Figen Yüksekdağ'ın duruşmasına çağrı

HDP Parlamento Kadın Grubu, Figen Yüksekdağ'ın duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

Milletvekilliği ve eş genel başkanlığı düşürülen Figen Yüksekdağ’ın 4 Temmuz Salı günü Ankara’da görülecek duruşması öncesi HDP Parlamento Kadın Grubu Meclis’te basın açıklaması yaptı. Kadın milletvekilleri adına söz alan HDP Grup Başkanvekili ve Parlamento Kadın Grubu Sözcüsü Filiz Kerestecioğlu, ‘Türkiye’nin tüm renkleriyle adliyede olacağız’ dedi.

AVUKAT VE ULUSLARARASI HEYETLER KATILACAK

Herkesi tüm kadın örgütleriyle dayanışmaya davet eden Kerestecioğlu, “Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması 4 Temmuz’da yani yarın, Ankara’da görülecek. Sayın Yüksekdağ, 242 günlük tutukluluğun ardından ilk kez fiziken de mahkemede bulunacak! Yüzlerce avukat, partililerimiz, kadınlar, uluslararası heyetler bu duruşma için yarın Figen Yüksekdağ’ın yanında olacaklar” dedi.

Kerestecioğlu, “Figen Yüksekdağ Türkiye’de çözüm ve müzakere sürecinde, barışın, çatışmasızlığın hakim olduğu bir süreçte HDP’de eşbaşkanlık görevini üstlenmişti. Barış niyetiyle çıkmıştı yola. Fakat ne yazık ki, barıştan vazgeçilip ülke içinde çok acı bir savaşın planları yapıldığı gün ilk hedef olarak Figen Yüksekdağ seçildi! Kadınlarla nasıl kavga ediyorlarsa, Figen Yüksekdağ’ın siyasetteki kadın varlığıyla da öyle kavga ettiler. Hükümetin açık kontrolündeki havuz medyası, çıkar ve kar hırsıyla birbirinin üzerine basan siyasetçiler, hepsi Figen Yüksekdağ’ı hedef gösterdiler” diye konuştu.

YÜKSEKDAĞ'IN MÜCADELECİ KİŞİLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Yüksekdağ'ın direngen, mücadeleci ve devrimci kişiliğine dikkat çeken Kerestecioğlu, şöyle devam etti: “Çünkü Yüksekdağ, her şeyden önce inandıkları için meydan okuyan bir kadındır. Öğrencilik yıllarından beri YÖK’e karşı eylemlerde yer almış, öğrenci hareketinden gelen birisidir. Daha gencecik yaşta tekstil atölyelerinde çalışmaya başlamış, emek için verilen kavganın ortasında yer almış, güçlü, sözü olan bir kadındır. Figen Yüksekdağ Adanalı bir Türktür, ama bir o kadar da Sakaryalı bir Çerkes, İdilli bir Kürt, Hataylı bir Araptır. O, Türkiye’de savaşın yalnızca belli bir zümrenin yararına olduğuna, barışın ise tüm halkların baharı olduğuna inanmış bir siyasetçidir. Bu inançlı ve güçlü kadına tahammül edecek olgunlukta siyasetçilerin ülkesi olamadık halen ne yazık ki.”

Figen Yüksekdağ hakkında hazırlanan fezlekelere de dikkat çeken Kerestecioğlu, “Büyük bölümünde suç isnat edilen tarihler 2011, 2012 ve 2013 yılları iken, fezlekelerin hazırlanma tarihleri; çözüm sürecinin sonlandırılmasından sonra ve özellikle Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ‘dokunulmazlıklar kaldırılmalı’ açıklamalarını yaptıkları 2016 ayının ilk dört ayındadır. Sadece bu haliyle bile fezlekelerin siyasi saiklerle hazırlandığı anlaşılmaktadır. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının hemen ardından, başta partimiz vekilleri olmak üzere, iktidarı rahatsız eden milletvekillerini hedef alan fezlekeler birbiri ardına hazırlanmaya başlandı. Eşbaşkanlarımız ve milletvekillerimiz gözaltına alınırken yolsuzluktan, ihaleye fesat karıştırmaktan fezlekesi olan hiçbir milletvekili hakkında zorla getirilme ya da yakalama kararı çıkartılmadı” diye belirtti.

‘HALKIN GÖZÜNDE VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ'

HDP’liler yaşatılan gözaltı ve tutuklamalara değinen Kerestecioğlu, “Yargı, prensiplerini ancak herkese eşit olarak uygularsa adil ve tarafsızdır. Adalet ise herkes için adalet varsa bir anlam ifade eder! İşte bugün Türkiye’de bu sözcük artık tamamen anlamını yitirmiştir! Dokunulmazlıklarla ilgili değişikliğin yürürlüğe girmesinden 5 ay sonra, 4 kentteki başsavcılıklarca eş zamanlı yürütülen soruşturmalar kapsamında, Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile 13 milletvekilimizin evlerine gece yarısı polisler tarafından yine eş zamanlı baskınlar yapıldı. Yüksekdağ’ın kapısı kırılarak içeri girildi” dedi.

Kerestecioğlu, “4 Kasım darbesi olarak tarihe geçen gözaltıların ardından Yüksekdağ ve Demirtaş’ın da içinde olduğu 10 milletvekilimiz tutuklandı. Bugün itibariyle 11 milletvekilimiz cezaevinde. Tutuklamaları milletvekilliklerinin düşürülmesi süreci izledi. Figen Yüksekdağ’ın AKP nezdinde, milletvekilliğini düşürdüler. ‘AKP nezdinde’ diyoruz çünkü; karar Anayasa’ya açıkça aykırı olmasına rağmen, Meclis’te çoğunluk olan, yargıyı tamamen kontrol eden iktidar partisi ne derse o oldu! Halkın gözünde Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği düşmedi” dedi.

Kerestecioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tüm bunlarla yetinmeyen iktidar, Figen Yüksekdağ’ın fotoğraflarını dahi yasakladı. Referandum sürecinde, fotoğrafının olduğu tüm afiş ve pankartlar sokaklardan söküldü! Yani Figen Yüksekdağ’ın fotoğraflarından bile korkuldu adeta! Gerçekten sormak isteriz! Yüksekdağ’ın yargılanmasına neden olan sözleri, yaptığı demokrasi ve barış çağrısı sizi neden bu kadar korkutuyor? Örneğin Yüksekdağ’ın ‘Baharı müjdeleyen kadınlara bin selam olsun’ sözü sizin için nasıl bir suç teşkil ediyor da 83 yılla yargılanmasına neden olan bir davanın iddianamesinde bu sözlere yer veriliyor?

Yüksekdağ hakkındaki tüm davalar, diğer milletvekillerimizde olduğu gibi, milletvekilliği döneminde yaptığı konuşmaları kapsamaktadır. Bu davaların tümü Anayasa’nın 83. maddesine harfi harfine aykırıdır. Anayasanın 83. maddesi, vekillerin yaptığı konuşmalardan dolayı kürsü sorumsuzluğunu düzenler. Bir milletvekili, milletvekilliği bittikten sonra dahi konuşmalarından dolayı yargılanamaz.”

“Ancak Figen Yüksekdağ’a, milletvekili olduktan sonra hakkında açılan dosyalardan, ayrı ayrı 1 yıl, 1 yıl 6 ay, para cezasına çevrilen 11 ay ve yine 1 yıl olmak üzere 4 dosyadan ceza verildi” diyen Kerestecioğlu, şöyle devam etti: “Hala cezaevinde olmasına neden olan davada ise; Yüksekdağ’ın, özellikle sokağa çıkma yasakları uygulanan Kürt illerindeki zulme tepki gösterdiği konuşmaları ve parti programımızda da yer alan özyönetime ilişkin tüm konuşmaları nedeniyle 83 yıl hapsi isteniyor. Eğer Figen Yüksekdağ’ın ifadeleri suçsa Bakanlar Kurulu bir KHK daha çıkarmalı ve açıkça yazmalı: Türkiye’de ifade özgürlüğü kaldırılmıştır! Bakınız Figen Yüksekdağ hakkında hangi sözleri nedeniyle davalar açılmış?

Hakkında dava açılan bir konuşmasını aynen okuyayım sizlere: ‘8 Mart baharın müjdesidir, 8 Mart yarının ve geleceğin müjdesidir. Baharı müjdeleyen kadınlara bin selam olsun. Biz yaşama adadık kendimizi. Yaşamın ve özgürlüğün tam orta yerinde dimdik ayaktayız. Bu kadınlar onların önünde eğilmedi, asla da eğilmeyecek.’ Bu sözler, ‘örgüt propagandası’ sayıldı.”

FEZLEKELER

Kerestecioğlu, “Bir diğer fezleke, Yüksekdağ’ın 13 Aralık 2015 tarihinde Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasındaki konuşmasıyla ilgili. Yüksekdağ’ın ‘örgüt propagandası’ ve ‘suç işlemeye alenen tahrik’ suçlamasına konu edilen konuşmasından bazı bölümler şöyle: ‘Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, ölümlerin ve vahşetin son bulmasını, demokrasinin ve siyasetin konuşmasını istiyoruz. Gözümüzün önünde yeni bir katliam yaşanmasına izin vermeyeceğiz. Bakın, bugün Sur’da tanklarla, toplarla, askeri birliklerle bir darbe operasyonu hazırlıkları yapılırken, Cizre’de ve Silopi’de bütün devlet memurlarını izne ayırdılar ve kentin dışına gönderdiler, yurtları boşalttılar. Soruyorum bu uygulamaların sahibi siyasi iktidara, bu topraklar hani sizin topraklarınızdı, hani bu halk sizin yurttaşlarınızdı? Niye bu halka, bu topraklara düşman askeri muamelesi yapıyorsunuz?'” diye belirtti.

“Evet, Yüksekdağ’ın tutuklu olmasına neden olan sözleri bunlar. Bu konuşmaların sadece milletvekilleri için değil, kim için olursa olsun bir davaya konu edilmemesi gerekir. İnsanların ölmemesi için çağrı yapmak, baskılara karşı kadınları mücadeleye çağırmak, suç değildir! Suç değildir elbet; ama totaliter yani, tüm toplumu her hücresine kadar kontrol etmeye çalışan yönetimler için barış da, kadınlar da, böyle cesur sözler de çok tehlikelidir.

'KADIN DÜŞMANLIĞI!'

“Yüksekdağ’ın özel olarak hedef alınmasının nedeni kadın düşmanlığıdır” diyen Filiz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “HDP’nin bu kadar kadın sesinin çıktığı bir parti olmasına, bu kadar çok kadın sesinin özgürlük amacıyla, eşitlik amacıyla yükselmesine tahammülleri yok! Sevgili Figen Yüksekdağ’ın özel olarak hedef alınmasının bir nedeni de budur, kadın düşmanlığıdır; kadın sesinin, kadınların bir arada olma iradesinin yok edilmek istenmesidir. Bugün Sayın Yüksekdağ’ın yargılanmasının önemli nedenlerinden biri, kadınlara ve özellikle kadın siyasetçilere ‘Çok oluyorsun, senin burada işin ne?’ gözüyle bakan kadın düşmanı siyaset biçimidir. Ama bilinmelidir ki duvarlar; ne onun sesini, ne bizim sesimizi, ne de bu seslerin buluşmasını engelleyemez! Hukuksuzluklarınıza inat, gülmeye, üretmeye, direnmeye devam edeceğiz. Baharı, barışı, demokrasi, eşitlik ve özgürlüğü müjdeleyen tüm kadınlara selam olsun.

ÇAĞRI

Filiz Kerestecioğlu, son olarak çağrıda bulunarak, “Yarın, Türkiye’nin tüm renkleriyle Adliye’de olacağız. Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ hakkında yürütülen bu siyasi linç kampanyasına karşı, adalet isteyen herkesi ve tüm kadın örgütlerini 4 Temmuz’da Ankara’da görülecek olan duruşmaya, Yüksekdağ ile dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.