‘İstanbul Sözleşmesi mor çizgimiz’

Polisin engelleme girişimlerine rağmen bir araya gelen kadınlar, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı izlenecek yol haritasını belirledi.

İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılara karşı kadınların Abbasağa Parkı'nda yapmak istediği buluşma polis tarafından engellendi. Bu keyfi engelleme üzerine buluşmayı Barbaros Meydanı’na taşıyan kadınlar, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı izlenecek yol haritasını belirledi.

İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere iktidarın kadın kazanımlarına yönelik bitmek bilmeyen saldırıları Beşiktaş Abbasağa parkında organize ettikleri buluşmayla protesto etmek isteyen kadınlar polis tarafından engellendi.

Engel gerekçesi olarak polisin 2911 “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri” kanunu göstermesi dikkat çekti. Bu keyfi engel üzere Abbasağa Parkı’ndan İskele Meydanına yürüyen kadınlar buluşmayı burada gerçekleştirdi. HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, HDP İstanbul il Eşbaşkanı Elif Bulut ve çok sayıda kadın kurumun katımıyla gerçekleşen buluşmada, iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı izlenecek yol haritası forum şeklinde tartışıldı. “Kadın cinayetlerini acil önle”, “6284’ü ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygula” yazılı pankartların açıldığı forumda kadınlar adına açılış konuşmasını Tülay Korkmaz yaptı.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSAYDI PINAR YAŞIYOR OLACAKTI’

“Haklarımıza, kazanımlarımıza göz dikiliyor” vurgusunda bulunarak sözlerine başlayan Korkmaz, o nedenle bugün yapacakları forumunun çok kıymetli olduğunu hatırlattı. “Eğer İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulansaydı bugün Pınar Gültekin’in ve diğer kadınlar yaşıyor olacaktı” diyen Korkmaz, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların mor çizgisi olduğunu vurguladı. AKP iktidarı sözleşmeyi kaldırmakla tehdit ederek erkeklere, “Siz istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz” mesajını verdiğine işaret eden Korkmaz, iktidarın söylemlerinin şiddet uygulayan erkeklere güç verdiğini belirtti. Kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istediğini hatırlatan Korkmaz, İstanbul Sözleşmesi’nin içeriğini hatırlatarak, iktidarın bu sözleşmeye ortadan kaldırarak erkek şiddetini meşrulaştırmaya çalıştığını vurguladı.

Açılış konuşmasının ardından kadınlar forum düzenleyerek kadın kazanımlarının yok edilmesine yönelik saldırılara karşı izlenecek yol haritasını tartıştı. Kadın kurumlarına yönelik yapılan gözaltı furyasını protesto edildiği forumda, kadınlar 1 Ağustos’ta sosyal medya çalışması, 5 Ağustos’ta ise yürüyüş düzenlemeyi kararlaştırdı.

Forum, sloganlar eşliğinde son buldu.