Cumartesi Anneleri: Boyun eğmeyecek; güzel zamanlar yaşayacağız!

Cumartesi Anneleri, 1996'da kaybedilen İsmail Şahin'in akıbetini sordu. Eylemde "Adaletsizliğe boyun eğmeyeceğiz; dimdik kalıp güzel zamanlar yaşayacağız" mesajı verildi.

9 yıl iki çocuğuyla birlikte Galatasaray Meydanı’nda kayıp eşi İsmail Şahin’in akıbetini soran ve öğrenemeden hayatını kaybeden arkadaşları Kiraz Şahin’in yerine “İsmail Şahin’e ne oldu?” diye sordu. 

Cumartesi Anneleri, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 667’nci kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu’nun da katıldığı eylemde, 18 Ocak 1996 tarihinde Beyoğlu Belediyesi'nde temizlik işçisi olan, 36 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Şahin’in akıbeti soruldu. 

KERESTECİOĞLU: DİMDİK OLACAĞIZ, GÜZEL ZAMANLARI YAŞAYACAĞIZ

Eylemde konuşan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, 19 yıl boyunca 2 çocuğuyla Galatasaray Meydanı’nda eşi İsmail Şahin’in akıbetini soran ancak eşinin akıbetini öğrenmeden yaşamını yitiren Kiraz Şahin için eylemde olduklarını dile getirdi. Kerestecioğlu, "Zor zamanları bütün tarihimiz boyunca yaşadık. Ama biz o zor zamanları bir gün böyle buraya serdiğimiz örtüler gibi yere sereceğiz ve gerçekten dimdik çok daha umutlu, çok daha güzel zamanları da yaşayacağız. Bunu hepimiz hak ediyoruz. Sadece burada olanlar değil, burada olmayan, belki bizim sesimizi yeterince duyamayan,  çünkü duymaları engellenen insanlar da hak ediyorlar. Bütün Türkiye daha iyi bir hayatı hak ediyor" dedi.

YILDIZ: EMANETLERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Ardından Kiraz Şahin'in mücadele arkadaşı Hanife Yıldız söz aldı. Yıllar değişse de acılarının o derece taze, öfkelerinin isyana dönüştüğünü belirten Yıldız, "Bizi susturmaları için, acılarımızı hissetmeleri, sesimizi duymaları ve bizim burada ne beklediğimizi bilmelerini isterim. İsmail Şahin'in annesi, eşi adaleti görmeden, kayıplarının akıbetini öğrenmeden aramızdan ayrıldılar. Buradan onlara diyorum ki, sizler rahat olun emanetlerine biz sahip çıkıyoruz. Sizler belki toprağınızda kayıplarınıza kavuştunuz, hasretlerini giderdiniz ama bizler ise halen yol bekliyoruz, adalet bir yerden çıkıp gelecek diye bekliyoruz. Buradan, Kiraz'a, İsmail'ine kavuştun acıların dindi mi diye sormak istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Cumartesi Anneleri adına çalışma yapan ve bu çalışmada Kiraz Şahin'in anılarına da yer veren Toplumsal Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi'nden Mehmet Özer ise, "Kayıpların fotoğraflarını göğsümüze asacağız, annelerin gözyaşı olacağız. Gidip kimsesiz mezarlarda uyuyacağız" dedi. 

'ADALETSİZLİĞE BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Özer'in kısa konuşmasının ardından 667 haftadaki açıklamayı Cumartesi İnsanlarından Aylin Hacaloğlu okudu. Hacaloğlu, “2018’de de herkes için hak, herkes için özgürlük ve herkes için adalet istiyoruz. Bugün yeni yılı Galatasaray’da karşılarken bizi haklarımızdan ve hukukun korumasından mahrum bırakanlara diyoruz ki;  hukuksuzluğunuza, adaletsizliğinize boyun eğmeyeceğiz. İnsanlığa karşı işlenmiş suç olan gözaltında kaybetme fiili karşısındaki, yok sayarak yıldırma politikanıza boyun eğmeyeceğiz, yılmayacağız! Hakikat ve adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.  

İSMAİL ŞAHİN'İN HİKÂYESİ

2018’in ilk haftasında,  2015 yılında aralarından ayrılan mücadele arkadaşları Kiraz Şahin’den kendilerine miras kalan “İsmail Şahin’e ne oldu?” sorusunu Galatasaray’dan bir kez daha yükseltmek için buluştuklarını dile getiren Hacaloğlu, 36 yaşındaki 2 çocuk babası İsmail Şahin’in hikayesini şöyle anlattı: “Beyoğlu Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışıyordu. DİSK Genel İş üyesiydi. 18 Ocak 1996 günü sabah saat 06.00’da Hacıhüsrev’deki evinden işe gitmek üzere ayrıldı. Kendisini yolcu eden eşine akşam yemeği önerisinde bulundu. Saat 06.30’ da iki belediye çalışanı ile birlikte görev yaptığı 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında iş başı yaptı.

Temizliğe İstiklal Caddesi ile başlayan araç on birinci nokta olan Mimar Sinan Üniversitesi’ne geldiğinde iş arkadaşları İsmail Şahin'in elindeki süpürgesi ile birlikte ortadan kaybolduğunu söyledi. Şahin Ailesi sürekli ağlayan bu kişilerin çelişkili bilgiler verdiklerini ve konuşmaktan korktuklarını fark etti. Aynı günlerde İsmail’in dört yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi. 

Aile Beyoğlu Belediyesi'ne başvurdu. İsmail Şahin'in mesai saatleri içerisinde kaybolduğunu ve bundan işveren olarak sorumlu olduklarını söyleyerek olayı araştırmalarını istedi. Ayrıca Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü'ne kayıp başvurusu yaptı ve savcılığa suç duyurusunda bulunarak İsmail Şahin'in akıbetinin soruşturulmasını istedi. Tüm başvurularına rağmen dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşemedi.

Olaydan 15 yıl sonra, 2011’de kayıp aileleri ile görüşen dönemin Başbakan’ı Erdoğan’a Kiraz Şahin ‘Eşim sizin işçinizdi, mesai saatleri içinde kayboldu. İsmail Şahin’in akıbetinin açıklanması sizin de sorumluluğunuzdur’ dedi. Erdoğan yanındakilere notlar aldırdı ama aileye hiçbir geri dönüş olmadı.

Kiraz Şahin Galatasaray’a geldiğinde 21 yaşındaydı. 4 ve 1,5 yaşlarındaki çocuklarını bu meydanda büyüttü. 19 yıl boyunca eşinden bir haber alma umuduyla girişimlerini sürdürdü ama hiç bir bilgiye ulaşamadan ‘Ölürsem benim için kanserden öldü demeyin, adaletsizlikten öldü deyin’ diyerek aramızdan ayrıldı.

İsmail Şahin’in kayboluşunun 22. yılında bir kez daha söylüyoruz: Devlet yalnız gözaltında kaybedilenlerin değil, ortadan kaybolan kişilerin de akıbetini araştırmak ve açığa çıkartmakla sorumludur. Her ailenin kaybolan yakınının akıbetini bilmeye hakkı vardır. Kiraz Şahin’in bıraktığı yerden adalet istiyoruz! ‘İsmail Şahin’e ne oldu?’ sorusunu sormaktan vazgeçmeyeceğiz.”