Cumartesi Anneleri yeni yılda kayıplarını bulmayı diledi

Cumartesi Anneleri, "Yeni yılda dileğimiz; kayıplarımızı bulmak!" şiarı ile Galatasaray Meydanı'a kayıplarının fotoğraflarının asılı olduğu dilek ağacı koyarak mum yaktı.

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 27 Mayıs 1995'ten bu yana her Cumartesi günü İstanbul'da bulunan Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, yeni yıl dolayısıyla bu kez kayıpları için Galatasaray Meydanı'ndaydı.

Yoğun yağış altında gerçekleştirilen eylemde ilk olarak konuşan Maside Ocak, "Yeni yılda dileğimiz kayıplarımızı bulmak" dedi.  

Maside Ocak, "Galatasaray, bizim gözaltında kaybedilen sevdiklerimizle buluşma mekanımızdır. Kayıplarımıza 'sizi unutmadık' diyen sesimizi ulaştırma mekanımızdır. Galatasaray, bizim kaybedenlerden hesap sorma mekanımızdır. Bize dayatılan adaletsizliğe ve zulme boyun eğmeyeceğimizi ilan etme mekanımızdır. Onurun ve vicdanın mekanından diliyoruz ki, 2018 demokratik hukuk devletine giden yolun başlangıcı olsun. 2018 hakikat ve adaletin önündeki engellerin kaldırılmasının ilk adımı olsun. 2018 bizi kayıplarımıza yaklaştıran bir yıl olsun."

Ardından söz alan Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır da 22 yıldır kayıpları için mücadele ettiklerini belirtti. Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin de, "Bu devletin yargısı, bu devletin adaleti... Benim bu ülkeyi yönetenlerden bir beklentim yok. Türkiye halklarından beklentim var" dedi.

Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren ise "Bu ülke karanlıklar ülkesi" sözleri ile konuşmasına başladı. İkbal katliamları, gözaltında kayıpları, faili meçhul cinayetleri hatırlattığı sözlerinin devamında şunları söyledi: "Karanlıkları aydınlığa çıkaracak olan bizleriz. Tek bir kemik kalmayıncaya kadar burada olmaya, hesap sormaya devam edeceğiz."

Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç, "22 yıldır feryat ediyoruz. Ama bir türlü kayıpların akıbetine, sorumluların yargılanmasına ilişkin bir arpa boyu yol alamadık. Ancak mücadeleyi bundan sonra da kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. 2018'in katillerin yargılandığı, kayıpların bulunduğu yıl olmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından eylem, Bandista müzik grubunun söylediği "Benim Annem Cumartesi" şarkısıyla son buldu.