Engelli kadına ‘nitelikli cinsel saldırı’ davasında ceza

Nitelikli cinsel saldırıya maruz bırakılan zihinsel engelli genç kadının davasında ceza yağdı.

Kars'ın Kağızman ilçesinde, özel zihinsel engelli 23 yaşındaki kadının nitelikli cinsel saldırıya maruz bırakılmasına ilişkin davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Kars 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, tutuklulardan engelli D.İ.'nin annesi S.İ., teyzesi E.İ.'nin yanı sıra M.D., A.Ş., B.A., E.Ş., F.A., M.T., T.Ç., M.A., S.B., V.G. ve C.B. hazır bulundu. Suçlamaları kabul etmeyen sanıklar emniyette alınan ifadelerinde avukatları hazır bulunmasına rağmen darp edildiklerini iddia ederek ilk ifadelerini kabul etmedi.

Beraat talebinde bulunan 13 sanığa, 17 yıl 6 aydan 30 yıla kadar değişen hapis cezaları verildi.

NİTELİKLİ CİNSEL SALDIRI SUÇU KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLDİ

Cinsel saldırıya maruz bırakılan D.İ’nin annesi ile teyzesi tarafından para karşılığı fuhuşa zorlandığı ve D.İ’nin zihinsel engeli nedeniyle cinsel birlikteliğe rızasının geçerli kabul edilemeyeceği belirtildi.

ANNE VE TEYZEYE 30 YIL

Mahkeme heyeti, sanıklardan S.İ. ve E.İ.'nin, "fuhşa aracılık etme" suçundan dava açılmasına rağmen bu suçu zincirleme şekilde işledikleri için "nitelikli cinsel saldırı" suçundan cezalandırılmaları gerektiğini belirterek, her iki sanığı bu suçtan ayrı ayrı 30 yıl hapis cezasına çarptırdı. Diğer sanıklardan C.B., A.Ş., B.A., E.Ş., F.A., M.T., T.Ç., M.A., S.B., V.G.'ye 21 yıl, M.D.'ye ise 17 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

NE OLMUŞTU?

Kars’ta Şubat 2018’de ailesi tarafından doktora götürülen 21 yaşındaki genç kadının hamile olduğu ortaya çıkmıştı. Yüzde 50 zihinsel engelli olduğuna dair raporu bulunan D.İ.'nin psikologlar eşliğinde ifadesi alınmıştı. Cinsel saldırı ve istismara ilişkin annesi ve teyzesi dahil 27 kişi gözaltına alınmıştı. Genç kadın koruma altına alınırken 8 kişi tutuklanmıştı.

Soruşturma sonucu, mağdurun annesi S.İ. ile teyzesi E.İ.'nin de bulunduğu 13 kişi hakkında dava açıldı. Davanın iddianamesinde sanıkların "nitelikli cinsel saldırı" ve "Fuhşa teşvik etmek, veya aracılık etmek veya yer temini etmek" suçlarından cezalandırılması talep edilmişti. Engelli kadına "nitelikli cinsel saldırı" davasında birçok kişiye ceza verildi.