Gazeteci Najiba Ayubi'ye Basın Özgürlüğü Ödülü

Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç temsilciliği, 2017 yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’nü kadın hakları, siyasi hak ve özgürlükleri savunan Afganistanlı kadın gazeteci Najiba Ayubi’ye verdi.

25 yıldan beri gazetecilik yapan Ayubi, ülkenin iki büyük gazetesini çıkaran ve Afganistan’ın 34 eyaletinde örgütü bulunan Killid Group adlı kuruluşun şefliği görevini yürütüyor.

Ayubi’ye ödülün verilmesinin gerekçesinde “Gazetecilik yapmanın neredeyse imkansız olduğu bir ülkede gazetecilik yapıyor. Mücadelesi dünyanın dört bir yanına ilham verdi ve kendisi gazetecilerin farklılık yapabileceğinin kanıtı” denildi.

Stockholm’de Dans Müzesi’nde düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı Jonathan Lundqvist, örgütlerinin Najiba Ayubi’ye ödül vermesinden onur duyduğunu belirtti.

MÜCADELESİYLE ÖRNEK OLDU

Talibanlar ve geleneksel yapılara karşı on yıllar boyunca mücadele eden Ayubi’nin gazeteciler için yaşam tehlikesi bulunan Afganistan'daki mücadelesiyle hem ülkesinde hem de dünyanın diğer ülkelerindeki gazetecilere örnek olduğunu söyledi.

Ödül törenine katılamayan ancak gönderdiği film katılımcılara izletilen Ayubi, Afganistan'da ciddi ifade özgürlüğü ihlallerinin yaşandığını ve özellikle de kadın gazetecilerinin iki kat daha baskı altında tutulduklarını söyledi.

Son 15 yıl içinde 50 civarında gazetecinin katledilmesine rağmen tek bir kişinin bile cezalandırmadığını söyleyen Ayubi, uluslararası kamuoyu, İsveç ve Avrupa ülkelerinden Afganistan'daki ihlallere karşı çıkmaları, kadın ve özgür medya kuruluşlarıyla dayanışmaları çağrısı yaptı.

KADIN GAZETECİLER İÇİN MERKEZ AÇILDI

Sınır Tanımayan Gazeteciler, bu yılın 8 Mart’ında da Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Afganistan’ın başkenti Kabil’de kadın gazeteciler için bir merkez açmıştı. Afganistan’ın kadın gazeteciler için açılan ilk merkezi olma özelliği taşıyan “Center for the Protection of Afghan Women Journalists”in kadın gazetecileri tüm baskı ve tehditlere karşı koruma altına almayı amaçlıyor.

Merkez, kadın gazetecilerin fiziki ve dijital saldırılardan korunmalarına ve çalışma koşullarının iyileşmesine yardımcı olabilmek için Afganistanlı kurumlara danışmanlık da yapıyor.

Kadın gazeteciler rejim ve Talibanların da ağır baskısı altında. yanı sıra ataerkil değer yargılarının 2002 yılından bu yana en az 4 kadın gazeteci sırf gazetecilik yapmaları uygun görülmediği için yakınları tarafından öldürüldü.

KADIN GAZETECİLER ÇİFTE BASKI ALTINDA

Lundqvist, Afganistan’da kadın gazetecilerin hem Talibanların hem de toplumun baskısı altında bulunduklarını, onlarca kadın gazetecinin tehdit ve fiziki saldırılara uğradığını ve bazılarının ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Sınır Tanımayan Gazeteciler'in kadın gazetecilerle birlikte açtıkları merkez sayesinde Afganistan’da basın ve ifade özgürlüğünü savunduklarını vurguladı.

AFGANİSTAN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDEKSİNDE 120. SIRADA

Afganistan Sınır Tanımayan Gazeteciler'in 2016 yılı basın özgürlüğü endeksinde 120. sırada bulunuyor. Ciddi basın özgürlüğü ihlallerinin sürdüğü Afganistan'da gazeteci örgütlerinin çabaları sayesinde ifade özgürlüğü alanında belirli bir ilerleme yaşandığı görülüyor.

2009 yılında basın ve ifade özgürlüğünü savunmak ve gazetecileri korumak amacıyla kurulan Afganistan Gazetecileri Koruma Komitesi, gazetecilere yönelik baskı, şiddet ve tehdide karşı verdiği mücadelesinden dolayı geçtiğimiz ayın sonlarında IPI (Uluslararası Basın Enstitüsü tarafından Özgür Medya Öncüsü Ödülü'ne layık görülmüştü.