Dört parçadan Kürt kadınları: Birlik olursak başarırız

3'üncü Ulusal Kadın Konferansı'nın hazırlık toplantısına katılan Kürdistan'ın dört parçasından gelen heyetler adına sunumlar yapıldı. Kürt kadınlar, "Birlik olursak başlarırız” dedi.

Kürdistan'ın dört parçası ve Avrupa’dan Kürt kadınlarının 3'üncü Ulusal Kadın Konferansı’nın hazırlıkları için Süleymaniye'de yaptığı toplantı açılış konuşması ve faaliyet raporlarının okunmasının ardından Kürdistan'ın dört parçasından gelen heyetler adına sunumlar yapıldı.

BAŞÛR: KADIN SORUNU ULUSAL SORUNDAN DAHA DERİNDİR

Güney Kürdistan heyeti adına söz alan Seywan Resûl, bütün siyasi, coğrafi ve fiziki engellemelerden dolayı Kürt kadınlarının bugün bir arada olmasının büyük önem taşıdığını kaydederek, "Kürt kadınları dün olduğu gibi bugün de mücadelesini sürdürmek için sınır tanımamaktadır. Dün Irak devletine karşı Kürt kadınlarının verdiği mücadele günlerinde de en aktif şekilde rolümüzü oynadık. Enfallere ve katliamlara rağmen başımızı öne eğmedik ve mücadelemizi sürdürdük. 1991 yılındaki raperînin öncüsü de yine kadınlardı. O mücadele bugün de DAİŞ vahşetine karşı devam ediyor" dedi.

"Kadın sorunları ulusal sorunlardan daha derindir" diyen Seywan Resûl, şunları söyledi: "Biz bu sorunların politik olduğunu belirtiyoruz. Toplumsal, cinsiyet, ekonomik ve kültürel tüm sorunların kaynağında politik nedenler var. Bugün ne yazık ki toplumumuzda kadınların verdikleri mücadele ve bedellere rağmen politika dışı, ekonomi dışı tutulduklarını görüyoruz. Yine Güney Kürdistan'da yasal düzenlemelerin kadınların haklarını savunmaktan öte kadın haklarını yok sayan bir zihniyetle yazıldığını görüyoruz. Eğitim alanında da aynı sorunların yaşandığını belirtebiliriz."

BAKÛR: BİRLİK OLURSAK BAŞARIRIZ

Resûl'un ardından Kuzey Kürdistan heyeti adına söz alan HDP Milletvekili Mizgîn Irgat ise toplantıya daha geniş bir katılım sağlamayı istediklerini belirterek, "Ama bugün Kuzey Kürdistan'da yüzlerce arkadaşımız zindanda. Parlamenterlerimiz ve temsilcilerimiz zindanda. Bunlar da bizim verdiğimiz mücadeleden duyulan korkunun göstergesidir. Düşman üzerimize geldikçe bizler Kürt kadınları olarak mücadeleyi daha da büyütüyoruz. Bugün de Kuzey Kürdistan'ın her köşesinde, Türkiye metropollerinde büyük bir mücadele veriliyor" diye konuştu.

Kürt kadınlarının Ortadoğu'da verdiği mücadelenin başta kadınlar ve ezilen tüm halklara ilham verdiğini söyleyen Mizgîn Irgat şunları belirtti: "Ortadoğu'da büyük değişimler yaşanırken bizler Kürt kadınlar ve Kürt halkı olarak rolümüzü oynayıp halkımızın statüsünü sağlamayı temel şiar edinmeliyiz. Bunun yolu da birlik olmamızdan geçiyor. Birlik olursak başarırız. Daha önce Amed ve Hewlêr'de yapılan konferanslar bizim için büyük bir tecrübedir ve kazanımları da oldu. DAİŞ'e karşı Kürt kadınları öncülüğünde verilen mücadele de birliğimizin ve gücümüzün göstergesiydi."

ROJHILAT: BİRLİK OLMALIYIZ

Rojhilat (Doğu) Kürdistan adına ise 3 ayrı sunum yapıldı. Rojhilat'tan 5 parti ve kadın örgütü adına sunum yapan Soyle Qadirî "Kürt kadınları büyük değişim umutlarıyla Doğu Kürdistan'da 1979 devriminde yerlerini aldılar. Mahabad'ta öncü yol oynayan Kürt kadınlar, bu devrimden sonra devrimin tasfiyesinde tasfiye edilen ilk kesim oldu" hatırlatmasında bulundu. Soyle Qadirî, Rojhilat ve İran'da kadınların çok büyük sorunlar yaşadığını söyleyerek, "Kürt kadınları bugün de hem siyasi hem de askeri olarak mücadelesini sürdürüyor. Şüphesiz ki her parçanın kendisine göre özgünlükleri var. Mücadele de buna göre özgünlükler içeriyor. Ümit ediyorum ki verilen mücadelelerin ortaklaştırılması başta kadınlar olmak üzere halkımıza zaferi getirecektir" dedi.

Daha sonra kısa bir sunum yapan Doğu Kürdistan Özgür Kadın Toplumu KJAR Yürütme Konseyi üyesi Gulan Fehîm de, Kürdistan'ın dört parçasındaki kadın mücadelesine değindikten sonra Rojhilat kadınlarının ilk önce kendi aralarında birliklerini sağlamaları gerektiğine vurguda bulundu. Gulan, "Parçalılığı biz kadınlar ortadan kaldırabiliriz. Ama önce zihinlerimizdeki parçalanmaları ortadan kaldırmamız gerek" diye konuştu. Gulan Fehîm’in ardından ise Rojhilat'ın Komala Komünist Partisi adına kısa bir sunum yapıldı.

ROJAVA: BİR DEVRİM ÖRÜYORUZ

Rojava heyeti adına konuşan Hediye Yusif de Ortadoğu'da yaşanan değişim ve çatışmalara değinerek şunları söyledi: "Ortadoğu'da kapitalist modernite ile demokratik modernitenin savaşının yaşandığı bu dönemde, Önder Apo felsefesi öncülüğünde hareket eden Kürt kadınları demokratik moderniteyi temsil ederken, DAİŞ çeteciliği de kapitalist mücadelenin temsiliyetini yapmaktadır. Bu mücadele bugün de Rojava'nın her yerinde askeri olarak devam ederken ekonomik, kültürel, sosyal, siyasal ve tüm alanlarda da devam etmektedir. Rojava devriminin kendisi bir kadın devrimi olarak bunun en büyük örneğidir."

Kürt kadınların Rojava'da devrimi yapmakla yetinmediğini, devrimi korumak ve geliştirmek için de büyük bir mücadele yürüttüğünü vurgulayan Hediye Yusif, "Kürt kadınlar, Rojava'da sadece devrimi yaparak ya da DAİŞ'e karşı mücadele ederek iradelerini ortaya koymuyorlar. Rojava'da devrime sahip çıkmak da Kürt kadınlarının en büyük mücadele alanıdır. Adaletten ekonomiye, siyasetten sanata, komünlerden kültür çalışmalarına, yaşamdan eğitime he alanda Kürt kadınları ve bölgede birlikte yaşadığı halklara mensup kadınlarla sistemini ilmek ilmek örmeye devam ediyor" dedi.

ŞENGAL: FERMANA KADAR NEREDEYDİNİZ?

Şengal'den gelen heyet adına söz alan Kurdê Elî ise Kürt kadınlarına sitemde bulunarak başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: "Bizler Êzidî kadınlar olarak yıllarca Kürt kadınlarının bize destek olmalarının yolunu gözledik. Ne yazık ki DAİŞ fermanına kadar kimse bizleri görmedir. Ne zaman saldırı olduysa ilk olarak gerillayı ve Rojava kadınları görmeye başladık. Bizler Êzidî kadınları olarak çok acılıyız. Neden bir gün orada kardeşlerimiz var demediniz? Bunu sormak bizim hakkımız. Ama bugün artık sistemimizi kurduk. Bizler artık eski Êzidîler değiliz. Bizler Êzidî Kürt kadınları olarak, 3 Ağustos fermanına kadar vermekte eksik kaldığınız desteğinizi bekliyoruz."

Kurdê Elî'nin konuşması salondaki tüm katılımcılar tarafından alkışlandı.

3'üncü Ulusal Kadın Konferansı’nın öğleden sonraki oturumu basına kapalı şekilde devam edecek. Toplantı sonuç bildirisiyle son bulacak.