Avrupa’da Kürt kadınları 25 Kasım’da sokaklardaydı

Avrupa’nın birçok merkezinde Kürt kadınları 25 Kasım Kasına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü vesilesiyle sokaklardaydı.

MÜNİH

Almanya’nın Münih kentinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında kitlesel bir kadın yürüyüşü düzenlendi.

SARA-Kadın Meclisi, IFFF, Feministische Partei – die Frauen, Courage, Aktionsgruppe Indianerinnen,LISA + LINKE,OBR-Initiative’dan oluşan platform tarafından gerçekleştirilen eylemde CENI’nin bildirisi okundu. Eylemde yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin süreceği kaydedildi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana'da kadın örgütleri tarafından şehrin çeşitli merkezlerinde eşzamanlı sivil itaatsizlik eylemleri yapıldı. Öğlen 12.00 sularında yapılan eylemler kapsamında Kürt kadınları da Merkezi Tren istasyonlarından biri olan Westbahnhof meydanında bir eylem gerçekleştirdi. Burada yapılan basın açıklamasında erkekçi zihniyet, erkek devlet ve hegomonyacıların kadın mücadelesine asla geri adım attıramayacağı belirtildi. Basın açıklamasından sonra eylem “Jin jiyan Azadi” sloganlarıyla sona erdi.

Öte yanda akşam saatlerinde Viyana’da faaliyet gösteren toplam 15 kadın örgütünün katılımıyla Stephanplatz'ta bir miting gerçekleştirildi. Avusturya Kürt kadın hareketi Avesta'nın da katıldığı mitingde yapılan konuşmalarda kadınların ortak mücadelesinin önemine vurgu yapıldı. Etkinlik çekilen halay ve dans gösterisiyle devam etti.

Mitingin yapılacağı alana giderken bir grup Türk faşisti tarafından takip edilen kadınlar bu faşist grubun küfür ve hakaretlerine maruz kaldı. Mitinge katılmak isteyen kadınları tehdit eden çeteci güruh kadınlara saldırı girişiminde bulunda. Diğer eylemci kadınların olayı haber alması üzerine faşist güruh alandan uzaklaştırıldı.

LİNZ

Linz’de de Demokratik Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde bir miting gerçekleştirildi. Martin Luther Platz'ta toplanan kadınlar erkek şiddetini protesto eden pankartların yanı sıra Türk MİT’inin Paris’te katlettiği üç Kürt kadın Devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in posterleini taşıdı. Kadın mücadelesini anlatan broşürlerin dağıtıldığı eylem yapılan basın açıklaması sonrası sona erdi.

ST. PÖLTEN

St Pölten’de de 25 kasım eylemleri kapsamında bir enformasyon standı açıldı. Stand eylemi süresince kadın mücadelesini konu alan bildiriler dağıtıldı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de 25 Kasım nedeniyle düzenlenen eyleme çok sayıda kişi katıldı. Delal Amed ve Aze Malazgirt’in posterlerini taşıyan eylemciler sık sık “Jin Jiyan Azadi” sloganları attı. Eylemciler şiddete karşı mücadelelerinin süreceğini belirtti.

ZÜRİH

Zürih’te de 25 Kasım nedeniyle şehir merkezinde bir etkinlik gerçekleştirildi. İsviçre Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme çok sayıda kadın katıldı. Eyleme Kaseme, Sosyalist Kadınlar Birliği, Yeni Kadın, ADKH ve Emekçi Kadınlar Birliği de destek verdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de 25 Kasım Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Gününde 17 farklı kadın örgütü tarafından bir miting ve yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Berlin’de yaşayan halklardan yüzlerce kadın katıldı. Eylemde Kürt kadınlarını da DEST DAN Kadın Meclisi, Ezidi Kadın Meclisi EDESA, Rojhelatlı Kürt Kadınları, Rojava Kadın Meclisi, Jınen Cıwanen Azad ve HDK Berlin üyesi kadınlar temsil etti.

Miting ve yürüyüşte ‘Bütün dünyada Kadın Kırımına Son’ yazılı ana pankartın yanı sıra: Paris te 9 Ocak 2013 te katledilen Kürt kadın devrimciler Sara, Rojbin ve Ronahi nin resimleri, Kürt Kadın Hareketi TJK E bayrakları ve geçen yıl Berlin’de eşi tarafından katledilen Yeter Polat’ın resimleri de taşındı.

YPJ bayraklarının da taşındığı eylemde Berlin polisi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterine karşı her zamanki tavrını göstererek posteri kadınların elinden alarak, el koydu.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde Arin Mirkan Kadın Meclisi, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenledi.

Saat 15'te başlayan yürüyüşte "Kadın katliamlarını durdurun”, “yaşasın kadınların örgütlü mücadelesi” “Öcalan'a özgürlük" gibi birçok pankart ve dövizler taşınarak bildiriler dağıtıldı.

GIESSEN

Almanya’nın Giessen şehrinde de 25 Kasım için düzenlenen eyleme çok sayıda Kürt kadını katıldı. Eyleme FEDA, Bethnarin Frauenunion Giessen, Antifaschistische Revolutionäre Aktion Giessen (ARAG), Giessen Bölgesindan kadin komünleri ve Bercem Kadın Meclisi destek verdi.

STOCKHOLM

İsveç Kadın Lobisi, Sara Kadın Birliği, Amara Kürt Kadın Meclisi, Barış için Kadınlar, Adalet Partisi Sosyalistler, Barış için Artistler, RONAK (Rojhelatlı Kadınlar Birliği), Stockholm Kürt Demokratik Merkezi, Rojava Komiteleri, Sosyal Demokrat Gençlik, Sendikalistler, Genç Sol, Devrimci Komünist Gençlik, Kadın Barış İnisiyatifi, Kürt Anneleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla  İsveç'in başkenti Stockholm'de bir gösteri düzenledi.

Medborgarplatsen Meydanı'nda düzenlenen eylemde, Genç Sol'dan Vilja Schröder Slagbrand, ABD’de başlayan ve dünyanın pek çok ülkesinde yaygınlaşan  #Metoo kampanyasının kadına yönelilk şiddet ve cinsel tacizlere karşı verilen mücadelenin bir parçası olduğuna söyledi.  Kadınlara yönelik baskı ve şiddetin global bir sorun olduğunu belirterek uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Sara Kadın Birliği'nden Ferah Bozcalı, kadınlar için şiddete karşı mücadelenin 25 Kasım’la sınırlanmaması ve her gün sürdürülmesi  gerektiğini belirttikten sonra kadınların taleplerini şu cümlelerle dile getirdi: “Kadın-erkek ücretlerinde eşitlik istiyoruz. Çalışma saatleri düşürülmeli. Kadına yönelik cinsel taciz ve saldırı toplumun her kesiminde yaygın. Hükümetin 2013 yılında aldığı önlemler yetersiz, yeni önlemlerin alınması gerekiyor. Toplumun ataerkil değer yargılarına karşı tutum alması gerekir. Bunun sağlanması içinde kamuoyu oluşturma çalışmalarını yoğunlaştıracağız.”

Son yıllarda faşizm ve ırkçılığın yaygınlaştığını gözlemlediklerini, bunun temelinde patriarkalizmin olduğunu söyleyen Bozcalı,  Kadınların özgürleşmesi mücadelesinde Rojava Devrimi’nin örnek alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Eylemde, Paris'te Türk devleti tarafından katledilen 3 kadın devrimcinin resimlerinin önünde mumlar yakıldı.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim şehrinde de Ronahi-Berivan Kadın Meclisi ve kadın hareketleri 25 Kasım nedeniyle bir eylem gerçekleştirdi.

Eylemde kadınlar sık sık “Jin Jiyan Azadi”, “Çizgimiz Beritan – Önderimiz Öcalan” sloganları attı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart şehrinde Alman ve göçmen uyruklu, 12 örgüte mensup kadın kuruluşları ‘’Stuttgart kadın birliği’’ adı altında birlik oluşturarak, ortak eylemde sokağa çıktı

Eylemde, Jin Jiyan Azadi!, Her türlü Seksisme karşı hayır!, Güçlü kadınlara şimdi ve burda ihtiyacımız var! İnadına isyan!, İnadına Özgürlük! sloganları atıldı.