Eyşe Efendi: Savaş sürdüğü müddetçe bizler askeriz!

Türk devletinin Efrîn'e yönelik tehditlerine ilişkin konuşan TEV-DEM Kobanê Eşbaşkanı Eyşe Efendî, "Savaş sürdüğü müddetçe bizler Rojava halkları olarak 7'den 70'e askeriz" dedi.

Türk devletinin Efrîn ve Şehba bölgesine yönelik tehditlerine ilişkin konuşan Rojava Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Kobanê Kantonu Eşbaşkanı Eyşe Efendi, Rojava'ya yönelik saldırılar sürdüğü müddetçe her bir bireyin asker olduğunu kaydetti. ANF'ye konuşan Eyşe Efendi, "Savaş sürdüğü müddetçe bizler Rojava halkları olarak 7'den 70'e askeriz. Bizden ne isteniyorsa yapmaya hazırız ve yapacağız da" diye kaydetti.

'HEVESLERİ KURSAKLARINDA KALACAK'

Türk devletinin Efrîn'e yönelik tehditlerinin devam ettiğini hatırlatan Eyşe Efendi, Kobanê'de olduğu gibi Efrîn'de de heveslerinin kursaklarında kalacağını vurguladı. Eyşe Efendi, "Bizler hala çok önemli ve hassas bir süreçten geçiyoruz. Elde ettiğimiz kazanımları kabullenmeyen Türk devleti, gözünü Efrîn'e dikmiş. Nasıl ki Kobanê'ye müdahale edip 'düştü düşecek' diye sevindilerse bugün de Efrîn'i tehdit ediyorlar. Kobanê'de hevesleri kursaklarında kaldığı gibi Efrîn'de de kursaklarında kalacak. Çünkü Efrîn halkı Kobanê halkına uzak ya da farklı bir halk değil" dedi.

'EFRÎN HALKI CEVABINI VERDİ'

"Bizler Kürt halkı olarak zafer ve özgürlük kararı almışız. Bu karar da bizim vazgeçilmez kararımızdır" diyen Eyşe Efendî, şunları dile getirdi: "Ama bizler Kobanê etrafında oluşan direniş ve dayanışma çemberinin Efrîn etrafında da örülmesini istiyoruz. Daha düne kadar Efrîn'i işgal etme hayalleri kuranlar, Efrîn halkının yüzbinlerle alanlara akmasını gördü. Onlar bir yönetim ya da partiden korkmuyorlar, halktan korkuyorlar. Halk cevabını meydanlarda verdi."

'SALDIRILAR SÜRDÜĞÜ MÜDDETÇE BİZLER ASKERİZ'

Rojava üzerinde hala çeşitli çevrelerin planlar yaptığını belirten Eyşe Efendî, saldırılar olduğu müddetçe her bir Rojava bireyinin asker gibi hareket edeceğini kaydetti. Eyşe Efendi, "Şüphesiz ki hala bölgesel ve uluslararası düzeyde birçok hesap kitap yapılıyor. Farklı farklı planlar var. Ama bunlar karşısında bizim birliğimizi sağlamamız lazım. Nasıl ki Kobanê'de askeri birlik sağladıysak, siyasal birliğimizi de sağlayabiliriz. Diğer yandan bizler askeriz. Savaş olduğu sürece biz Rojava halkları askeriz. 7'den 70'e askeriz. Bizden ne isteniyorsa yapmaya hazırız ve yapacağız da" dedi.

'EFRÎN İLE KOBANÊ AYNI TEKMİLDİR'

Kobanê savaşı başladığında kendisinin sarf ettiği "Bizler Kobanê'de gerekirse ayaklarımızı bağlar ama mevzilerimizi terk etmeyiz" sözlerini hatırlattığımız Eyşe Efendi, şunları söyledi: "Bizler hala aynı noktada, aynı felsefede ve aynı görüşteyiz. Zaten Efrîn halkı da alanlara çıkarak bunun yanıtını verdi. Evet, bizler Kobanê'de gerekirse ayaklarımızı bağlar ama mevzilerimizi terk etmeyiz, demiştik. Aynen bu şeyi bugün Efrîn için de söylüyoruz. Efrîn ile Kobanê birbirinin yabancısı değil. Biz Kürt'üz. Efrîn, Kobanê ve Kuzey Kürdistan tek tekmildir."

'DÜŞMANLARIMIZ BİRLEŞİYORSA BİZ NİYE BİRLEŞMİYORUZ?'

Eyşe Efendi, Kürtlere ulusal birlik çağrısına da bulunarak, "Kürt deyince nasıl ki düşmanlarımız bir anda birleşiyorsa biz neden birleşmeyelim. Ama ne yazık ki hala birliğimizde sorunlar var. Bizler şehitler olarak, şehit anneleri olarak, kan olarak dört parçayı birleştirmişiz ama siyaseten bunu sağlayamamışız. Bugün bunun için bizim önümüzde büyük fırsatlar var. Eğer birileri buna dahil olmayacaksa da bu onlara kalmış bir şeydir. Eğer birileri tüm Kürtlerin siyasetinin dışında kalmayı tercih ediyorsa bu da onların tercihidir" dedi.