Arap ve Kürt kadınlar: Bize bu fırsatı Öcalan verdi

'Cizre Fırtınası'nda yer alan Arap ve Kürt YPJ savaşçıları, Öcalan’ın kadına yaklaşımı sayesinde bu düzeye geldiklerini söyledi.

YPJ’nin kuruluşundan bu yana kadın savaşçılar da, var olan ağır silahlar konusunda eğitiliyor ve ağır silahları kullanıyorlar. Yine ilk zırhlı araçların kullanılmaya başlandığı 2014 yılından bu yana YPJ savaşçıları da, bu araçları kullanıyor. YPJ savaşçıları zırhlı aracın şoförü, doçkacı ve yardımcısı olmak üzere 3’er kişilik timler halinde hareket ediyor. Bu noktada YPJ’nin özel akademileri de var. 2016-2017 yılından itibaren zırhlı araçları ve ağır silahları kullanan bu YPJ timlerinin sayısı geçmişe oranla çok daha fazla.

Dêrazor’un hemen her cephesinde zırhlı araçları ve ağır silahları kullanan kadın savaşçıları görmek mümkün. Araçlarının üzerindeki güçlü ve asil duruşlarından ve güler yüzlerinden etkilenmemek mümkün değil. Dünyanın en çirkin adamları olan DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan YPJ savaşçıları, ağır silahları ve zırhlı araçları üzerinde daha bir güzel ve görkemli.

Bu timlerden biriyle, Cizre Fırtınası Hamlesi Sözcüsü Lilva Abdullah’a eşlik ederken tanışıyoruz. Doçka yardımcısı olan savaşçı, ısrarımıza rağmen ekrana çıkmak istemiyor. Zırhlı araç Hummer’ı kullanan Arap kadın savaşçı ve doçkasının başındaki Kürt kadın savaşçıyla konuşuyoruz.

‘ÖNDERLİĞİN KADINA VERDİĞİ DEĞERDEN DOLAYI YPJ’YE KATILDIM’

Her ikisi de bugün kadınlar olarak geldikleri düzeyin, halkların Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın yaklaşımı ve YPJ’ye katılmaları sayesinde olduğunu vurguluyorlar.

Avaşin Serhat Serêkaniyeli. Arap kadın savaşçı zırhlı aracı kullanıyor ve kendisi de ağır silahı kullanma noktasında da eğitim görmüş. 2016 yılında YPJ’ye katılım sağlamış ve 1 yıla yakın süredir kullandığı Hummer’da bütünleştiğini dile getiriyor. Reqa Hamlesi’ne katılmış olan ve bugün Cizre Fırtınası Hamlesi’nde yer alan Serhat, şunları söyledi:

“YPJ Reqa ve Dêrazor hamlelerinde çok başarılıydı. YPJ’nin bir kadın askeri gücü olarak kurulmuş olması çok önemli bir şey. Bizlere çok şey kattı. Özellikle de Arap kadınları YPJ’ye katılınca çok önemli bir gelişim sağlıyorlar.

Arap kadınları olarak çok zulüm ve işkence yaşadık. Daha önce özgürlüğü tanımıyorduk. Aşiretçi düşünce ve yaşam sistemi içindeydik. Ama bugün Önderliğin fikirleri ve YPJ sayesinde gün gün kendimizi tanıyor ve özgürleşiyoruz.

‘YPJ ARAP KADINLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ’

Arap kadınlar olarak askeri çalışmalar bizim için yenidir. O nedenle sayımız henüz yeterli değil. Fakat YPJ’nin kadınların özgürlüğü için mücadele ettiğini ve savaştığını öğrenmem, bir de Önderliğin kadına doğru yaklaşması ve değer vermesi nedeniyle YPJ’ye katıldım.

Şimdi YPJ olarak Dêrazor’da DAİŞ’e karşı mücadele ediyorum. DAİŞ'in sonuna az kaldı. Biz kadınlar için bu hamleye katılmak ve DAİŞ’in sonunu getirmek büyük bir başarıdır. Bence bütün Arap kadınları YPJ’ye katılsın ve böyle bir özgürleşme şansını kaçırmasın."

‘ÖNDER APO YOLUMUZU AÇTI; ONU ÖZGÜRLEŞTİRELİM'

YPJ’ye 2015 yılında katılmış olan Silva Kobanê de timin esas doçkacısı. 1 yıldır bu silahı kullanıyor. Silva Kobanê şunları söyledi:

"Eskiden bizim için ağır silah kullanmak çok büyük bir şeydi ama şimdi bizim bir parçamız gibi doğal. Ama toplum içindeyken böyle teknik kullanma imkanımız yoktu. Şimdi bu ağır silahları kullanmamız Önder Apo sayesindedir. Çünkü o fikirleriyle bizim yolumuzu açtı. Şu anda ağır silahları kullanabiliyor olmak güzel.

Ama biz de tüm kadınları özgürleştirmek, bize verilen bu imkânı onlara da sunmak istiyoruz ki onlar da kendi şehirlerini düşmandan özgürleştirsinler. Önder Apo’nun bize verdiği bu emeğe sahip çıkmak istiyoruz. Bu nedenle hem kendimizi hem de halkımızı özgürleştirmek istiyoruz. En büyük arzumuz; Önder Apo’nun özgürlüğü ve buna göre yaklaşıyoruz. Önderlik üzerindeki tecridin kalkmasını istiyoruz."