GÖRÜNTÜLÜ

Den Haag ve Düsseldorf'ta adalet eylemleri

Almanya'nın Düsseldorf ve Hollanda'nın Den Haag kentlerinde, Paris Katliamı'nın kınandığı adalet eylemleri düzenlendi.

Fransa'nın başkenti Paris'te, 9 Ocak 2013'te katledilen devrimci Kürt kadınlar Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez (Ronahi) için Almanya'nın Düsseldorf kentinde eyalet düzeyinde Adalet Eylemi  gerçekleştirildi. Fransa Konsolosluğu önünde start alan mitingin ardından Merkez Tren İstasyonu'na yürüyüş yapıldı.

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) ve Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde Düsseldorf Fransa Konsolosluğu önünde saat 11.00'da başlayan miting bir saat sürdü. Mitingde bir konuşma yapan HDP Van milletvekili Tuğba Hezer, "Davanın başlamasına çok kısa bir süre kala tetikçi Ömer Güney'in ölmesi tesadüf değildir. Biz buna inanmıyoruz. Katliamda Türk devletinin rolünü iyi biliyoruz. Biz Kürt kadınları olarak bu davanın takipçisiyiz” dedi. 

Tuğba Hezer'den sonra söz alan Lecwan Munzur'un annesi Ayten Sünger, “Kürt kadınları dört yıldır her çarşamba günü bulundukları şehirlerde Fransız Konsoloslukları önünde adalet eylemleri yapıyor. Önder Apo 'Sakine'yi vuran beni vurmuştur, bu ikinci bir Dersim katliamıdır' demişti. Sara arkadaş özgürlük mücadelemizin önemli bir sembolüdür. Amed Zindanı'nda, dağda, Avrupa'da, bulunduğu her yerde Kürt kadınının öncülüğünü yaptı. Rojbin arkadaş dipomasi, Ronahi arkadaş gençlik çalışmaları yürüten çok değerli arkadaşlarımızdı. Bu davanın düşürülmesine asla göz yummayacağız” diye konuştu. Sünger, 7 Ocak'ta Paris'te yapılacak Avrupa merkezi miting ve yürüyüşüne güçlü katılım çağrısında bulundu.

Mitingin sona ermesiyle Fransa Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakıldı ve Merkez Tren İstasyonu'na doğru yürüyüşe geçen kitle sık sık “Jîn, jiyan, azadi-Sara, Rojbin, Ronahi”, “Terörist Türkiye”, “Dün Hitler, bugün Erdoğan”, “Uluslararası dayanışma”, “Alman silahları Kürdistan'dan dışarı”, “Merkel finanse ediyor, Erdoğan katlediyor” sloganlarını attı.

Miting ve yürüyüş boyunca çok sayıda Almanca bildiri dağıtıldı. Düsseldorf Tren Garı önünde Almanca bildiri okunduktan sonra eylem sona erdi.

DEN HAAG

TJK-E üyesi kadınlar bugün Hollanda’nın Den Haag şehrindeki Fransız Konsolosluğu önünde bir miting düzenledi. 

Den Haag’taki Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan eyleme  Amsterdam’daki kadın meclisi, Rotterdam Kadın Komünü üyeleri ve SKB üyeleri katıldı.  Saat 15.00’da başlayan eylem kapsamında ilk olarak  Fransız Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakıldı. Daha sonra yapılan konuşmada Paris Katliamı'nın tetikçisi Ömer Güney’in ölümünün Kürtlerin adalet arayışını durdurmayacağı, aksine bu konuda başta Kürt kadınları olmak üzere tüm Kürt halkının katliamın aydınlatılması için seferber olacağı, sorumlular açığa çıkana dek davanın peşini bırakılmayacağı ifade edildi. 

Eylemde SKB adına hazırlanan bildiri de okundu.  Bildiride başından  bu yana olduğu gibi bundan sonra da adalet arayışının bir parçası olmaya devam edileceği belirtildi. 

Eylemin sonunda, 7 Ocak’ta Paris’te yapılacak büyük protesto mitingine katılım çağrısında bulunuldu.