HDP Amed'de kadın kürsüsü kuruyor

 HDP Kadın Meclisi’nin “Bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez” sloganıyla başlattığı kampanya kadın kürsüsü ile devam ediyor.

HDP PM Üyesi Bedia Akkaya, tüm kadınları yarın Sanat Sokağı'nda kurulacak kadın kürsüsüne katılmaya davet etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi’nin “Bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez” sloganıyla başlattığı kampanya devam ediyor. Adana, Ankara, Amed ve İstanbul’da yapılacak olan kampanya, kadın kürsüsü ile devam ediyor. 22 Eylül’de ise Amed'in Yenişehir ilçesine bağlı Ofis Sanat Sokağı’nda HDP Kadın Meclisi öncülüğünde kadın kürsüsü kurulacak. HDP PM Üyesi Bedia Akaya da tüm kadınlara katılım çağrısında bulundu.

'HDP KADIN PARTİSİDİR'

HDP’nin Türkiye toplumlarına sunulmuş yeni bir siyasi önerme olduğuna değinen Akaya, alışılmış bir siyasetin dışına çıkıldığını ifade etti. Akaya, HDP’nin kadına dönük politikalarının daha çok toplumsal cinsiyet rollerine göre bir yaklaşım belirlediğini söyleyerek, “HDP bir kadın partisi olmasından kaynaklı toplumun tüm sorunsallıklarına olduğu gibi, özelde de kadın sorununa yaklaşımda birçok siyasi tutumun yanı sıra mücadeleci bir bakış açısına sahip" dedi.

'KAMPANYA KADIN SORUNLARINI KAPSIYOR'

Akaya, HDP Kadın Meclisi’nin bu kampanyaya neden ihtiyaç duyduğunu şöyle sıraladı: “‘Bu böyle gitmez, kadınlar buna izin vermez’ kampanyamız son süreçte açığa çıkan kadın kırımı ve gittikçe artan şiddetin dozu yaşamımızın her hücresinde hissedilmeye başlandı. Süreklileşen bir mücadele tarzı var. HDP Kadın Meclisi mücadele hattını büyütmeye çalışıyor. Bilinçli, organizeli, örgütlü bir biçimde karşımıza çıkan kadına karşı suç mahiyetinde birçok yaklaşım var. Sokak ortasında katletme, çocuk yaşta evlilikten tutun, giydiği elbiseye bile tahammülü olmayan birçok yaklaşım kendini dışa vurdu. Biz de olanları görünce kaynaklarının iyice araştırılması gerektiği ve nasıl bir mücadele verilmesi gerektiği konusunda kampanyayı yapma kararı aldık.”

'ÇOK YÖNLÜ ARAŞTIRMALAR YAPILDI'

Kampanyanın startını vermeden bir ay önce komisyon kurduklarını ve bu komisyonun Türkiye genelinde bir araştırma yaptığını aktaran Akaya, “Araştırma sonucu bir veri açığa çıkarıldı. Bu veri üzerinde hangi olay ve olgu öne çıkarılmalı, hangi materyallerle daha eğitici bir yaklaşım ortaya çıkar, yine hangi tartışmalarla daha iyi bir sonuç ya da hangi tartışmalarla ortak akıl ortaya çıkarırız’ tartışmaları yürütülerek bir planlama yapıldı. İyi düşünülmüş, materyali oluşturulmuş, eğitim ayağı güçlendirilmiş ve diğer kadın çevreleriyle de ortaklaştırılacak bir kampanya var” diye belirtti.

Akaya, 11 Eylül’de birçok kadın kurumlarının katılımıyla İstanbul’da startı verilen kampanya kapsamındaki ‘kürsü etkinliği’nin 24 Eylül’e kadar yürütüleceğini hatırlattı.

KADIN KONFERANSI VE ÇALIŞTAYLAR YAPILACAK

Kampanya çerçevesinde, mevcut iktidarın şiddet teşhirini daha iyi yapmak için kadın konferansı ön gördüklerini bildiren Akaya, “Kadın konferansı biraz daha ortak akılla politik tutumuzu ve kampanya perspektifini açığa çıkarmaya dönüktür. Ardından kayyımlara dönük bir çalıştay var. Kayyımlarla beraber kadın kazanımlarına el konuldu. Hem, ‘Kazanımlarımızı kaptırmayacağız’ sloganı ile kazanımları tekrar nasıl elde edebiliriz politikası üzerinden böyle bir çalıştay ön görülüyor” diye konuştu.

Bir diğer çalıştayın ise emek çalıştayı olduğunu aktaran Akaya, “Binlerce kadın KHK ile beraber işinden, aşından oldu. Bu soruna da eğilerek politika geliştireceğiz. 25 Kasım’da çeşitli eylem ve etkinliklerle kampanyamızın finalini yapacağız” diye ekledi.

KÜRSÜYE DAVET

Son olarak kadınlara çağrıda bulunan Bedia Akaya, şunları söyledi: “Tüm kadınlar bu kampanyada yer almalıdır. Her kadın kendisini bir mücadeleci olarak görmeli ve içerisinde yer almalıdır. Diyarbakır’da 22 Eylül’de Ofis Sanat Sokağı’nda saat 16.00’da serbest kürsü yapılacaktır. Her kadının gelip kürsüde sözünü özgürce söylemesi gerekiyor."