Dersim'de 8 Mart kutlaması: Her alanda mücadeleyi büyüteceğiz

Dersim'deki 8 Mart mitinginde konuşan DEM Parti Milletvekili Ayten Kordu, kadınların her alanda mücadeleyi büyüteceği mesajını verdi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Dersim’de mitingle kutlandı. Dersim Kadın Platformu tarafından organize edilen miting, kadınların Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na doğru yürüyüş ile başladı. Mitinge Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, Emek Partisi (EMEP) Dîlok Milletvekili Sevda Karaca ile kentte kurulan seçim ittifakının kadın belediye eşbaşkan adayları da katıldı.

Dersim Kadın Platformu adına Serap Kahraman, "8 Mart emeğimizin sömürüsüne, görünmez kılınmasına, ayrımcılığa; her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen önemli bir mücadele günüdür” dedi.
Serap Kahraman, “AKP-MHP iktidarı, gerici-milliyetçi yeni ittifakı ve medyasıyla kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını, nefret söylemini yaygınlaştırıyor. Medeni Kanun’da yer alan kadınların lehine maddeleri hedef alan iktidar, yanına tarikat ve cemaatleri de alarak mücadele ederek elde ettiğimiz haklarımızı gasp ediyor” diye konuştu.
Her gün en az 3 kadının katledildiğine dikkat çeken Serap Kahraman, “Faillerse cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle etrafta gezmeyi sürdürüyor ama AKP-MHP iktidarı ataerkil kapitalist sistemin ihtiyaçlarına uygun biçimde, fiili kürtaj yasakları ve nüfus politikalarıyla kadın bedenleri üzerinden, kadın cinselliği ve doğurganlığını denetlemeyi sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

TÜRk DEVLET GÜÇLERİNİN İNFAZ VE TACİZLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

EMEP Milletvekili Sevda Karaca ise "Dersim’de kadınlar ‘yeter ki çocuğumun karnı doysun, eğitimi aksamasın’ diyerek kendi boğazından, üstünden, başından eksiltiyor. Köyde bostan ekip kışlık malzeme çıkarıyor, doğalgaz faturası ödememek için soba yakıyor. Bu kentte kadınlar güpegündüz kafasına silah dayanarak kolluk tarafından yere yatırılabiliyor. Akşam evine dönerken çarşının göbeğinde askerler tarafından taciz edilebiliyor. Dört tarafı karakollarla, kalekollarla, polisle, askerle çevrili bu ‘üstün güvenlikli’ kentte kadınlar kaybedilebiliyor. Üniversite öğrencisi genç bir kadın, Gülistan Doku, sırra kadem basabiliyor" dedi.

'DERSİMLİ KADINLAR BİRLİĞİNİ VE ÖRGÜTLÜLÜĞÜ BÜYÜTECEK'

DEM Parti Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu da sözlerine Zarife, Sakine, Arin Mirxan’ları anarak başladı. Cezaevlerinde süren açlık grevlerine dikkat çeken Ayten Kordu, şunları söyledi: “Savaşları çıkaran erkek akıllarına söylüyoruz. Biz kadınların bu topraklarda onurlu bir barışı inşa edecek gücü var. Cezaevlerindeki arkadaşlara selam olsun. Bu topraklarda Kürt sorununun demokratik çözümü gelişmeden bütün anti demokratik uygulamalar devam edecek. Şehrimizde ‘özel güvenlik bölgesi’ adı altında her yere karakol kuruyorlar. İşsizliği geliştiriyorlar. Bu kenti insansızlaştırmaya çalışıyorlar.”
Ayten Kordu, “Dersimli kadınlar olarak hep birlikteyiz, örgütlülüğümüzü ve mücadelemizi büyüteceğiz. Bizler kadim bir inancın geleneğine sahibiz. Bizler Kürt halkı, Alevi halkı olarak bu kadın katliamlarına, doğanın soykırımına ve her türlü kıyımı karşı birlikte mücadele edeceğiz. Ülkemizde kadın katilleri bir kapıdan giriyorlar, bir kapıdan çıkıyorlar. Kürt kadın hareketine operasyonlar geliştiriyorlar ama korkutamayacaksınız, sindiremeyeceksiniz. Bizi evlerimize göndermeye çalışan AKP iktidarına ‘biz kadınlar mücadelemizi her geçen gün daha fazla yükseltiyoruz. Türkiye’de ve Kurdistan’da her yerde yer alacağız. Meclis’te, sokakta, evde, fabrikada, tarlada kadın bakış açımızla mücadelemizi yükselteceğiz” diye konuştu.
Miting, yapılan konuşmaların ardından sahne alan KESK Erbane Topluluğu ve Gölge müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.