İtirafçılı yalanlar tiyatrosu

Stuttgart’ta yargılanan Kürt siyasetçi ve yurtseverlerin davası tam bir skandallar zincirine dönüştü. Savunma için gereken belgeler verilmeyen avukatlar bazı delillerin karartıldığından ya da ortadan kaldırıldığından kaygılı.

Stuttgart’ta Kürt yurtseverler ve siyasetçilerin yargılandığı davada başta itirafçının ifade kayıtları olmak üzere sanık avukatlarına savunma için gerekli bir çok belgenin verilmediği ortaya çıktı. Avukatlar, kimi belge ve delillerin karartılmış olabileceğinden kaygılı. Yargılamanın temel dayanaklarından olan itirafçı Rıdvan Ö.’nün bir biriyle çelişen ifadeleri devam ediyor. Almanya’da oturum karşılığı itirafçı olmayı bizzat kendisi öneren Rıdvan Ö. kendisini kaçırdığını idda ettiği kişiyi mahkeme salonunda tanıyamadı. Perşembe günkü duruşmada önce sözde kaçırma olayında verdiği isimler dışında kimsenin yer almadığını söyleyen Rıdvan Ö. bir kaç dakika sonra kendisini kaçıranlar arasında, TAK’ın Avrupa’daki oluşumu diye tanımladığı bir gruba bağlı maskeli kişiler de olduğunu söyledi.

Skandal uygulamaların dayatıldığı Kürt siyasetçilerden Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ve tutuksuz yargılanan Cihan A. hakkında davanın 10. duruşması 3 haftalık aradan sonra Perşembe ve Cuma günü günü yeniden Stammheim Cezaevi salonunda görüldü. Duruşmada avukatlar ve müvekkilleri hazır bulundu. Mahkemenin birinci günü Kürt siyasetçiler her zamanki gibi mahkeme salonuna kelepçeli; Veysel S. ise elleri arkadan kelepçelenerek getirildi.

KAYIP İFADE DOSYALARI NEREDE?

Veysel S’nin avukatı Martin Heiming, mahkeme heyetine şu çelişkiyi hatırlattı: “Bruchsal kentinde Rıdvan Ö’nün verdiği ifade aylardır dosyada yer almıyor ve bu ifadenin kayıp olduğu aylar sonra nasıl oldu da ortaya çıktı. Burada amaçlanan ne anlamış değiliz.”  Özkan T.’nın avukatı Antonia Von der Behrens ise “Dava ile ilgili bir çok belge bize verilmedi. Bu durum daha ne kadar devam edecek, söz konusu belgelerin elimize ne zaman gelir” diye sordu. Avukat, söz konusu belgelerin savunma için önemli olduğunun altını çizdi.

‘İFADELER KAYDEDİLSİN’ TALEBİNE RET

Evrim Atmaca’nın avukatı Franziska Nedelmann ise Salih K. ve Şemsettin B.’nın duruşmalarına dikkat çekerek Rıdvan Ö’nün çelişkili ifadelerinden dolayı bant kaydının dinlenmesi talebiyle hazıladığı dilekçeyi mahkeme heyetine sundu.

Veysel S’nin avukatı Martin Heiming de aynı gerekçelerle band kaydı talebinde bulundu. Avukatlar, Rıdvan Ö’nün mahkemede bulunması ve doğruyu söyleyip söylemediğine ilişkin bilirkişi raporunun istenmesi taleplerini de saklı tuttuklarını söyledi. Savcı, avukatların verdiği dilekçeleri reddederek Rıdvan Ö’nün ifadesinin kayıt altına alınması gerektirecek güçlü bir hukuki gerekçenin olmadığını ileri sürdü.

YALAN İFADE İÇİN BİLİRKİŞİ RAPORU

Mahkeme Başkanı ise “Eğer siz istiyorsanız kendiniz yazabilir ve yapabilirsiniz. Fakat görüntülü ve ses kayıtlarının alınmayacak, çünkü Rıdvan Ö’nün kayıt ve görüntü esnasında kendisini rahat ifade edemeyeceğini göz önünde bulunduruyoruz” diyerek savcıyı onayladı.  Rıdvan Ö’nün, 25 Nisan 2018’deki ifadesinin bazı kısımlarının dosyada yer almamasının, aynı zamanda bu tarihte olması gereken bazı delilerin karartıldığını belirten Özkan T.’nın avukatı Von der Behrens, bu tarihte Rıdvan Ö’nün arabasını park ettiğine dair bir delilin yer almamasına dikkat çekerek “Neden dosyada yok” diye sordu. Av. Von der Behrens, aynı zamanda bir not defterinin kayıp olduğunu da hatırlatarak, bununla birlikte varsa başka delillerin de kopyasını istedi.

KENDİNİ KAÇIRDIĞINI İDDİA ETTİĞİ KİŞİYİ TANIMADI

İtirafçı Rıdvan Ö., Perşembe günü öğleden sonra yapılan ikinci oturumda mahkeme salonuna getirildi.

Rıdvan Ö. kendini kaçırdığını iddia ettiği kişiyi tanımadı. Mahkeme Başkanı, kendisinin kaçırıldığına dair verdiği ifade üzerinde durdu. Rıdvan Ö., İfadesinde sözde kendisini kaçıranlar arasında olduğunu iddia ettiği Cihan A.’yı teşhis edemedi. Mahkeme Başkanı, ısrarla sormasına rağmen ‘o kişi burda yok’ dedi. İtirafçı Rıdvan Ö.’nün kaçırılma iddiasına daha önce söyledikleri ile çelişen ifadeler vermesi dikkat çekti. Mahkeme heyetinin, “buradakiler dışında kimse var mıydı?” sorusuna önce “yok” diyen itirafçı, daha sonra “Orada maskeli kişiler de vardı. Türkiye’de kurulan TAK benzeri bir birime bağlıdır bunlar” iddiasında bulundu.

POLİS KORUMASI ALTINDA MUHBİRLİK!

İtirafçı Rıdvan Ö. duruşmanın dünkü bölümünde mahkemeye kendi yaşam öyküsünü anlattı ve muhbirlik için polise başvurduğunu açıkladı.

Gittiği her yerde kendisine yardımcı olan ya da görüştüğü herkesin ismini mahkemeye veren polis muhbiri Rıdvan Ö. Almanya’da istihbarata bilgi vermek için çalışmalara sızdığını tekrar itiraf etti.

Yunanistan, Macaristan ve İsviçre’deki iltica başvurularından sonuç alamayınca Almanya’ya geldiğini ve Karlsruhe’de iltica başvurusunda bulunduğunu söyleyen itirafçı Rıdvan Ö, Achern’de kaldığı kampta, Alman polisi ve istihbaratıyla ilişki kurmak istediğini ve kamp yönetiminin girişimiyle bunun bağlantının kurulduğunu söyledi. Polis koruması altına alınan ve itirafçı olmayı kendisi teklif eden Rıdvan Ö.’nün plan üzerine Pforsheim’e yerleştirildiği ve örgütsel çalışmalara sızdığı ortaya çıktı.

Kaynak: Yeni Özgür Politika