Avrupa kentlerinde 8 Mart: Leyla Güven selamlandı

Avrupa'nın pek çok merkezinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere katılan Kürt kadınlar, İmralı tecridini protesto etti, Leyla Güven ve açlık grevcilerini selamladı.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de 8 Mart etkinliği ‘Feminizmi ilerletelim, kapitalizmi ve ataerkilliği ortadan kaldıralım’ şiarıyla düzenlendi. Hannover’in Platz der Weltausstellung Meydanı'nda başlayan yürüyüşe Kürt kadınlarının yanı sıra Türkiye ve Alman kadınları da katıldı. Etkinliği 30’dan fazla feminist kadın kurumu ve Kürdistanlı kadın kurumları organize etti.

Leyla Güven ve yine açlık grevindekilerin afişi de etkinlikte taşındı. Yürüyüşte Kürt Kadın Hareketinin 8 Mart için hazırladığı bildiri okundu ve dağıtıldı.

Kürt kadınları Kürtçe şarkıları söyledi ve halaylar çekti. Yürüyüş Faust Gelände  Meydanı'nda sona erdi.

MUNIH

Almanya'nın Münih kentindeki 8 Mart etkinliğine enternasyonalist kadınlar ile Sara Kadın Komünü ve Türkiyeli kadınlar katıldı. Yürüyüş Münih Belediyesi'nin önünde başladı. SARA-Kadın Komünü adına yapılan konuşmada, Rojava Devrimi ve Leyla Güven'in direnişine dikkat çekildi.

ANVERS

Belçika'nın Anvers kentinde, Şehit  Sılav Kadın Meclisi, feminist kurumlarla 8 Mart'ı kutladı. Etkinlikte şiddete karşı mesajlar verildi. Anvers Kadın Meclisi, Leyla Güven'in öncülüğünde başlatılan açlık grevlerine ve İmralı tecridine dikkat çekti.

İSVEÇ

İsveç'in bir çok yerleşim biriminde düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarında Leyla Güven ve açlık grevcileri selamlandı.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de 8 Mart eylemine Leyla Güven ve açlık grevcileri damgasını vurdu.

Eylemde Sara Kadın Birliği ve Amara Kürt Kadın Meclisi adına yapılan konuşmalarda Leyla Güven, tutsaklar ve dünyanın değişik ülkelerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan açlık grevlerine dikkat çekildi. 

Aralarında Sol Parti, Adalet Partisi Sosyalistler, Sara Kadın Birliği, Devrimci Komünist Gençlik, Komünist Parti, Sosyalist Feministler ve Amara Kürt Kadın Meclisi’nin de yer aldığı 11 dernek ve parti tarafından düzenlenen gösteri Humlegorden Parkı’nda başladı.

Eylemin ilk konuşmasını Devrim adlı gruptan Vilma Ericsson yaptı. Ericsson, Polonya ve İrlanda'da Kürtaj yasalarına karşı mücadele ettiklerini ve Türkiye'de çocuk evliliklerini yasallaştırılmasını durdurduklarını söyledi.

Kadınların geleceğinin sosyalist devrimden geçtiğine vurgu yaptıktan sonra tüm kadınlara işçi sınıfıyla hareketiyle birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

Ne Fahişe Ne Boyun Eğen adlı feminist örgütün Başkanı Amineh Kakabaveh, konuşmasına İran rejiminin ağır baskısı altındaki kadınların sorunlarını gündeme getirdikten sonra konuşmasını İsveç tekellerinin Asya ve Afrika ülkelerindeki kadın emeği sömürüsü üzerinde yoğunlaştırdı.

Sara Kadın Birliği adına konuşan Ayşe Göktepe, Rojava'da kadınların verdikleri mücadeleyi ve Leyla Güven ve cezaevlerinde süren açlık grevlerini gündeme getirdi.  

Leyla Güven'in açlık grevini kararlılıkla sürdürdüğünü hatırlatan Göktepe, “Güven yaşamını özgürlük için riske atıyor. Leyla mücadelenin ve kadınların direnişinin sembolüdür. Onun sürdürdüğü açlık grevi barış ve demokrasinin gerçekleşmesi ve insan haklarına saygı gösterilmesi içindir” dedi.

Güven'in mücadeleci kadınların sembolü olduğunu söyleyen Göktepe, açlık grevcilerinin taleplerinin  yerine getirilmesini ve Öcalan'a uygulanan tecridin derhal  kaldırılmasını istedi.

Konuşmaların ardından kadınlar, il merkezindeki Sergels Torg Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. 

GOTEBORG

Göteborg'da 8 Mart Komitesi,  Gustaf Adolfs Meydanı’nda bir miting gerçekleştirdi. Kadınlar, Göteplatsen Meydanı’na yürüdü.

Kürdistanlı kadınlar, yürüyüşe PKK, TJK-E, YPG/YPJ bayrakları, Öcalan'ın ve Leyla Güven'in posterleriyle katıldı.

Eylemde Türkiye'de gerçekleşen insan hakları ihlallerini ve açlık grevlerini anlatan bildiriler dağıtıldı.

FALUN

Falun'da aralarında Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti, Çevre Partisi Yeşiller, Metall İşçileri Sendikası ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin de bulunduğu 22  parti, sendika ve dernek tarafından bir gösteri düzenlendi.

Kürdistanlı kadınlar, eylemde Leyla Güven ve  diğer açlık grevcilerinin fotoğraflarını taşıdı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin sağlıklarının kritik bir safhada olduğuna dikkat çekildi.

Siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kamuoyuna tecridin kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.

MALMÖ

Malmö ilinde Sol Parti, Feminist İnisiyatif, Genç Sol, Victor Jara Derneği, Irak Kültür Derneği, Sosyalist Sağlık Personeli ve Kvernby Halk Yüksek Okuluadlı örgütlenmeler, Gustaf Adolfs Meydanı’ndan Möllenvogstorget’e yürüdü.

Kürdistanlılar, eyleme  YPG/YPJ bayrakları,  Öcalan ve Leyla Güven'in posterleri ile açlık grevcilerinin eylemlerine destek veren pankartlar taşıyarak katıldı. Etkinlikte Türk devletini ve  Öcalan'a uygulanan tecridi teşhir eden bildiriler dağıtıldı.

CREIL

Fransa'nın Creil kentinde Demokratik Toplum Merkezi tarafından Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit protesto edildi.

Saat 18:30de kitlenin Creil belediyesi önünde bir araya gelen kitle Öcalan ve Leyla Güven’in posterlerini açarak yürüyüşe geçti.

“Biji Serok Apo”, “Liberte pour Öcalan”, “Terörist Erdoğan”, “Faşist Erdoğan” sloganları ile devam eden eylemde Öcalan’a uygulanan tecrit kınanırken, AKP/MHP faşist iktidarının Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için Güven’in, zindanlardaki PKK ve PAJK’lı tutsaklar ile Strasbourg’daki açlık grevi eylemcilerini selamladı.