Bir milyonu aşkın kişi Nesrin Sotudeh’in özgürlüğünü istedi

Dünya genelinde 200’ü aşkın ülkeden bir milyonu aşkın kişi, İranlı avukat Nesrin Sotudeh’in serbest bırakılması için başlatılan kampanyaya katıldı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, bir milyonu aşkın kişi insan hakları savunucusu Nesrin Sotudeh’e verilen hapis cezasına tepki göstermek için birleşti.

Af Örgütü, Sotudeh’in serbest bırakılması için toplanan imzaları farklı ülkelerdeki İran büyükelçiliklerine verdi.

Avukat ve insan hakları savunucusu Sotudeh, 13 Haziran 2018’de evinde gözaltına alınarak tutuklandı. Mart 2019’da insan hakları için yaptığı faaliyetlerinden dolayı 33 yıl, 6 ay hapis ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı.

İran’daki mevcut kanunlara göre, Sotudeh’in 12 yıl hapiste kalması gerekiyor. Sotudeh, Eylül 2016’da da yine insan hakları lehine yaptığı işiyle bağlantılı olarak başka bir davada gıyabında 5 yıl hapse mahkum edilmişti. Bu iki davada toplamda 38 yıl 6 ay hapis cezası almış bulunuyor. Yatacağı süre ise 17 yıl.

Af Örgütü’nün Kuzey Afrika ve Ortadoğu masasında araştırmalar müdürü Philip Luther, Sotudeh’e yönelik “acımasız” mahkumiyetin dünya genelinde “şok dalgası” yarattığını belirtti. Luther, “Onun maruz kaldığı adaletsizlik yüzbinlerce kişinin yüreğine dokundu” diye ekledi.

Sotudeh’in tutuklu kalmasıyla İran’daki baskıların boyutlarını uluslararası arenaya taşındığını ifade eden Luther, “Bugün açık bir mesaj veriyoruz: dünya bizi izliyor ve kampanyamız Nesrin Sotudeh serbest bırakılana kadar sürecek” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, İran’ı insan hakları savunucularına yönelik saldırılara son vermeye çağırdı.