Kadına yönelik şiddet Avrupa'da protesto ediliyor-YENİLENDİ-I

Almanya’nın Duisburg, Köln, Frankfurt ve Fransa'nın Marsilya ile Rennes kentinde bir araya gelen Kürt kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi tarafında 9. gerçekleştirilen eylem saat 17.00’de Avendunkplatz’da başladı.

Eylemde Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi adına Amara Tolhildan bir konuşma yaptı.

Dünyanın her köşesinde toplumsal ve bireysel şiddetten kaynaklı ülkesi, dini, dili, milliyeti ve rengine bakmaksızın her gün milyonlarca kadının zarar gördüğünü ya da yaşamını yitirdiğine dikkat çekti.

Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin bildirisinin de okunduğu eylemde yapılan konuşmaların ardından sık sık “Kadına şidete hayır”, “Jin, jiyan, azadi”, “Kürdistan’daki tüm işgalciler defolun”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de Arin Mirkan Kadın Meclisi’nin her Çarşamba günü düzenlediği eylem bugün de devam etti. Vieux-Port Meydanı’nda düzenlenen eylemde Kürt kadınlar stant açtı.

Kobanê’de işgalci Türk devletinin düzenlediği saldırıda 3 Kürt kadının katledilmesinin kınandığı eylemde atılan sloganlar ve dağıtılan bildirilerle protesto edildi.

KÖLN

Köln Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Köln Viyan Kadın Meclisi bugün Köln HBF Türk devletinin saldırılarını protesto etmek amacıyla bir eylem düzenledi. Saat 18:00'da başlayan eylemde Kürt sembolleri taşındı.

Eylemde yapılan konuşmalarda ise Türk devletinin saldırıları sonucunda Kobanê’de 3 Kürt kadının katledildiği belirtildi. Rojava’da kurulan sistem ile halklar ve inançların özgürce yaşadığı da dile gelen konuşmalarda “Yönetimde ve eğitim sisteminde tüm halkların ve inançların sözü geçiyor. Özgür bir şekilde, tolerans içinde yaşıyorlar. Türk devleti, Rojavayê Kurdistan'da kurulan bu sistemi yıkmak istiyor” denildi.

Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik düzenlediği saldırılara da dikkat çekilen konuşmalar ardından eylem sloganlarla sona erdi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Hauptwache’de bir araya gelen eylem ile kadına yönelik şiddet protesto edildi.

Kobanê’de üç Kürt kadının katledilmesinin de protesto edildiği eylemde “Kadınlara yönelik her türlü saldırı ve cinayet sistematiktir” denildi.

Frankfurt Amara Kadın Meclisi, Women Defend Rojava’nın organize ettiği eyleme Yeni Kadın da bir mesaj sundu. Güney Kürdistanlı kadınlar da Zeynep Celaliyan’ın fotoğrafları ile katıldıkları eylemde akibeti konusunda açıklama yapılmasını talep etti.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de düzenlenen bir eylemle saldırılar protesto edildi. Demokratik Kürt Toplum Derneği ve Zin Kadın Derneği öncülüğünde Place de Marie’de bir araya gelen Kürdistanlılar sloganlar ile Türk devletinin saldırılarını kınadı.

"Kürdistan’da savaşa hayır", "Kürdistan faşizme mezar olacak" pankartı taşıyan halk sık sık "Katil, faşist, diktatör Erdoğan", "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü", "Biji Serok Apo", "Jin, Jiyan, Azadi" sloganları attı. Açıklamaların ardından kitle sloganlar eşliğinde eylemi sonlandırdı.

VILLIER LE BEL

Paris’in Villier le Bel banliyösünde de düzenlenen eylemle Türk devletinin saldırıları protesto edildi.

Villier le Bel DKTM’de bir araya gelen Kürdistanlılar istasyona kadar düzenlenen bir yürüyüş ardından da miting düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan mitingde bir konuşma yapan CDK-F Eşbaşkanı Veysel Keser, Türk Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın kendi sonunu Kürdistan’da kendi eliyle hazırladığını söyledi.

Eylem sloganlarla sona erdi.

LOZAN

İşgalci Türk devletinin Kobanê’de düzenlediği saldırıda 3 Kürt kadının katledilmesi İsviçre'nin Lozan kentinde protesto edildi.

St Laurent kilisesi önünde Lajin kadın meclisi öncülüğünde bir araya kadınlar burada bir miting düzenledi.

Kobanê’de katledilen kadınların fotoğrafları ve katliama kınayan dövizleri taşıyan eylemciler, İsviçre kamuoyuna da Kürt halkıyla dayanışma çağrısında bulundular. Fransızca bildirilerin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı