Güney Afrika’da feminisid korkunç boyutlarda

Güney Afrika’da yüzlerce kadın, Cap kentinde Afrika’ya ilişkin düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu toplantısı sırasında protesto eylemi gerçekleştirdi.

Kadınlar, Güney Afrika’da işlenen kadın cinayetlerini ve tecavüzleri protesto etmek amacıyla, Cap kentindeki konferans merkezi önünde bir araya geldi.

Üç günlük Dünya Ekonomik Forumu’nun Afrika’ya ilişkin toplantısı için tüm dünyadan devlet başkanları, patronlar ve yatırımcı bir araya geldi.

Eylemde, “Tecavüzcüleri serbest bırakan bir ülkeye paranızı yatırmaktan vazgeçin”, “Bizi öldürmekten vazgeçin” ve “Sayın Başkan, erkekler bizi öldürüyor. Siz ne yapıyorsunuz?” yazılı pankartlar açtı.

Polis, eylemcileri konferans merkezi çevresinde durdurdu. Merkez önünde toplanan kadın eylemciler, erkekleri koruyan sistemi hedeflediklerini belirtti.

Bu eylem, ülkede bir dizi yeni cinayetin ardından gerçekleşti. Sonuncusu Cap kentinde bir öğrenciyi hedef almıştı. Kadın Bakanı Maite Nkoana-Mashabane’ye göre sadece Ağustos ayı içerisinde 30 kadın eşleri tarafından katledildi.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Salı günü yaptığı açıklama, harekete geçme sözü verdi. Ramaphosa, “Ülkemiz için çok karanlık bir dönem. Şiddet, tecavüz ve kadın cinayetleri vicdanımıza vurulmuş bir lekedir” dedi.

Güney Afrika, dünyanın en şiddetli ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Geçen yıl resmi verilere göre günde ortalama 57 cinayet ve 137 tecavüz yaşandı.

1999 yılında bin 52 kadın erkek şiddetinin kurbanı olmuştu. Bugünkü veriler durumun daha da kötüleştiğini gösteriyor. Resmi verilere göre her gün üç kadın cinayeti yaşanıyor.