Şili’de direnen kadınlar hedefte

Geçtiğimiz yıl sağ iktidara karşı büyük bir isyanın yaşandığı Şili’de polisin aktivist kadınlara yönelik baskıları artıyor.

Şili’de sağcı Sebastian Pinera yönetiminin kötü yönetimine karşı düzenlenen gösterilerde öne çıkan öncü gruplara yönelik sindirme operasyonları sürüyor.

Mayıs 2019’da erkek şiddeti ve tecavüzlere karşı eylemleriyle öne çıkan ‘Las Tesis’ adlı feminist kolektifi de saldırıların hedefinde. Polis, tecavüzlere ve polis şiddetine karşı geçtiğimiz ay hazırladıkları bir video nedeniyle Las Tesis üyelerine yönelik dava açtı.

Polislerin başvurusunda, Las Tesis üyelerinin o dönemdeki katliamları nedeniyle hedef aldığı ‘polise karşı şiddete çağrı’ yaptıkları iddiasına yer veriliyor. La Tercera gazetesinde yayınlanan dava dilekçesinde, ‘polise ateş açın’ dendiği savunuluyor.

SALDIRI İŞKENCE VE TECAVÜZLERİ DUYURDUKLARI İÇİN

Ancak Las Tesis üyelerinin yayınladıkları videoda daha ziyade polisin geçtiğimiz yıl düzenlenen gösterilerde yaşanan katliamlar ile kadınlara yönelik taciz ve tecavüzlere karşı direnişe çağrı yapılıyor.

Kadın aktivistlerin paylaştığı videoda polislere yönelik, “Bizleri takip ediyor, evlerimizin girişini bloke ediyor ve göstericilerin arasına karışarak her şeyi yakıyorlar. Gaz atıyor, dövüyor, işkence ediyor, tecavüz ediyor, yıkıyor, bizleri kör ediyorlar” deniyor.

Las Tesis üyelerinin videosunda aynı zamanda hükümetin Covid-19 salgınına karşı politikaları sert bir dille eleştirilirken, karantinada olan kişilere ve sağlık çalışanlarına destek veriliyor.

GERÇEKLERİ DUYURAN SANATÇIYA DA DAVA AÇILMIŞTI

Şili’de yapılan gösterilerde polisin bizzat eylemciler arasına karışarak yakıp-yıkma eylemleri düzenlendiği sıkça dile getiriliyordu. Aralık ayında Mon Laferte adlı pop müzik sanatçısı ise, polisin başkent Santiago’daki metro istasyonlarını ateşe verdiğini söylediği için polis tarafından dava edilmişti.

Ancak Laferte’nin hedef alınmasının gerçek nedeni bu yönlü sözleri değil. Sanatçı, 2019 Latin Grammy Awards adlı ödül töreninde bedeninde ‘Şili’de işkence yapılıyor, tecavüz ediliyor, öldürülüyor’ yazısıyla görülmüş ve bu tüm dünyada ciddi yankı uyandırmıştı.