HDK'li kadınlar: 'Kadın enternasyonalizmini' başlatalım

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, "Kadın enternasyonalizmini başlatma zamanı gelmiştir” dedi. Koçyiğit, "AKP’yi biz yıkacağız; ne ABD’ye ne de oradaki mahkemelere bırakacağız" mesajını verdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) 8’inci Kadın Meclisleri Konferansı, Tüm Bel-Sen toplantı salonunda başladı. Salona “Kadın Dayanışması Yaşatır” ile “Faşizme İnat Yaşasın Hayat” sloganlarının yer aldığı, 6 ayrı dilde dövizler asıldı. Konferansa aynı zamanda HDP bileşenleri olan SYKP Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Sosyalist Kadın Meclisleri Sözcüsü Fadime Çelebi, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Meral Danış Beştaş, Dirayet Taşdemir, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit ile çok sayıda kadın katıldı.

Konferans Divanı’na ise Gülseren Pusaklıoğlu, Yurdusev Özsökmenler, Feryal Yazıcı seçildi.

'KORKMUYOR, SİNMİYOR; MÜCADELE EDİYORUZ'

Kadınlar erkek ve devlet şiddetiyle katledilmiş kadınlar ve devrim mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Divan Başkanı Pusaklıoğlu, hayatları dört duvar arasına sıkıştırılmaya çalışılan kadınların, HDK öncülüğünde bir araya geldiğini belirterek, “Korkmuyoruz, sinmiyoruz mücadele ediyoruz” dedi.

Daha sonra kadın mücadelesini yansıtan bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

'KRİZİ SAVAŞLA AŞMAK İSTİYORLAR'

HDK Eş Sözcüsü Koçyiğit de, sistemin savaşlarla yaşadığı krizleri aşmaya çalıştığını vurgulayarak, “Bugün krizi aşmak adına uyguladıkları yöntemler yeni bir aşamaya girdi. Halkları, aileleri, aşiretleri, kabileleri bölerek, çarpıştırarak 3’üncü dünya savaşını dayatıyorlar. Çünkü burada zengin kaynaklar var ve bu savaşı çıkarmak isteyenler bu zenginleri kendi ülkelerine taşımak istiyorlar” dedi.

'SURİYELİ KADINLAR TÜRKİYE'DE KATLEDİLİYOR'

Arap Baharı’na da dikkat çeken ve bu devrimlerin “karşı devrimlere dönüştürüldüğünü” dile getiren Koçyiğit, bu devrimlerin öncülüğünü kadınların yaptığını, ancak karşı devrimlerle birlikte en fazla kadınların hedef alındığını söyledi. Koçyiğit, Suriye’deki savaştan, tecavüzden kaçan kadınların, Türkiye’de de sömürüye maruz kaldığını, tecavüz, taciz ve katliamlar yaşadıklarını söyledi.

‘KÜRDİSTAN'DA BAŞLADI, TÜRKİYE'YE DE YANSIDI'

Koçyiğit, AKP'nin kadın karşıtı uygulamalarına değinerek, şunları ifade etti:

"1870’lerden beri başlattığımız, dişimiz, tırnağımız ile elde ettiğimiz bütün kazanımlarımıza el koymak istediler. Kürtaj yasasını getirdiler. Nasıl giyineceğimizden, eteğimizin boyutuna kadar, hamileyken dışarı çıkıp çıkmayacağımıza kadar karar vermek istediler. Buna karşı biz kadınlar her zaman her yerde direnmeye devam ettik.

Kürtlerin birlikte yaşama isteğine karşı bu savaşı derinleştirdiler. 7 Haziran sonrasında yaşanan bu savaşta önce kadınlara saldırdılar. Ekin Van’ın şahsında kadınların bedeni üzerinden bu savaşı sürdürmek istediler."

Koçyiğit, "Bu savaş ve cinsiyetçi politikalarını Taybet Ana şahsında sürdürdüler. JÖH ve PÖH’ler eliyle Kürtlere yönelik yürütülen savaşta Kürt kadınların şahsında kadınlara karşı nasıl bir yaklaşım sergilediklerini gösterdiler. Bu savaş Türkiye metropollerine de aynı şekilde yansıdı" diyerek, Dilek Doğan’ın katledilmesini de hatırlattı.

'İLK KURBAN KADINLAR!'

Kadınların aynı zamanda ekonomik krizde ilk kurban seçilen kesim olduğunu da ifade eden ve 15 Temmuz sonrasında yaşananlara işaret eden Koçyiğit, "KHK ve OHAL eliyle kadınlara karşı savaş ilan ettiler. Kamudan yüzlerce binlerce kadın işsiz ve aşsız bırakıldı. Kadın direnişleri grevleri yasaklandı. Kürtlerin iradesi olan Belediyelere kayyımlar atandı, kadın müdürlükleri kapatıldı. Tek kadın ajansı olan JİNHA kapatıldı. Bütün bunları kadınlardan korktukları için yaptıklarını biliyoruz" dedi.

'BAMBAŞKA BİR HEYECAN VE ÖZGÜRLÜK GETİRECEĞİZ'

Yine kadınlara karşı yeni düzenlemelere işaret eden ve “Kadınlar olarak ne zaman evleneceğimizi, ne zama boşanacağımızı, nasıl yaşayacağımızı devlete ve AKP’ye soracak değiliz. Biz özgürlük mücadelemizi yürütmeye kararlıyız” diyen Koçyiğit, “Biz bu ülkede 1980’lerde 12 Eylül’e karşı direnmiş onların yüzüne tükürmüş Gültan başkanların, Sakine Cansız'ların, DAİŞ’e karşı bedenini siper etmiş Arin Mirkan'ların yoldaşlarıyız, Kaderler'in yoldaşlarıyız. Bugün binlerce kadınla yan yana omuz omuzayız” diye ekledi.

“Bizden korkuyorlar, bizce de korkmalılar, biz isyanımızla coşkumuzla bu ülkeye bambaşka bir heyecan ve özgürlük getireceğiz” mesajını veren Koçyiğit, örgütlenerek büyüyeceklerini kaydetti.

‘KADIN ENTERNASYONALİZMİ' MESAJI

Koçyiğit, “Faşizme karşı kadın direniş mücadelesini örmek zorundayız. Yeni bir süreci başlatma zamanı gelmiştir. Biliyoruz ki dünyanın neresinde bu global erkek şiddetine karşı bir kadın acı çekiyorsa biz kadınlar özgür değiliz. O yüzden kadın enternasyonalizmini kurmanın zamanı gelmiştir. Kadın özgürlükçü anayasa mücadelesi başlatmanın zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

“AKP’yi biz yıkacağız; ne ABD’ye ne de oradaki mahkemelere bırakacağız” diyen HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit'in konuşması alkışlarla son buldu.