Amed: Leyla Güven’in direnişiyle alanlara inelim

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin konuşan KJK Yönetim Üyesi Ayten Amed, kadınların Leyla Güven'in direnişi ve Şêladîzê ruhu ile alanlara akması gerektiğini belirtti.

KJK Yönetim Üyesi Ayten Amed, yaklaşan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin ANF'ye konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin son bulması için açlık grevinde olan direnişçileri selamlayan Amed, "8 Mart’ı özgür yaşamın yaratıcıları, direnen kadınlar ve insanlığın Önderine kutluyorum. 8 Mart Clara Zetkin'in öncülüğünü yaptığı direnişle ortaya çıktı. O günden bu yana 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmakta.

Ağır bedeller verilerek, bu gün oluştu. 129 işçi, emekçi kadın eşitlik ve özgürlük için, eylem başlatmışlardı. Erkek egemen zihniyeti kadınlara bu hakkı vermemek için, atölyelerde bulunan 129 işçi, emekçi kadını yaktı. O kadınları yakan zihniyet bugün de kadınlara saldırmakta. Katletme, taciz, tecavüz ve hak ihlali olarak bu saldırılar günümüzde de devam etmekte. Üstüne üstlük Süleyman Soylu adlı biri kalkıp kadınlarla dalga geçmekte. Bunlar aynı zihniyetin ürünü. Adı değişmiş olsa da, zihniyet aynıdır" diye konuştu.

KADIN DİRENİŞİ İKTİDARI YIKMAKTA

Son günlerde, Türkiye basınında kadınlara yönelik sert sözlerin yer aldığına dikkat çeken Amed devamla şunları belirtti: "Bu zihniyetin 150 yıl önce kadınları yakan zihniyete benzediğini söyleyebiliriz. Türk devleti, DAİŞ ve ulus-devletler tarafından aynı zihniyetin devam ediyor. Kadına yönelik saldırılar erkek egemenli zihniyet ideolojisinde kendine yer bulmuş bulunmakta. Biz kadınlar hangi ulus, sınır, toprak ve inanca ait olsak bile, kadınların özgürlük ve eşitlik hakkına sahip çıkmalıyız.

Zîlan ve Sema erkek egemenlik sisteme karşı baş kaldırdılar ve eylemleriyle işgalci ve faşist güçlere büyük bir cevap verdiler. Biz kadınlar da omuz omuza vererek işgalci ve sömürgeci güçlere karşı mücadelemizi büyüterek, 8 Mart'ta mücadeleyi gerçek anlamına taşımalıyız. Dünyadaki bütün kadınlara ve özellikle de Kürt kadınlarına şu çağrıda bulunuyorum, bugünleri direniş günleri yaparak, Leyla Güven’in direnişi ve Şêladizê’nin ruhuyla 8 Mart’ta sömürgecilere karşı alanlara akmalıyız."