Beş ayda en az 174 kadın erkekler tarafından katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Mayıs ayında en az 37 kadının katledildiğini açıkladı. Yılın başından bu yana erkekler tarafından katledilen kadınların sayısı 174’e çıktı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Kadına Yönelik Şiddet Raporu’nun Mayıs bilançosunu açıkladı. Rapora göre, Mayıs'ta 37 kadın, erkekler tarafından katledildi.

İşlenen kadın cinayetlerinden 5’i “şüpheli ölüm” olarak kayıtlara geçerken, 21 kadının neden öldürüldüğünün tespit edilemediği belirtildi. Raporda, “2’si ekonomik bahaneyle, 8’i kendi hayatına dair karar almak isterken ve 1’i de boşanmak istemesi sonucu öldürüldü. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

YAKINLARI KATLETTİ

Rapora göre, 37 kadından 9’unun kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Kadınlardan 11’i evli oldukları erkek, 5’i birlikte olduğu erkek, 4’ü ayrıldığı erkek, 1’i baba, 1’i kardeş, 4’ü oğul, 2’si ise tanıdık/akrabalar tarafından öldürüldü.

İşlenen bu kadın cinayetlerinin illere göre dağılımı ise şöyle: “İstanbul 4, İzmir 4, Antalya 3, Kocaeli 3, Adana 2, Aydın 2, Amed 2, Kayseri 2, Samsun 2, Afyon 1, Bartın 1, Bingöl 1, Iğdır 1, Kütahya 1, Mersin 1, Niğde 1, Ordu 1, Osmaniye 1, Sakarya 1, Tekirdağ 1, Dersim 1, Uşak 1.”

'KANUN ETKİLİ UYGULANMIYOR'

Raporda, katledilen kadınlardan 14'ünün çocukları olduğuna dikkat çekilirken, “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkin uygulansaydı bu kadınlar yaşıyor, çocukları da annesiz kalmayacaktı” denildi.

ERDOĞAN'A TEPKİ

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) bir kadının "İş bulamıyoruz" sözleri üzerine "Kocan ne iş yapıyor" diye sormasına da değinilen raporda, “Kadınlar ekonomik olarak evli oldukları erkeklere veya babalarına bağlı olmak zorunda değildir. Babası veya evli olduğu erkeğin çalışıyor olması durumunda kadınların işsiz kalmasının normal olduğu söylenemez. Kadınların özgürce çalışabileceği bir düzeni oluşturmak ve kadınların güçlendirmek devletin görevidir” diye kaydedildi.

AYDAN AYA ARTAN CİNAYETLER

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Nisan raporunda 36 kadın, Mart raporunda 27 kadın, Şubat’ta 31 ve Ocak ayında 43 kadının öldürüldüğünü belirtmişti. 2018 yılının tamamında ise en az 440 kadın erkekler tarafından katledilmişti. Bu sayı 2017 yılında 409 olarak belirtilmişti.