansıyan haberlerden edinilen bilgilere göre ambulans gönderilmesi için iletişimde olduğumuz ve ambulansın gönderileceğinin vaat edildiği saatlerde yaralanan grubun bulundukları yer tekrar uzun süre taranmıştır. 

İçişleri Bakanı ve Kamu Güvenlik Müsteşarı dahil mülki idari amirlere ulaşıldıktan ve yaralı kadın siyasetçilerin yerini bildirdikten sonra, bu alana ambulans göndermek yerine alanın yoğun bir şekilde taranması 3 kadın siyasetçinin yaralanmadan sonraki saldırılarda hayatlarını kaybettikleri iddialarını güçlendirmektedir."

SORULAR

HDP'li İrmez, Bakan Soylu'ya şu soruları yöneltti:

3 Kürt kadın siyasetçinin katliamının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen bu katliamla ilgili kamuoyu vicdanını rahatlatacak bir açıklama yapılmamasının nedeni nedir?

Grup Başkanvekillerimiz aracılığıyla size ulaşıp yaralı 3 Kürt kadın siyasetçinin yerini bildirdikten sonra, bu alana ambulans göndermek yerine alanın yoğun bir şekilde taranmasının gerekçesi nedir?  Size bildirdiğimiz alanın taranma emrini kim vermiştir?

Üç Kürt kadın siyasetçinin infazının üzerinden 2 yıl geçti. Bu sure zarfında katliamın açığa çıkarılması için herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldı ise hangi aşamadadır?

Cenazeyi teşhis için giden kişiler cenazelerin yüzlerinin tanınamaz halde olduğu ve  işkence edilerek öldürüldüklerini iddia etmişlerdir. Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’a yönelik işkence ve infaz iddialarının kimler tarafından planlandığı, hangi amaç ve şekilde gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi için ve katliamın tüm boyutlarıyla aydınlatılması için herhangi bir çalışmanız söz konusu olmuş mudur? Olmadı ise gerekçesi nedir?

Katledilen üç kürt kadın siyasetçi kimler tarafından ve nasıl katledilmiştir? Bu infazı gerçekleştirenler emirleri kimden ya da kimlerden almaktadır?

İnfazın gerçekleştiği yerde herhangi bir çatışma söz konusu olmadığı halde bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri tarafından bu alana saldırılması ve ambulans gönderilmemesini nasıl açıklıyorsunuz?

Katliamı gerçekleştiren kişiler hangi kurumlardan  neye dayanarak talimat almıştır?"