Güney Sudan’da 10 günlük saldırıda 125 kadın tecavüze uğradı

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Güney Sudan’da Kasım ayında 10 gün süren saldırılar sırasında 125 kadın ve kız çocuğunun şiddete ve tecavüze maruz kaldığını açıkladı.

Güney Sudan’a 2013 yılından bu yana iç savaş yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Salva Kiir, Eylül ayında isyancıların şefleri ile barış anlaşması imzaladı ancak çift taraflı şiddet durmadı. Bu savaşın en ağır bedelini siviller ödüyor. 4 milyona yakın kişi evlerini kaybetti, açlık ve şiddet yayıldı. Kadınlar, iç savaşın birinci mağdurları oldu.

Güney Sudan’da MSF’ye çalışan bir ebe Ruth Okello yaptığı yazılı açıklamada, kadın ve kız çocuklarının yaşadıkları cinsel şiddetin ardından geçen hafta Bentiu’daki MSF dispanserine kitlesel olarak başvuruda bulunduğunu belirtti.

Açıklamada, “bazıları 10 yaşın altındaki kız çocuklarından oluşurken, bazıları 65 yaşın üzerinde. Hatta hamile kadınlar da bu sert saldırılardan mahrum bırakılmadı” dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar, 19-29 Kasım tarihleri arasında Rubkona alanında 125 kadına acil sağlık tedavisi ve destek sağladıklarını belirtti. Ruth Okello, “Güney Sudan’da üç yılı aşkın bir süredir çalışma yürütüyorum, sağlık araştırmaları programlarımıza gelen hiç bu kadar büyük sayıda mağdur görmedim” dedi.

Okello, “Yılın ilk on ayında 104 cinsel ve cinsiyetçi şiddet mağduru kadına yardım ettik. Geçen yalnız bir hafta içerisinde 125 kadına destek olduk” diye konuştu.

Kadınların, tecavüze maruz kalmakla birlikte kamçılandığı, sopalar ve silah kabzaları ile dövüldüğü kaydedildi. MSF’ye göre saldırganlar kadınların elbiselerini, ayakkabılarını ve değerli eşyalarını çalarak, gıda yardımı için gerekli dokümanlarını yaktı.

BM’nin Güney Sudan’da barış misyonu şefi, küresel bir kampanya çerçevesinde kadınlara yönelik şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. BM yetkilisi David Shearer, “Burada, Güney Sudan’da kadınlar ve kız çocukları mevcut çatışmadan çok büyük acı çektiler. Başta tecavüze uğrayanlar olmak üzere cinsel şiddet mağduru çok sayıda kadın ve kız çocuğu ile konuştum. Bu sona ermeli” dedi.