‘Diyanet elini çocuklardan çek’

Kadın Meclisleri, 9 yaşındaki çocukların evlenebileceğini açıklayan Diyanet’e karşı alanlara akın etti. “

Diyanet'in 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceği yönelik açıklamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Kadın Meclisleri öncülüğünde Beşiktaş Hakan Hastanesi önünden Kartal Meydanı’na yürüyen kadınlar, “Diyanet elini çocuklardan çek” sloganıyla Diyanet’i protesto etti. “Hadise’nin klibini değil, 9 yaşındaki çocuklar evlenebilir diyenleri engelle. Diyanet elini çocuklardan çek” yazılı pankart ile “Çocuk çocuktur nikahı olmaz” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte, kadınlar, bu ahlaksız ve çarpık zihniyete geçit vermeyeceklerinin altını çizdiler. “Diyanet elini çocuklardan çek”, “Çocuk çocuktur nikahı olmaz”, “Diyanet sussun, çocuklar gülsün”, “Ahlaksız sizin kafanızda”, “Laiklik için direneceğiz” sloganlarını atan kadınlara, çevredekiler de alkışlarla destek verdi. Sık sık, Medeni Kanunu’nun kadın (genç kız) ve erkekler 17 yaşını doldurmadıkça evlenemezler” hükmüne atıfta bulunan kadınlar, 2017 yılında 387 çocuğun istismar edildiği Türkiye’de Diyanet’in çocuk istismarını meşrulaştırdığını vurguladı.

‘ÇOCUKLARIN GÜLMESİNİ SAĞLAMAK HEPİMİZİN GÖREVİ’

Islık ve zılgıtlar eşliğinde Kartal Meydanı’na gelen Kadın Meclisleri adına açıklama Sultan Gürbey tarafından okundu. Diyanet’in internet sitesi üzerinden yaptığı, “Kız çocukları 9 yaşında, erkek çocukları 12 yaşında evlenebilir” açıklamasını hatırlatan Gürbey, kadınlar olarak çocuk yaşta zorla evliliğin meşrulaştırılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Gelen tepkiler üzerine geri adım atan Diyanet İşleri Başkanı’nın “Açıklama çarpıtıldı, resmi evlilik yaşı 17 ve 18’dir” açıklamasında bulunduğunu anımsatan Gürbey, bunun ilk kez yaşanmadığını; daha önce kadınların yoğun mücadelesi sonucunda Diyanet’in geri adım atmak zorunda kaldığını kaydetti. “Diyanet elini çocuklardan derhal çekmelidir” vurgusunu yapan Gürbey, bütün çocukların layık gülüp oynayacakları; gülüp dans eğlenecekleri bir dünyayı sağlamanın herkesin görevi olduğunu hatırlattı.

‘FETVA DEĞİL ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ’

Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ’ın onaylayarak, “Kanuna göre mi fetva istiyorsunuz” açıklamasına da tepki gösteren Gürbey, “Fetva istemiyoruz. Medeni Kanuna göre yaşamak, haklarımızı kullanmak, kendi kararlarımızı alacak yaşta istediğimiz gibi evlenip, istediğimiz gibi boşanmak istiyoruz” dedi. Birkaç gün önce bir televizyon programında şortlarla dans eden 7-11 yaşındaki çocuklar ‘tahrik edici’ bulan Aile Bakanlığı’nın kanalı RTÜK’e şikayet ederek, para cezası verildiğini anımsatan Gürbey, “1 yılda 387 çocuğa cinsel istismarda bulunması karşısında sessizliğe gömülen Aile Bakanlığı şortu RTÜK’e şikayet ediyor. Bu açıkça çocuk istismarının meşrulaştırmaktır. Asla kabul etmiyoruz. Çocukların şortunu bırakın, çocuk istismarın önlemek için ne yapacağınızı açıklayın” diye konuştu.

“Hiçbir kadın boyun eğmek zorunda değil” diyen Gürbey, “Bu ülkede sadece 2017 yılında 409 kadın öldürüldü, 387 çocuğa cinsel istismar uygulandı, 332 kadın cinsel şiddete maruz kaldı. Önce nikahı müftü kıysın, sonra 9 yaşındaki çocuk evlensin. Kadınlar ekranlarda görünmesin, dans eden çocuklar engellensin. Bunları asla kabul etmiyoruz. Ben de kabul etmiyorum diyen tüm kadınları Kadın Meclisleri’nde birleşerek mücadele etmeye çağırıyoruz. Kadınlar içinde, çocuklar içinde biz varız” dedi.

Kız çocukların büyük ilgi gösterdiği eylem, “Çocuk çocuktur nikahı olmaz” sloganıyla sona erdi.