ATHENA40’ın adaylarından biri Güneyli Susan Mohammed

İki yılda bir küresel çapta en yenileyici ve etkili 40 kadını seçen ATHENA40 oluşumunun bu yılki 40 adayı arasında Güney Kürdistanlı Susan Mohammed Aref de var.

Yaşadıkları toplumda olumlu değişim yaratan ve aynı zamanda gelişmek için diğer kadın ve kız çocuklarını destekleyen en ileri görüşlü 40 kadını iki yılda bir küresel çaptan seçen ATHENA40, bu yılın 40 başarılı kadınını Nisan ayında açıklayacak.

Dünyanın dört bir yanından en iyi düşünen 40 kadın arasında Güney Kürdistanlı Kadın Güçlendirme Örgütü’nün (WEO) Direktörü ve Kurucusu olan Susan Mohammed Aref de bulunuyor.

Kadınlar arasında girişimci bir yaklaşımı geliştirmek, kadınlar tarafından başlatılan veya kadınlara odaklanan fikir ve projeleri güçlendiren ATHENA40, mesleki alanı, uzmanlığı veya özlemleri ne olursa olsun, girişimci düşünceyi kucaklayan kadınları ölçüt alıyor.

ATHENA40, girişimci düşüncenin değerini, kadınları geliştirmek için proaktif olarak desteklemenin gerekliliğini ve önemini anlayan herkesi bu projeye davet ediyor.

KADINLARI GÜÇLENDİRME ÖRGÜTÜ (WEO)

Susan Mohammed Aref’in başkanı olduğu Kadınları Güçlendirme Örgütü (WEO) 2004 yılında Güney Kürdistan’ın Hewlêr kentinde kuruldu. Kurulduğundan beri WEO, Irak ve Güney Kürdistan’da sosyal, politik, ekonomik ve kültürel katılım özelliklerini artırarak aktif bir rol üstlenmelerini sağlamak için kadınlara eşit haklar tanıtan programlar ve faaliyetler uygulamak için BM ajansları ve AB hibeleri içeren bir dizi ortak ve bağışçı ile çalıştı.

WEO, cinsiyete dayalı şiddeti önlemek ve cevap olmak için faaliyet yürütüyor. Cinsiyete dayalı şiddetten kurtulanlara sosyal ve psikolojik danışmanlık, yasal yardım, dava yönetimi ve kadınların yasal korumasını artırmak için savunucular sağlıyor. WEO, bilgi sağlamak, topluluk üyelerinin kadın haklarını ve korunmasını geliştirmek için destek amacıyla Kürdistan Bölgesel Yönetimi bakanlıkları, dini liderleri, hakimleri ve polisleri ile çeşitli eğitim ve çalıştaylar düzenledi.

SUSAN MOHAMMED ARİF KİMDİR?

2004 yılında Federal Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’de bulunan Kadın Güçlendirme Örgütü’nün (WEO) kurucusu ve direktörüdür. WPS gündemi ve UNSCR 1325 ile olan katılımı, Irak NAP 1325'in Girişimi olarak geliştirilmesi için kadın STK'lerinin bir ağını yönettiği 2012 yılına dayanıyor. Bu savunuculuk çalışması, INAP 1325'in 2014 yılında hem Bağdat hem de Hewlêr hükümetleri tarafından tamamen geliştirilip onaylanmasına kadar 2 yıl devam etti. Daha sonra, 1325 için Irak İttifakı adlı daha geniş bir ağda 2016 için INAP Acil Durum planı ve INAP önceliklerinin geliştirilmesine katkıda bulundu.

İttifak üyeleriyle birlikte, hem federal hem de bölgesel hükümet bakanlıklarıyla doğrudan çalışarak, Irak genelinde INAP 1325'in hayata geçirilmesi için baskı yapıyor.

ATHENA40’ın 2020 Genç Kızları Güçlendirme, Barış Gücü Olarak Kadınlar, Olumlu Etki, Cinsiyet Çeşitliliği ve Eşitliği kategorilerinde Susan Mohammed Aref ile birlikte listeye aldığı diğer isimlerden bazıları ise şöyle: Libya İnsan Hakları aktivisti Zahra Langhi, Amerika Birleşik Devletleri eski First Ladysi Michelle Obama, eski Alman futbolcu Roceky Hehakaija.