Almanya ve İsveç'te '25 Kasım' etkinlikleri

Almanya ve İsveç'te Kürdistanlı kadınların öncülüğünde 25 Kasım etkinlikleri düzenlendi.

Kadınların, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü vesilesiyle Avrupa kentlerindeki etkinlikleri sürüyor.

BERLİN

Almanya'nın başkenti Berlin'de 25 Kasım etkinlikleri devam ediyor.

DEST-DAN Kadın Meclisi, NAV-DEM lokalinde "Kadın, şiddet ve çözüm" konulu bir panel düzenledi.

Panelde konuşan KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç, şunları söyledi:

"Kadın ve şiddet konusunda konuştuğumuzda eğer buna karşı verilen direnişten de söz etmezsek, bu, sorunun çözümü için verilen bunca emeğin inkârı anlamına gelir. Bu nedenle biz Kürt kadınını erkek ve devlet şiddetinin kurbanları olarak ele almıyoruz. Buna karşı verilen görkemli mücadele ve direnişi de görmek ve anlatmak durumundayız. Öyle bir direniş ki, dünyanın gündemine oturmuştur. Belki DAİŞ'e karşı verilen direniş ile zirveye ulaşmış bir kadın yükselişi var ama bu kırk yıllık bir mücadele tarihine sahiptir.

Avrupa dahil genel olarak dünyada kadın ve genel olarak toplum şiddetle karşı karşıyadır."

Şiddeti 'yapısal şiddet' ve 'kaba şiddet' olarak ele alan Koç, kazanımlara da değinerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Şiddet ve iktidar birbirine bağlıdır. Doğrudan şiddetin yanında kadının iradesini kırma yoluyla da şiddet uygulanmaktadır. Devlet bize neden şiddet uyguluyor? Çünkü onun istediği gibi olmamızı istiyor. Erkek de kendisi gibi olmasını kadından istiyor. Bu nedenle de toplumun kutsal görülen tüm değerleri kullanılıyor. Panzehiri de demokratik kültürdür.

Kadın evleri, kadın meclisleri, komünler, kadın köyleri, kadın partileri, ordular mücadelemizde ulaşılan hedefler olarak önemlidir. Kadın artık kaderciliği aşmıştır.

Önder Apo 1992'de 'Güney'de olacak bir devrim kadın öncülüklü bir devrim olacaktır' demişti. Gelişmeler adım adım ona doğru gidiyor.’’

Koç, bütün kadınların 'melek' olarak algılanmasının doğru olmadığını belirterek, erkeği taklit eden ve egemen olmak isteyen kadınların da olduğunu vurgulayarak, Merkel örneğini gösterdi.

Panel katılımcıların soruları ve cevap bölümüyle son buldu.

WUPPERTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde 25 Kasım vesilesiyle seminer ve bilgilendirme eylemi düzenlendi. Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde Kürt Kültür Merkezinde gerçekleştirilen seminer, Zeynep Güner‘in sunumuyla başladı. Güner, kadına yönelik şiddetin türleri, sebepleri, sonuçları; önlenmesiyle ilgili neler yapılması gerektiği, devletin ve toplumun sorumlulukları gibi bilgileri aktardı.

Katılımcılardan oluşturulan 3 ayrı grupla fikir ve öneriler alındı. Daha sonra karşılıklı soru ve tartışmalarla seminer sonlandı.

Yine Viyan Kadın Meclisi ve Courage (Kadın Örgütü) öncülüğünde C&A önünde ortak bir eylem gerçekleştirildi.

Eyleme Kürt kadınlarının yanı sıra Alman ve Türkiyeli kadınlar da katıldı.

İSVEÇ'TE 'ÖZGÜR EŞ YAŞAM' SEMİNERLERİ

İsveç’in 4 kentinde ‘Özgür eş yaşam’ seminerleri gerçekleştirildi.

İsveç Sara Kadın Birliği geçen hafta sonu 2 günlük toplumsal cinsiyetçilik ve jineoloji konulu eğitim kampının ardından, Soderhamn, Gavle, Örebro ve Stockholm kentlerinde bir dizi ‘özgür eş yaşam’ konulu seminer düzenledi.

Seminerlerde Gazeteci Fidan Yıldırım sunum yaparak, Mirabel kardeşlerin yürüttüğü mücadeleye değindi ve bugünün evrensel boyutlarını aktardı. Kürt kadınlarının günümüzde 25 Kasım’ı erkek egemen zihniyete karşı mücadele gününe dönüştürdüğü vurgusunu yaptı.

Seminerlerde katılımcılar tarafından yapılan tartışmalarda, Avrupa’da yaşayan Kürtlerin kapitalist modernitenin sunduğu yaşamın ne kadar etkisinde oldukları tartışıldı ve sahte özgürlük anlayışı eleştirildi.

"Ruhta ve düşüncede özgür olmayan fakat ekonomik imkanlar elde etmeyle kendisini özgür gören anlayış eleştirilmeli" vurgusunun yapıldığı seminerlerde, Avrupa’da yetişen Kürt çocuklarının ahlaki ve politik toplum gerçeğiyle, öz kimlikleri temelinde yetiştirilmesini gerektiğine dikkat çekildi.