İzmir’den ‘Tecavüz insanlık suçudur aklanamaz’ mesajı

Şırnak, Batman ve Ağrı’da çocuklara yönelik cinsel saldırı ve tecavüz İzmir’de düzenlenen eylemle protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Kadın Meclisi öncülüğünde, Şırnak ve Batman’da uzman çavuşların çocuklara yönelik tecavüz ve cinsel saldırısına ilişkin basın açıklaması yaptı. İl binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. “Çocuk istismarına hayır, istismarın affı olmaz” yazılı pankartın açıldığı açıklamayı, İl Kadın Meclisi sözcüsü Didar Gül yaptı.

Gül, Şırnak 1. Jandarma Komando Tugayı’nda görevli uzman çavuş A.A.’nın 13 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel saldırıda bulunmasının ardından, Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı bir köyde yaşayan İ.P. (17) adlı kız çocuğu Uzman Çavuş M.O.’nun tecavüzüne uğraması sonrası intihar girişimde bulunduğunu hatırlattı. Şırnak ve Batman'daki istismar olaylarının sadece kadınlara ve çocuklara yönelik olmadığını vurgulayan Gül, saldırıların kirli savaş politikalarının bir ürünü olduğunu ve bu saldırıların sistematik bir hal aldığına dikkati çekti.

“Biz kadınlar; katletmenin, tutuklamanın, işkence ve tecavüz etmenin aynı zihniyetin ürünü olduğunu biliyoruz” diyen Gül, şunları söyledi: “Çocuk istismarının birincil sorumlusu, koruyucu ve önleyici tedbirleri yeteri kadar almayan ve imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamayan, kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, kadın katliamlarının önünü açan, şiddete maruz kalanı değil failleri koruyan iktidar ve onun eril yargısıdır. Aynı eril yargı çocuk istismarını ve cinsel sömürüyü önlemek yerine af girişimlerini gündemde tutarak, ‘evlilik’ adı altında 15 yaş altındaki çocukların cinsel istismarını ve tecavüzü meşrulaştırma çabasındadır. Kadına ve çocuklara yönelik şiddet kimden ve nereden gelirse gelsin, kadınlar olarak karşısında duracağız ve bununla mücadele edeceğiz. Tecavüz insanlık suçudur aklanamaz.”