İsviçre’de kadın grevi start aldı-YENİLENDİ

İsviçre'nin Lozan, Basel, Bern, Cenevre, Luzern, St Gallen, Winterthur, Aarau, Chur kentlerinde bir araya gelen kadınlar taleplerini dile getirerek İsviçre hükümetine genel grev uyarısında bulundu.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsviçre'nin 9 kentinde alanlara çıkan kadın kolektifleri, düzenledikleri eylemlerle kadına yönelik şiddetle mücadeleyi yükseltmek ve ataerkil baskıya karşı dünya çapında kadın örgütlenmesi taleplerini dile getirdi.

İsviçre'deki 8 Mart kutlamalarına 14 Haziran Kadın Grevi için start verildi. 8 Mart Komitesi’nin yaptığı açıklamada, İsviçre’de cinsiyetçilik, eşitsizlik, kadına yönelik şiddete karşı ve “Eşit işe eşit ücret” talebiyle 14 Haziran 1991’de 500 bin kadın genel greve gittiğini hatırlatarak, 14 Haziran 2023’de ülke genelinde “Kadın Grevi” yapacaklarını duyurdu.

Yapılan ortak açıklamada, “İlk grevden 28 yıl sonra 2019 yılında 2. genel kadın grevini gerçekleştirdik. 2023 grevi için hazırlıklarımızı tamamladık. İsviçre'de kadın çalışanların aynı meslek grubunda erkek çalışanlardan yüzde yirmi daha düşük maaş almalarının yanı sıra kadınlara bir darbe de geçtiğimiz yıl kadınların emeklilik yaşının 64'ten 65'e yükseltilmesiyle vurulmuştur” ifadelerine yer verildi.

8 Mart Komitesi'nde yer alan İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) çatısı altında alanlara çıkan Kürt kadınlar da “Jin Jiyan Azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” hamlesi kapsamında taleplerini dile getirdi. Mart ayının başından bu yana düzenledikleri bir dizi seminer, panel ve konferansın ardından İsviçre kentlerinde düzenlenen 8 Mart etkinliklerine katılan Kürt kadınları bu hamle kapsamında Kürdistan'dan dünyaya yayılan “Jin Jiyan Azadî” sloganını esas alarak kendi renkleriyle eylemlerdeki yerini aldıklarına vurgu yapıldı. 

Örgütlü olduğu alanlarda İsviçreli ve göçmen kadın gruplarıyla beraber düzenlenen 8 Mart etkinliklerinde YJK-S adına yapılan konuşmalarda özellikle 6 Şubat'ta Maraş merkezli yaşanan ve on binlerce insanın yaşamını yitirdiği yıkıcı deprem sonrası yaşanan acılar ve kayıpların en ağır yaşandığına dikkat çekilerek yaşam hakkını savunduklarını dile getirdiler. 

CENEVRE

Cenevre’de yaşayan dünyanın birçok ülkesinden kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü yürüyüş ve açıklama ile kutladı. Rue du Mont-Blanc’de toplanan her kesimden yüzlerce rengarenk giyinmiş kadın, sloganlar ve çaldıkları enstrümanlarla kent içinde içinde iki saat boyunca yürüyüş düzenledi. Renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüş boyunca, Kürt kadınlarının DAİŞ'e karşı verdiği mücadele ile İran'da sembolleşerek dünya kadın mücadelesinin sloganı haline gelen “Jin Jiyan Azadî” sloganı birçok dilde atıldı. Jîna Emînî, Sakine Cansız ve dünya kadın mücadelesinin öncü kadınlarının isim ve posterlerinin taşındığı eylemde zılgıtlar atılarak tempolu alkış tutuldu. Yürüyüş güzergahı boyunca çevredekilerin de ıslık çalarak ve alkışlayarak desteklediği kadınlar eylemlerini Place De Palais de sonlandırdı. Kadınlar 14 Haziran 2023 İsviçre genel kadın grevine çağrıların yer aldığı açıklama ile tamamlandı.

AARAU

Aarau merkez tren istasyonunda bir araya gelen Kürt kadınlar, “Örgütlenelim, özgür yaşamı inşa edelim” pankartı ile basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Rojbin Kadın Meclisi üyesi Şevin Batu okudu.

Almanca okunan bildiriden sonra Aarau Halk Meclisi Eşsözcüsü Seda Aktaş konuştu. Seda Aktaş, “Kürt kadınları olarak Jin Jiyan Azadî felsefesini yaşamsal kıldık. Bugün bütün dünya bu sloganla ayaktadır. Biz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz ve özgürlüğümüzü kazanacağız. Jin Jiyan Azadî” dedi.

LOZAN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İsviçre'nin Lozan kentinde bir yürüyüş düzenlendi. 

Rumine Sarayı'nın bulunduğu Riponne meydanında düzenlenen yürüyüş öncesi burada yerli ve göçmen kadın inisiyatifleri tarafından bilgilenme stantları açıldı. Lajîn Kadın Meclisi tarafından açılan stantta 6 Şubat'ta gerçekleşen Mereş merkezli deprem sonrası Heyva Sor tarafından başlatılan kampanya kapsamında yardım toplandı.

Akşam saatlerinde her kesimden yüzlerce kadının alana gelmesiyle burada kadın kolektifleri adına açıklamalar okundu. 8 Mart Eylem Komitesi ve kadın kolektifleri tarafından yapılan konuşmalarda cinsiyetçilik, eşitsizlik, kadına yönelik şiddete karşı yasaların yürürlüğe girmesi ve “Eşit işe eşit ücret” taleplerinin kabul edilmesi çağrılarının yer aldığı açıklamalar yapıldı.

Konuşmaların ardından yüzlerce kadın Lozan sokaklarında slogan ve marşlarla yürüyüşe geçti. Kentin işlek merkezlerinde açıklama yapan kadınlar, 14 Haziran'da İsviçre’de kadın grevi çağrılarını yenileyerek İsviçre devletine uyarılarda bulundu.

Yürüyüş Riponne meydanında sonlandırdı.

BERN

Bern Bahnhofplatz’da bir araya gelen kadınlar burada bir açıklama yaptıktan sonra sloganlarla yürüyüşe başladı. Yürüyüş Kornhausplatz’da sona erdi.

Kürt Kadın Hareketi adına 8 Mart bildirisi okundu. Bildiride “Kapitalizme faşizme ve kadın katliamlarına karşı direnişimizi büyütüyor ve güçleniyoruz. Jin Jiyan Azadî şiarıyla devrime yürüyoruz” denildi.

Bern’deki farklı kadın kurumları adına da konuşmalar yapıldı. “Ezilen bütün kadınların yanındayız. Dayanışmamızı büyütüyoruz. Kapitalizme, faşizme ve kadın katliamlarına karşı direniyor ve direnişimizi büyütüyoruz” mesajları verildi.

WİNTERTHUR 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlandığı bir başka şehir de Winterthur oldu. Steinberggasse meydanında bir araya gelen kadınlar burada bir açıklama yaptı. Açıklamadan sonra yürüyüşe başlayan kadınlar kent merkezinde sloganlarla yürüdü. Tekrar Steinberggasse meydanına dönen kitle, burada açıklamalarda bulundu. Winterthur Arjin Kürt Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada, Rojava’dan Kurdistan dağlarına kadar savaşan kadınlar selamlandı. Açıklamada “Biz Kürt kadınları dağlarda, Rojava’da hayatın her alanında savaşıyoruz. Hayatımız sadece çocuk doğurmak, çocuk büyütmek, evi temizlemek değil, hayatın her alanını örgütlüyoruz. Özgürlüğümüz için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

ST.GALLEN

İsviçre’nin St.Gallen kantonunda Kürt ve enternasyonalist kadınlar Bahnhofstrasse meydanında bir araya geldi. Birçok kadın kurumu konuşma gerçekleştirdi. İsviçreli kadın kolektifleri, son yıllarda dünyada ve İsviçre’de katledilen ve şiddete uğrayan kadınlara dair döküman paylaşdı. Kadınlar taleplerini sloganlar eşliğinde dile getirdi .

Kadınların ortak sloganı ‘Jin Jiyan Azadî” oldu. Yürüyüş halay ve zılgıt eşliğinde sona erdi .

Gün dolayısıyla İsviçre'nin Zürih kentinde İsviçreli ve göçmen kadın kurumları tarafından 11 Mart günü merkezi bir gösteri düzenlenecek.

BASEL 

İsvçre’nin birçok noktasında kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi gününü kutlarken, İsviçre'nin Basel kentinde Feminist Gece Yürüyüşü yapmak isteyen kadınlara polis saldırdı.

İsviçre'nin Barfüsserplatz meydanında toplanan kadınların yürüyüşüne izin vermeyen polis, kadınların farklı bir noktada başlattığı yürüyüşe plastik mermi ve gaz bombalarıyla saldırdı. Kadınlar yürümekte ısrar edince alandaki bir kaç kadını gözaltına alan polis, kitlenin dağılmasını aksi halde gözaltı yapacağını söyledi.

Kadınların dağılmamak için direnmesi üzerine polis alandaki gazetecileri zorla alanda uzaklaştırdı ve gözaltı araçlarıyla kadınları gözaltına almaya başladı. Şu saatlerde alana giriş çıkışla kapatıldığı için alandaki gelişmelere dair bilgi alınamıyor.