Fransa’dan Ermenistan’a Kürt kadınlar alanlarda-YENİLENDİ

Avrupa’nın birçok merkezinde alanlara çıkan Kürt kadınlar, “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Kurdistan’ın dört parçasında olduğu gibi Avrupa’nın birçok merkezinde de Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, yürüyüş, miting, açıklamalarla kutlandı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkulu bir yürüyüş ile kutlandı. 
Fransa’da kadın hareketleri ve sendikalar grev diyerek alanlara çıktı. Birçok kentte yapılan gösterilerin en görkemlisi Paris’teydi. Paris’te Kürt Kadın Hareketi TJK-F’nin öncülüğünde kadınlar, 23 Aralık 2022 tarihinde Evîn Goyî, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın katledildiği Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi önünden République meydanına doğru renkleri ile yürüdü. 

Kadınlar ellerinde 34 ayrı dilde “Ben Evîn Goyî’yim” yazan erbane taşıdı. Yürüyüş boyunca adalet çağrısı yapıldı. “Dünyada kadın cinayetlerinin hedefi olmuş tüm kadınları selamlıyoruz” mesajı verdi.

Kadınların ulusal kıyafetlerle katıldığı mitingde “Jin, jiyan, azadî”, “La femme, le vie, la liberté” sloganları atıldı. Mitingde, üzerinde 9 Ocak’ta Paris’te katledilen Sara, Rojbîn ve Ronahî ve 23 Aralık 2022 tarihinde katledilen Evîn Goyî’nin resimlerinin bulunduğu pankartlar taşınarak kadın cinayetleri kınandı. 

République meydanında diğer sendikalarla birlikte Nation meydanına doğru yürüyüşe devam edildi. Yürüyüşte emeklilik yasası, kadın kırımına tepki gösterildi ve dünya kadınları ile dayanışma mesajları verildi.

Özgürlük talebinin yükseltildiği eylemde “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. 

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde TJK-E Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüş ve mitingle kutlandı.
Marsilya’da bulunan farklı kadın kurumları ve şahsiyetlerin de katıldığı yürüyüş Canabiere meydanında başlayıp, Vieux Port meydanında mitingle devam etti.
Mitingde konuşan  Zîlan Rojava, “Bu sene gerçekleştirilen 8 Mart etkinliğini Paris’te katledilen Evîn Goyî şahsında tüm devrimci kadınlara ve dünya kadınlarına armağan ettiklerini belirten Zîlan Rojava, Kürt kadınların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşemez” perspektifiyle kadın devrimine öncülük ettiğini vurguladı. Zîlan Rojava, Ortadoğu ve dünyada gerçekleşen çıkışların “Jin jıyan azadî” sloganı etrafında birleşerek yeni çıkışların önünü açtığını söyledi.
Mitingde ayrıca 12 Mart günü gerçekleşecek Arîn Mîrkan Kadın Meclisi’nin kongresi için katılım çağrısında bulunuldu.

ERİVAN

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Özgür Kadınlar Birliği (Yekîtiya Jinên Azad-YJA), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı.

YJA üyesi Kejê Reşoyan’ın yaptığı açıklamada, 8 Mart’ın kadınlar açısından ataerkil zihniyetin her türden şiddetine karşı mücadele ve direniş günü olduğu belirtilerek, “Bütün kadınların bu gününü kutluyoruz ve diyoruz ki, özgür, eşit, ayrımsız bir dünya için kadınlar olarak mücadelemizi ve direnişimizi yükseltelim, kadın özgürlüğü temelinde kadın birliğini yaratalım ve 21. yüzyılı kadın devrimine dönüştürelim” denildi.

Kürt kadınların mücadelesinin dünyada ilham kaynağı haline gelmesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşam felsefesi ve emeği ile mümkün olduğu kaydedilen açıklamada, “Ancak Önderliğimiz 25 yıldır İmralı adasında tecrit altındadır. Rêber Apo özgürlüğüne kavuşmayıncaya kadar biz kadınların özgürlüğü mümkün olmayacaktır” ifadeleri yer aldı.

“Biz kadınlar vardık, varız ve var olacağız” denilen açıklama, “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” sloganıyla başta özgürlük için canlarını feda eden kadınlar olmak üzere tüm kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun!” ifadeleriyle sona erdi.

Açıklama sonunda kadınlar “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarını attı.  

DORTMUND

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya’nın Dortmund şehrinde Ressam Songül Kurt öncülüğünde “Jin, jiyan, azadî" adlı resim sergisi açıldı.

Serginin açılışında bir konuşma yapan Songül Kurt, sanat ile kadının buluşmasına ve bir arada olmasına vesile olan Rozerîn Kadın Meclisi’ne emeklerinden dolayı teşekkür etti. Bu projenin yaklaşık iki aydır açılan resim kursuna katılan kadın ve çocukların yaptığı eserlerden oluştuğunu söyleyen Songül Kurt, proje vesilesiyle bir arada zaman geçirmenin dışında kadın ve çocukların sanatla kendilerini bir kez daha keşfettiğini dile getirdi. Sergide emeği geçen herkese teşekkür eden Songül Kurt, “Herkesin gelip sergimizi ziyaret etmesini bekliyoruz" dedi.

Sergi, 11 Mart’a kadar açık kalacak.

HELSİNKİ
 

Feminist, sol örgütler, Finlandiyalı devrimciler ve Kürtler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla başkent Helsinki’de ortak bir yürüyüş düzenledi. Saat 17.00’da kent merkezindeki Stockman önünde bir araya gelen kitle, Narinkkatorî meydanına doğru yürüdü.

Yürüyüşte farklı örgütlerin sembol ve bayraklarının yanı sıra kadın mücadelesi ile ilgili pankartlar taşındı. Jin jiyan azadî sloganı ve pankartı, yürüyüşe ve günün anlamına damga vuran slogan oldu.

Rythms of Resistance adlı müzik grubu da müzikleriyle kitleye coşku kattı. Narinkkatorî meydanında örgütler mesajlarını verdi. Mesajlarda özellikle Kürt ve Afgan kadınların 8 Mart günü kutlandı.

DRESDEN


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Uta Kadın Meclisi ve Women Defend Rojava'nın organizesi ile Almanya’nın Dresden kentinde yürüyüş düzenlendi.

Königsufer'de saat 13:00'da bir araya gelen kadınlar, “Jin Jiyan Azadî” sloganı haykırdı. Burada yapılan konuşmalarda şu vurgular öne çıktı: “Erkek egemenliği, devlet ve kapitalizmin kalıcı ittifakı, kadınlara yönelik saldırıları sistemler arası savaşa dönüştürmüştür. Ancak yaşam hakkımızı ihlal eden güçlere karşı direnme kararlılığımız güçlü ve sarsılmazdır. Mücadele kararlılığımız her zamankinden daha güçlüdür. Erkek aklının ittifakına karşı kendi yaşam ağımızı örmemiz gerekliliği doğuyor. Kadınların mücadelesinden korkan diktatörlerin kadın kıyımına karşı alanlardayız. Sesimizi her zamankinden daha gür bir şekilde çıkararak, örgütlenerek, yaşam ağı kurarak, Jin Jiyan Azadî felsefesi ile kadın devrimine yürüyoruz.”

Kadınlar, daha sonra Heyva Sor a Kurdistanê'nin depremzedeler için başlattığı yardım kampanyası kapsamında dayanışma standı açtı.

LONDRA

Londra’da kadınlar hem sokakta hem de dayanışma etkinliğinde buluşarak, “Jin jiyan azadi” diye haykırdı.  

Londra’da Kürt, Alevi, devrimci sol ve yöresel derneklerin kadın örgütlerinden oluşan  Kadın Dayanışma Platformu, 8 Mart dolayısı ile Wood Green Kütüphanesi önünde bir araya geldi. Burada sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atan kadınlar, ellerinde “Eril şiddete karşı kadınlar birleşiyor” yazılı pankart ve mor bayraklar taşıdı.  

Kadın Platformu adına yapılan konuşmalarda, emperyalistlerin karlarına kar katma hırsının bedelini her zaman dünya halklarına ödettiği vurgulanarak, Filistin’de, Afganistan’da, Irak, Suriye ve Kurdistan’da savaşta talan ve katliamlar sürerken, savaşla birlikte göç eden insanlar ırkçı-faşist politikalarla karşı karşıya kalmaktadır” denildi.  

Kurdistan merkezli depremde, yüz binin üzerinde insanın göçük altında kaldığını hatırlatan Kadın Platformu, “Faşist devlet ve işbirlikçileri hırsızlar, rant ve kar hırsıyla kumdan ev yaparak yoksul, emekçi halkımıza mezar inşa etmiştir. Dünyaca gönderilen bağışlar milyonları geçerken daha önce de olduğu gibi Erdoğan ve yandaşların ceplerini dolduracaktır” diye kaydetti.  

Son olarak kadınların savaş politikalarına, savaş bütçelerine, ayrımcılık, şiddet ve tacize ‘hayır’ dediği ifade edilen Kadın Platformu’nun açıklaması, “Yaşasın 8 Mart!” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganı ile sonlandırıldı.

Eylem alkış ve sloganlar eşliğinde sona erdi.  

JIYAN KADIN MECLİSİ’NDEN ‘DAYANIŞMA’ ETKİNLİĞİ  

Öte yandan Jiyan Kadın Meclisi de 8 Mart dolayısı ile bir dayanışma etkinliği düzenledi. KCC binasında düzenlenen etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Tüm devrimci kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte Meclis Sözcüsü Birsen Poyraz bir konuşma yaparak, eril ve faşist sistemlere karşı kadınların ortak mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Kurdistan merkezli depremin yaralarını sarmak için daha fazla dayanışma halinde olacaklarını ifade eden Poyraz, “Saraların Evînlerin, Zîlanların çizgisinde dayanışmayı yükselteceğiz” dedi.   

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde Rozerîn Kadın Meclisi öncülüğünde merkez tren istasyonunda bir araya gelen kadınlar, başlangıç konuşmasının ardından yürüyüşe geçti. Yürüyüşe Dakme, DİDF, Göçmen kadınlar, Courage ve MLPD örgütlerinden kadınlar katıldı.

Yürüyüş boyunca "Jin jiyan azadî”, “Yaşasın 8 Mart” sloganları atıldı ve Kürt Kadın Hareketi’nin bildirileri dağıtıldı. Kürt Kadın Hareketi’nin Paris’te katledilen öncülerinden olan Evîn Goyî, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ve bir çok kadın öncünün resimlerinin yer aldığı dövizlerin taşındığı yürüyüşün ardından Münster Strasse’de bir miting düzenlendi.

Mitingde, katılımcı örgütler adına konuşmalar yapıldı. Her 8 Mart’ta kadın mücadelesinin önem kazandığı ve 8 Mart’a sahip çıkmanın kadını daha da güçlü kılacağı dile getirildi.

AMSTERDAM

Amsterdam'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle birçok kadın platformunun katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte, öncü kadınların hedef alındığına dikkat çekmek için katledilenlerin posterlerinin yanı sıra "Ji Kurdistanê heya cîhanê" (Kurdistan'dan dünyaya) ve "Jin Jiyan Azadî" (Kadın Yaşam Özgürlük) pankartları taşındı.

Yürüyüşe katılan kadınlar, kadın haklarına ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek için sloganlar attı ve marşlar söyledi.

TOULOUSE

Güney Fransa'nın Toulouse kentinde Şehîd Bêrîtan Kadın Komünü öncülüğünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü büyük bir coşkuyla kutlandı. Yürüyüşte Fransa kadın örgütleri de yer aldı.

“Jin jiyan azadî” sloganı atarak yürüten kadınlar, yaptıkları açıklamada, “Önceliğimiz bize bu özgürlük hakkını tanıyan ve kadın iradesini güçlü kılan Önderliğimizin fiziki özgürlüğüne kavuşmasıdır, ikinci defa katliamın yaşandığı bu ülkede şehit düşen yoldaşlarımız için adalet sağlanmasıdır” denildi.

Saint-Cyprien'de başlayan yürüyüş, Marengo SNCF'e kadar devam etti. Eylem, “Jin jiyan azadî” sloganıyla son buldu. 

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkulu bir şekilde kutlandı. On binlerin Yppenplatz’da bir araya geldiği eylemde, kadınlar Votiv Park’a kadar yürüdü.
Avesta, Rosa, Defend Kurdistan, Zwangsräumgen Verhindern, FEY-KOM, Riseup4rojava, Young Struggle, YXK ve Jugendrat’ın organize ettiği yürüyüşte Viyana sokakları “Jin Jiyan Azadî“ sloganı ile inledi.
Jin Jiyan Azadî’nin PKK’li kadınlar sayesinde bütün dünya hareketlerine ilham kaynağı olduğu belirtilen konuşmalarda, “Erkek egemen zihniyetine büyük bir darbe vuran Rêber Apo’nun paradigması tüm kadınları özgürlüğe ulaştırıyor” denildi.

GRAZ

Avusturya'daki kutlamaların bir diğer merkezi de Graz kentiydi. 8 Mart Komitesi’nin organize ettiği Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü için Südtirolerplatz'da bir araya gelen farklı parti ve örgütlerden kadınlar (Feministler, Patika, SPÖ, KPÖ, Kurdische Frauen ...) kendi renkleri, bayrak ve pankartlarıyla Hauptplatz'a kadar yürüdü. Sık sık "Jin Jiyan Azadî" sloganının atıldığı yürüyüşte bilgilendirme amaçlı bildiriler dağıtıldı. Kurumların mesajlarını paylaşması ardından eylem sona erdi.